Sezgin Baran Korkmaz Türkiye'ye mi dönüyor; gazetecilere iş teklif eden Korkmaz bir televizyon kanalı kuracak

Sezgin Baran Korkmaz Türkiye'ye mi dönüyor; gazetecilere iş teklif eden Korkmaz bir televizyon kanalı kuracak
Türkiye'de hakkında 'Kara para aklamak' suçundan gözaltı kararı olan ve yurtdışına kaçan Sezgin Baran Korkmaz, tanınmış gazetecileri ve yazarları arayarak 1 ay içerisinde Türkiye’ye gelerek televizyon kanalı kuracağını...

Türkiye'de hakkında 'Kara para aklamak' suçundan gözaltı kararı olan ve yurtdışına kaçan Sezgin Baran Korkmaz, tanınmış gazetecileri ve yazarları arayarak 1 ay içerisinde Türkiye’ye gelerek televizyon kanalı kuracağını söyledi

Candan Yıldız- Tolga Balcı

Kara para aklamak, dolandırıcılık yapmak ve adaletin tesisini engellemekle suçlanan Sezgin Baran Korkmaz'ın, kamuoyu tarafından tanınan bazı gazeteciler ve yazarları aradığı, Türkiye’ye 1 ay içerisinde döneceğini ve bir televizyon kanalı kuracağını söylediği iddia edildi.

Korkmaz, aradığı gazetecilere iş teklifinde bulunarak “Çok az zaman kaldı, aklanacağım” dediği ve SKY'ın isim hakkın aldığı öne sürüldü. İddiaya göre Korkmaz, Türkiye'de yaşadıklarıyla ilgili hesap soracağını söyledi.

Adı geçen kanalın bir dönem Çukurova Holding'e ait olan ve TMSF'nin el koyduğu SKY Türk olup olmadığı bilinmiyor.

Korkmaz, ayrıca Hukukçu Ersan Şen’in sahibi olduğu Ekol TV’ye destek veren ismin de kendisini olduğunu iddia etti.

Korkmaz'ın yasa dışı yollarla Türkiye ve Lüksemburg'daki hesaplarından 133 milyon dolardan fazla miktarda kara parayı akladığı iddia ediliyordu.

Sezgin Baran Korkmaz kimdir?

Kars- Digor ilçesinde doğan Sezgin Baran Korkmaz, boyacılıktan holding sahipliğine uzanan bir geçmişe sahip.

SBK Holding'in sahibi Sezgin Baran Korkmaz ABD'den haksız kazançla elde edilen "mal varlığı değerini aklama" suçundan açılan davada yargılandı.

Türkiye’de de altı şirket üzerinden 133 milyon dolar kara para akladığı gerekçesiyle dava açıldı. Hakkında gözaltı kararı çıktı.

İstanbul 10. Sulh Ceza Hâkimliği ise Korkmaz ve 13 kişinin malvarlığına tedbir koyulmasına hükmetti. Ancak bu tedbir kararı yaklaşık bir hafta sonra kaldırıldı. Mahkemenin kararına MASAK raporu gerekçe gösterildi ama daha sonra böyle bir rapor olmadığı anlaşıldı.

Mal varlığına tedbiri kaldıran mahkeme kararında o dönem İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Hasan Yılmaz’ın da imzası vardı. Yılmaz daha sonra Adalet Bakanlığı yardımcılığına atandı.

Tedbir kararının kaldırılmasının ardından söz konusu şirketlerde SBK Holding’e ait hisseler hızlıca elden çıkarıldı ve yöneticileri değiştirildi.

Sedat Peker’in iddiaları

Organize suç örgütü lideri Sedat Peker de Sezgin Baran Korkmaz’ın eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun  5 Aralık 2020’de makamına çağırarak bir iş insanından (İnan Kıraç olduğu düşünülüyor) alacağı 45 milyon dolardan vazgeçerek yurtdışına çıkmasını söylediğini iddia etti.

Peker o iddialar için şöyle demişti: 

“5 Aralık’ta Organize Suçlardan Sorumlu Emniyet Müdür Yardımcısı Resul Holoğlu telefon açıyor Korkmaz’a, İçişleri Bakanlığı’na çağırıyor. Saat 10:30’da giriş, 12:30’da çıkış. Sezgin Baran Korkmaz’ın bir işadamından 45 milyon dolar alacağı var. Süleyman buna ‘Senin hakkında tahkikat yapıldı, yurtdışına çık. Yukarının haberi var, bu alacağın olan parayı da sil, sorun çıkacak’ diyor. Yukarısı dediği de Tayyip Abi. Sezgin Baran Korkmaz, 6 Aralık’ta, yurtdışına gidiyor. İçişleri Bakanı, Organize Suçlar Daire Başkanı’nı telefonla arayıp hakkında altı aydır dosya hazırlanan adamı İçişleri Bakanlığı’na çağırıyor ve görüşüyor, yurtdışına çıkmasını söylüyor. 5 Aralık’ta Sezgin Baran Korkmaz İçişleri Bakanlığı’na geldi mi? Kamera kayıtlarını çıkarın. 6 Aralık’ta yurtdışına çıkmış mı? Sezgin Baran Korkmaz bakıyor ki her şey elden gidecek, dönmüyor. 28 Aralık’ta operasyon yapıyorlar.”

Sezgin Baran Avusturya’da ortaya çıktı

Korkmaz, 5 Aralık 2020’de THY’nin tarifeli uçağıyla yurtdışına çıktı. 28 Aralık’ta katıldığı bir YouTube yayınında Lüksemburg’da bulunduğunu ve 4 Ocak 2021’de Türkiye’ye döneceğini açıklayan Korkmaz geri gelmedi. Korkmaz, ABD’nin talebiyle 19 Haziran 2021’de Avusturya’da tutuklandı. Yargılaması yaklaşık bir sene Avusturya’da devam eden Korkmaz, 16 Temmuz’da ABD’ye iade edildi. Avusturya’da ‘kara para aklama, dolandırıcılık, resmi evrakta sahtecilik' gibi suçlardan tutuklanan ve geçen yıl ABD'ye iade edilen Sezgin Baran Korkmaz tahliye edildi. İddiaya göre hakkındaki kara para aklama suçlaması düştü.  Korkmaz son oalrakı 30 ekim 2023’te ‘yanlış beyan vermekten’ yargılandı.

Korkmaz’ın ABD’de de tahliye sebebi olarak, “Kingston kardeşler ve Termetzhyan’ın Türkiye’de SBK iştiraklerine aktarılan paraların kaynağının Sezgin Baran Korkmaz tarafından bilinmediği belgelerle ispat ettiği” kaydedildi.

Gazetecilerle ilişkisi

SBK’nın gazetecilerle ilişkisi de hep tartışma konusu oldu. Hakkındaki iddialar nedeniyle Habertürk TV’den istifa etmek zorunda kalan Veyis Ateş’in Sezgin Baran Korkmaz'dan “Bir lobi, klik” adına 10 milyon Euro istediği ses kaydı ile ortaya çıkmıştı.