Göçmen işçi cinayeti davasında savcı mütalaa verdi: Sanığa ağırlaştırılmış müebbet istendi

Göçmen işçi cinayeti davasında savcı mütalaa verdi: Sanığa ağırlaştırılmış müebbet istendi
İzmir’in Güzelbahçe ilçesinde Suriyeli inşaat işçilerin yakılarak öldürülmesine ilişkin açılan davada savcı sanık hakkında mütalaasını açıkladı. Savcılık mütalaasında, sanığın ağırlaştırılmış müebbet hapsi...
İzmir’in Güzelbahçe ilçesinde Suriyeli inşaat işçilerin yakılarak öldürülmesine ilişkin açılan davada savcı sanık hakkında mütalaasını açıkladı. Savcılık mütalaasında, sanığın ağırlaştırılmış müebbet hapsi istendi.

İzmir’in Güzelbahçe ilçesinde 16 Kasım 2021 tarihinde Suriyeli inşaat işçileri Mamoun al-Nabhan, Ahmed Al-Ali ve Muhammed el-Bish’in yakılarak öldürülmesine ilişkin açılan davanın beşinci duruşması görüldü. Bayraklı’da bulunan İzmir Adliyesi 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya öldürülen Suriyeli işçilerin yakınları ve avukatları katılırken, sanık Kemal Korukmaz ve avukatları da salonda hazır bulundu. Öte yandan insan hakları savunucuları ile çeşitli siyasi parti ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri de duruşmayı izledi.

Savcı ağırlaştırılmış müebbet istedi

Gazete Duvar'ın haberine göre, Duruşmada savcı mütalaasını açıkladı. Sanık Korukmaz'ın tanık ifadelerinde Suriyelilere ilişkin ırkçı ifadeler ve öldürme imasında bulunduğunun tespit edildiğini belirten savcı, toplanan tüm delillere göre işçi evi olarak kullanılan evi kasten yaktığı ve Suriyeli işçileri kasten ölümüne neden olduğunun anlaşıldığını ifade etti. Sanığın yaktığı yeri daha önceden bildiğini, bulunduğu yerin elektriğini kestiğini, karanlıkta görülmemesinden, yangın halinden, sondaj makinesinin çalışmamasından ve suçta kullandığı malzemeleri neyle taşıyacağından, nerede üzerini değiştireceğine kadar hesaplayarak ve tasarlayarak isnat edilen suçları işlediğini belirten savcı, sanığın Suriyeli işçileri tasarlayarak, canavarca hisle ve yakmak süretiyle öldürdüğü anlaşıldığından her bir maktül yönünden ayrı ayrı ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile cezalandırılmasına, işçi evi olarak kullanılan yeri kasten yaktığından dolayı ise mala zarar vermekten kaynaklı cezalandırılmasına karar verilmesini istedi. Tutukluluk ve gözaltında kaldığı sürenin cezasından sayılmasını talep eden savcı, isnat edilen suçların ve istenen ceza nedeniyle tutukluluk halinin devamına karar verilmesini talep etti.

Avukatlar: ‘Mütaalayı eksik buluyoruz’

Ardından söz alan müşteki avukatları ise mütaalaya katıldıklarını belirterek, beyanlarını ayrıca yazılı olarak sunmak için süre talep etti. Avukatlardan Ayşe Kaymak, yargılama aşamasında ve soruşturma aşamasında bir dizi ihmal ve hukuka aykırılıklar olduğunu dile getirdi. Kaymak, “Soruşturma aşamasında itfaiyenin yangının çıkış sebebinin elektrik kontağından kaynaklandığına dair yüzeysel, bilimsel verilere dayanmayan, olay yerinde inceleme yapılmadan hazırladığı raporuna karşı İzmir Barosu olarak Ege Bölgesi Kimya Mühendisleri Odası’ndan rapor aldık. Bu raporda yangının şüphe göstermeyecek şekilde patlayıcı bir maddeden çıktığını açıklamıştı. Tanık anlatımları, kamera kayıtları ve bilirkişi raporları da bunu doğrulamaktadır. Bu raporu dikkatlerinize sunuyoruz” dedi.

Avukatlardan Eda Bekçi ise mütaalayı eksik bulduklarını belirterek, “Kendisi gasp sonrası verdiği ifadede bunları da kendisinin öldürdüğünü söylemesi üzerine ortaya çıkmıştır. Olayın ortaya çıkmasında kamu personelinin, itfaiyenin, Cinayet Büronun, Güzelbahçe Karakolu'nun ihmali söz konusudur. Bunlara karşı suç duyurusunda bulunduk ve bulunmaya devam edeceğiz. Eksik bulduğumuz bir başka şey ise olayın bir nefret suçu olduğudur. Bu kişileri Suriyelileri temizlemek için yaptığını söylemektedir. Nefreti o kadar büyüktür ki onları yakmıştır. Sanık bu 3 kişinin isimlerini dahi bilmemektedir. Sizden talebimiz bu cinayetin işlenmesi konusundaki saiklerde yasa koyucuları harekete geçirmek gerekiyor. Bunların önünde geçilmesi için yasal düzenleme yapılması gerekir. O nedenle kararın gerekçesinde bunun da yer alması gerekir” ifadelerini kullandı.

‘FETÖ’ye finans sağladığını bildiğim için bana suç attı’

Sanık Korukmaz'ın avukatı mütaalaya katılmadığını ve esas hakkında savunmasını yazılı olarak yapacağını söyledi. Sanık Korukmaz ise tanık olarak geçenlerin hepsinin sanık olduğunu söyledi. Korukmaz, “2008 yılında zorla işi bıraktırıldım. Suriyeliler çalışmaya başladıktan sonra onları dışlamadım, bahsedilen camiden 20 yıl boyunca su taşıdım. Ramazan Doğru sahte fatura düzenleyerek kardeşi üzerine şirket açtı. Suat Matur'un örgütle bağlantısı olduğunu, FETÖ’ye finans sağladığını bildiğim için bana suç attı. Malik Matur olayı Nihat Matur'un yaptığını söylememi istedi. Orayı ben yakmadım, suçlamaları kabul etmiyorum. Beni Suat ve Malik Matur, Ramazan Bulut ve Adel Göl beni tehdit etti. Kundaklama olayını Osman Göl ile Ahmet yapmış olabilir. Suriyelileri onlar sevmezdi. Ayrıca yazılı savunmamı vereceğim” dedi. Sanık Korukmaz, kanunsuz yaptığı tek işin “şarap yapmak” olduğunu söyledi.

İfadelerin ardından mahkeme heyeti savunmalar için süre vererek davayı 20 Mart tarihine erteledi