Savurganlığın simgesi

Savurganlığın simgesi
Türkiyeli ve Güney Koreli firmalardan oluşan Daelim, Limak, SK, Yapı Merkezi Ortak Girişimi tarafından inşa edilen 1915 Çanakkale Köprüsü’nün araç başı geçiş bedeli, vergilendirme ile birlikte bugünkü kurla 160 TL olacak.CHP...

Türkiyeli ve Güney Koreli firmalardan oluşan Daelim, Limak, SK, Yapı Merkezi Ortak Girişimi tarafından inşa edilen 1915 Çanakkale Köprüsü’nün araç başı geçiş bedeli, vergilendirme ile birlikte bugünkü kurla 160 TL olacak.

CHP Altyapı ve Enerji Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, “Yıllık maliyet 150 milyon avroyu, yani güncel kurla 1,5 milyar TL’yi bulacak” dedi.

Garanti edilen tutarın bütçeye yük olmadan karşılanabilmesi için 1915 Çanakkale Köprüsü’nden günlük 45 bin aracın geçmesi gerektiğini ve bunun mümkün olmadığını ifade eden Akın, şunları söyledi:
“Garanti verilen günlük sayı, yıllık geçiş garantisinin 16 milyon 425 bin araç için verildiği anlamına gelmektedir. Bu güzergahta feribot üzerinde yıllık 3,5 milyon aracın geçiş yaptığı ifade edilmektedir. Söz konusu güzergahta olağan trafiğin iki katına çıktığı varsayılsa bile verilen garantiyi karşılamayacak. Karayolları Genel Müdürlüğü, 1915 Çanakkale Köprüsü’nün toplam maliyetinin 7 milyar 145 milyon lira olduğunu açıklamıştır.

Buna göre araç trafiği iki katına çıksa bile yaklaşık 4 yılda köprünün maliyeti verilen garantiyle karşılanacaktır. 2022’de açılması hedeflenen köprünün sözleşme süresi 2033 yılında biteceği dikkate alındığında 11 yıl içinde ödenecek garanti tutarıyla yaklaşık iki buçuk adet Çanakkale Köprüsü yapılması mümkündür. Köprünün hizmete açılmasının ardından kamuya yük olmaması ve garanti edilen araç geçişini sağlaması için bu güzergahta neredeyse beş katı daha fazla aracın geçmesi gerekmektedir.”