Aile Bakanlığı'ndan 8 Mart ihalesi: Bir günlük organizasyon için 10 milyon TL harcandı

Aile Bakanlığı'ndan 8 Mart ihalesi: Bir günlük organizasyon için 10 milyon TL harcandı
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, İstanbul'da "8 Mart Dünya Kadınlar Günü" etkinliği için ihale düzenledi. Sadece bir gün sürecek olan organizasyon için 9 milyon 900 bin TL'lik harcamaya imza atıldı.

Aile Bakanlığı’nın, bir gün süren 8 Mart Kadınlar Günü etkinliği için 10 milyon TL harcadığı belirtildi.

BirGün'den İsmail Arı'nın haberine göre, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, İstanbul’daki “8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinliğinin organizasyonu” için düzenlediği ihaleyi Mor Portakal Organizasyon Şirketi’ne verdi. Bakanlığın kasasından şirkete tam 9 milyon 990 bin TL ödendi.

Haliç Kongre Merkezi’nde "Türkiye ile Güçlenen, Türkiye’ye Güç Veren Kadınlar Programı" adı altında düzenlenen 8 Mart etkinliğine AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katıldı. Ayrıca programa, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, AKP Genel Başkan Yardımcısı Fatma Betül Sayan Kaya, İstanbul Valisi Davut Gül, eski başbakanlardan Tansu Çiller’in katıldığı da açıklandı.

Milyonlarca liralık ihale, Kamu İhale Kanunu’nun “Doğal afetler, salgın hastalıklar, can veya mal kaybı tehlikesi gibi ani ve beklenmeyen olayların” ortaya çıkması durumunda kullanılması gereken tartışmalı 21/B maddesinde düzenlenen pazarlık usulüyle yapıldı. “İvedilikle yapılması gereken işlerde” kullanılması gereken bu ihale maddesi, uzun yıllardır adrese teslim ihale olarak yorumlanıyor.

Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi kayıtlarına göre, Mor Portakal Organizasyon ve Reklamcılık Şirketi 13 Haziran 2022’de kuruldu. Ancak şirket, sadece son 7 ayda kamudan yedi ayrı ihale aldı. Bu ihalelerin toplam bedeli 17 milyon TL’yi geçerken şirketin sadece Aile Bakanlığı’nın ihalelerini alması ise dikkat çekti.

Öte yandan, 31 Mart yerel seçimlerine kadar kayyum yönetiminde olan Van Büyükşehir Belediyesi de 6 Mart’ta “8 Mart Dünya Kadınlar Günü İçin Şal Mal Alım İşi” adı altında ihale düzenledi. Bu ihaleyle belediye yaklaşık 2 milyon TL harcadı. Ancak kaç adet şal alındığı ve şalların kime dağıtıldığı açıklanmadı.