Sarıyer’deki 27 katlı rezidansın depreme dayanıksız raporu çıktı: İTÜ’nün raporu ve belediye kararına rağmen inşaat devam ediyor

Sarıyer’deki 27 katlı rezidansın depreme dayanıksız raporu çıktı: İTÜ’nün raporu ve belediye kararına rağmen inşaat devam ediyor
Hacıosman'da 34 yıldır kaba inşaat halinde olan ve 27 katlı JW MARRIOTT rezidans projesine dönüşen bina, İstanbul Teknik Üniversitesi’nin depreme dayanıksız raporuna rağmen depreme uygun hale getirilmeden tamamlanıyor. Sarıyer...
Hacıosman'da 34 yıldır kaba inşaat halinde olan ve 27 katlı JW MARRIOTT rezidans projesine dönüşen bina, İstanbul Teknik Üniversitesi’nin depreme dayanıksız raporuna rağmen depreme uygun hale getirilmeden tamamlanıyor. Sarıyer Belediyesi'nin yıkım kararına rağmen devam eden kaçak inşaat, korozyona uğramış demirlerle ilgili suçlamalarla gündemdeyken yetkililer, SİT alanında bulunan ve 34 yılda depreme dayanıklılığını kaybetmiş binada bir felaket yaşanabileceği uyarısında bulunuyor

İstanbul’un Sarıyer ilçesine bağlı Hacıosman’da 34 yıldır kaba inşaat halinde olan ve kısa süre önce yapımına yeniden başlanan 27 katlı binaya dair dikkatleri çeken bir rapor ortaya çıktı.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) İnşaat Fakültesi tarafından 2 Ekim 2020 tarihinde hazırlanan rapora göre, 27 katlı binanın deprem yönetmeliğine uygun hale getirilmesi için güçlendirilmesi gerekiyor. Ancak bina güçlendirme çalışması yapılmadan ve hatta Sarıyer Belediyesi’nin aldığı yıkım kararına rağmen tamamlanıyor.

400 konut olacak

BirGün'den İsmail Arı'nın haberine göre, 27 katlı binanın inşası için ilk ruhsat 1995 yılında alındı ve 27 katlı bir otel inşa edileceği ifade edildi. Yıllardır devam eden hukuki süreçlerde ruhsatları iptal edilen bina için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 30 Haziran 2019 tarihinde Yapı Kayıt Belgesi verdi. Otel olacağı belirtilerek inşaatına başlanan bina, “JW MARRIOTT” adı altında 400 konut 50 ticari alanlık bir rezidans projesine dönüştürüldü. Ardından 2023’ün Mart ayında yeniden çalışmalara başlandı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın izinleri ile başlayan inşaat için CHP’li Sarıyer Belediyesi itirazda bulundu. Belediye itirazında, “Yaklaşık 34 sene gibi uzun bir zaman süresince imalatı tamamlanamayan otel inşaatının deprem güvenliğine dair tarafımıza bir belge sunulmamıştır” ifadeleriyle deprem tehlikesine dikkat çekti.

Ayrıca Sarıyer Belediyesi, “Taşıyıcı sistem ve döşemelerdeki korozyona uğramış demirlerin sıyrılarak tamiratlarının yapıldığını” da tespit ederek suç duyurusunda bulundu. 2960 Sayılı Boğaziçi Kanunu’nun 13. Maddesi gereğince Sarıyer Belediyesi Encümeni tarafından 22 Haziran 2023’te alınan yıkım ve idari para cezası kararı için de İstanbul 9. İdare Mahkemesi tarafından yürütmeyi durdurma kararı verildi.

Felaket yaşanır

Sarıyer Belediyesi yetkilileri daha inşaatın kaçak olduğunu ve bölgenin SİT alanı olduğunu hatırlattı. Ayrıca Belediye yetkilileri, kaba inşaatın 34 yıl boyunda korozyona uğradığını, depreme karşı dayanıklı olmadığını ve ilk depremde bir felaket yaşanabileceğini de vurguladı.