Tutuklu gazeteci Abdurrahman Gök hakkında tahliye kararı

Tutuklu gazeteci Abdurrahman Gök hakkında tahliye kararı
Mezopotamya Ajansı Editörü Gazeteci Abdurrahman Gök hakkında açılan davanın ikinci duruşmasında savcı, tahliye istedi. Talepleri dinleyen mahkeme heyeti tahliye kararı verdiDiyarbakır’da 2017 Nevroz’u kutlamaları sırasında...

Mezopotamya Ajansı Editörü Gazeteci Abdurrahman Gök hakkında açılan davanın ikinci duruşmasında savcı, tahliye istedi. Talepleri dinleyen mahkeme heyeti tahliye kararı verdi

Diyarbakır’da 2017 Nevroz’u kutlamaları sırasında üniversite öğrencisi Kemal Kurkut’un polis tarafından öldürülmesini fotoğraflayan ve yaptığı haberler gündem olan Mezopotamya Ajansı (MA) Editörü Abdurrahman Gök hakkında açık tanık ifadeleri iddiasıyla açılan davanın ikinci duruşması başladı.

“Örgüt üyesi olmak” ve “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla suçlanan gazeteci Gök, Diyarbakır 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada avukatıyla birlikte hazır bulundu.

Duruşmaya, Gök’ün ailesi, Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), Mezopotamya Kadın Gazeteciler Derneği (MKG), DİSK Basın-İş, Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA), Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti (GGC) temsilcileri ile çok sayıda gazetecinin yanı sıra siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri izleyici olarak katıldı.

Duruşmada yaşananlar:

Gazeteci Gök ve avukatının hazır bulunduğu duruşmaya, açık tanık Ümit Akbıyık ise Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile bağlandı.

Gök: Tanık ifadesi talimat ile dosyaya yerleştirilmiş

Duruşma ilk olarak Akbıyık’ın dinlenmesi ile başladı. Avukatlar, tanığın ifadesinin kayıt altına alınması talep etti. Mahkeme heyeti bu talep kabul edilerek ifade işlemi kayıt altına alındı.

Akbıyık, Gök’ün cezaevine zaman zaman girmesini örgüt üyesi olarak değerlendirdi ve Gök ile Pel prodüksiyonda tanıştığını söyleyerek başka bir bilgi sahibi olmadığını söyledi.

Akbıyık’ın ifadelerinin ardından Gök’ün avukatı Resul Temur, Akbıyık’a Kemal Korkut’un öldürülmesi anını çeken gazeteciyi tanıyıp tanımadığını sordu. Akbıyık, bu soruya “hayır” cevabını verdi.

Ardından söz alan Abdurrahman Gök, tanık beyanının gerçeği yansıtmadığını söyledi. Yirmi yıldır gazetecilik yaptığını belirten Gök, “Ben Pel prüdiksiyon çalışanı değilim. Mezopotamya Ajansı çalışanıyım. Dosyada, ajansta yaptığım haberler nedeni ile yargılandım. Tanık, 2020 yılından beni tanıdığını söyledi. Ancak 2020’de ağır bir kaza geçirdim. Uzun süre yürüyemedim. Raporum da var. Tanığı geceleri rüyamda bile görmemişim. Tanığın bahsettiği yılarda Ankara’da meclis muhabirliği yapıyordum. Savcılıkta dosya da tanığın ifadeleri yoktu. Talimat ile ifadesi dosyaya yerleştirilmiş” dedi.

Savunmaların ardından savcı, Gök’ün tahliyesini talep etti.

Talepleri değerlendiren mahkeme heyeti gazeteci Abdurrahman Gök hakkında tahliye kararı verdi

Ne olmuştu?

Abdurrahman Gök, açık tanık ifadeleri doğrultusunda aralarında avukat, siyasetçi, gazeteci, sivil toplum örgütü temsilcisi, sanatçıların yer aldığı 25 Nisan’daki soruşturma kapsamında gözaltına alınarak tutuklandı. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı Gök hakkında “örgüt üyesi olmak” ve “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla iddianame hazırladı. İddianame Diyarbakır 5’inci Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.

İddianamede, etkin pişmanlık kapsamında ifade veren açık tanık Ümit Akbıyık’ın iddiaları yer aldı. Gök’ün haberlerini yaptığı kitaplar yer aldı. Suçlama konusu yapılan bu haberler arasında Gök’ün Selahattin Demirtaş’ın Devran ve Leyla kitaplarının Kürtçe çevirisi ile Harun Doğan’n Dağ-ı Devran şiir kitabının tanıtımlarının yer aldığı “Dağ-ı Devran: Tutkulu bir yolculuğa davet” haberi bulunuyor.

Gazetecilik faaliyeti suçlama konusu edinilen iddianamede, Gök’ün “örgüt üyesi olmak” iddiası ile 7 yıl 6 aydan 15 yıla, “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılması talep ediliyor.