Seçim sandığına boya döken kişi hakkında yasal işlem başlatıldı

Seçim sandığına boya döken kişi hakkında yasal işlem başlatıldı
Rusya’da devlet başkanı seçimlerinde, seçim sandığına yeşil boya döken kişi hakkında yasal işlem başlatıldı.Rusya'da üç gün sürecek devlet başkanı seçimleri için milyonlarca seçmen sandık başına gitti. Rusya, yaptığı...
Rusya’da devlet başkanı seçimlerinde, seçim sandığına yeşil boya döken kişi hakkında yasal işlem başlatıldı.

Rusya'da üç gün sürecek devlet başkanı seçimleri için milyonlarca seçmen sandık başına gitti. Rusya, yaptığı referandumlar sonucu topraklarına kattığını iddia ettiği Ukrayna bölgeleri Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya'da da sandık kurdu.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, Herson'un Rusya kontrolündeki bölgelerini yönetmek üzere Moskova tarafından atanan yetkililer, Ukrayna güçlerini, Herson'daki iki oy verme noktasına saldırı düzenlemekle suçladı. Rusya kontrolündeki bölgenin seçim komisyonu, Telegram kanalı üzerinden yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın Kakhovka ve Brylivk'de sandıkların kurulduğu iki binayı hedef aldığını ileri sürdü. Saldırıda bazı kişilerin yaralandığı ve binaların hasar gördüğü de ileri sürüldü.

Kremlin: ABD, gizli bir etki kampanyası yürütmeye çalışıyor

Daha önce de ABD'yi seçimlere müdahale planı yapmakla suçlayan Rusya'dan bugün yapılan açıklamada da ABD'nin Rus yetkililere karşı üstü kapalı bir etki kampanyası yürüttüğü savunuldu. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, ABD'nin eski başkanı Donald Trump'ın başkanlığı döneminde CIA'e Çin kamuoyunun hükümete karşı tutum takınması için sosyal medyada gizli bir kampanya yürütmesi yönünde talimat verdiği yönündeki haberleri değerlendiren Peskov, konuya ilişkin olarak, ABD'nin de halihazırda Rusya'ya karşı benzer bir kampanya yürütmeye çalıştığını ileri sürdü.

Kremlin Sözcüsü, konuyla ilgili şöyle konuştu: "Söyleyebileceğim bir şey, bizim de yıllardır böyle faaliyetler yaşamış olmamız. Birleşik Devletler ve ilgili kurumları ve istihbarat örgütleri aynısını ülkemizde yapıyor ve hâlâ yapmaya çalışıyor. Ülke içindeki siyasi manzarayı ve toplumumuzu bu tür bir müdahaleden korumak için atılacak yegane belirleyici adımlar, ABD özel servislerinin çalışmalarının etkinliğini büyük ölçüde en aza indirdi. Ancak, bu, söz konusu teşebbüsleri bıraktıkları anlamına gelmiyor."

İddia: St. Petersburg’da oy verme noktasına molotof kokteyli atıldı

Öte yandan, Fontanka isimli yerel haber sitesi, Rusya'nın ikinci en büyük kenti St. Petersburg'daki bir seçim merkezine molotof kokteyli atıldığını iddia etti.

Rusya Merkezi Seçim Komisyonu (CEC) Başkanı Ella Pamfilova ise bugün yaptığı açıklamada, Sibirya'daki Tyumen bölgesinde bulunan seçim merkezlerindeki güvenlik kameralarına yönelik siber saldırı yapıldığını iddia etti. İddiayı devlet haber ajansı TASS duyurdu.

Seçim sandığına yeşil boya atan kişi hakkında yasal işlem

Başkent Moskova'daki savcılar da bugün yaptıkları açıklamada, devlet başkanlığı seçimlerini sekteye uğratmak istediğini ileri sürdükleri bir kadının seçim sandığına yeşil boya attığını, kadın hakkında yasal işlem başlatıldığını bildirdi. Rusya devlet haber ajansı RIA'nın paylaştığı güvenlik kamerası görüntülerinde, genç bir kadının şeffaf seçim sandığına yeşil bir sıvı dökmeden önce oy kullandığı görülüyordu.

Seçmen, bu olayın ardından polis tarafından gözaltına alındı. İsmi paylaşılmayan kadın, Soruşturma Komitesi tarafından 'seçim haklarının kullanılmasına ya da seçim komitelerinin çalışmasına engel olmak' ile suçlandı. Seçmenin atılı suçtan hüküm giymesi halinde 5 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabileceği ifade edildi. RIA, iki benzer olayın Voronezh bölgesindeki seçim merkezlerinde de yaşandığını aktardı.