Sivas Katliamı firari sanığının, Alman istihbaratında sicil numarasının bulunduğu belgesiyle ortaya çıktı!

Sivas Katliamı firari sanığının, Alman istihbaratında sicil numarasının bulunduğu belgesiyle ortaya çıktı!
Sivas’taki Madımak Oteli’nde 2 Temmuz 1993 tarihinde 33 kişinin yaşamını yitirmesiyle sonuçlanan katliamın firari sanıklarından Murat Songur’un (56) Alman istihbarat birimi olan Federal Kriminal Dairesi’nde sicil numarası olduğu...

Sivas’taki Madımak Oteli’nde 2 Temmuz 1993 tarihinde 33 kişinin yaşamını yitirmesiyle sonuçlanan katliamın firari sanıklarından Murat Songur’un (56) Alman istihbarat birimi olan Federal Kriminal Dairesi’nde sicil numarası olduğu ortaya çıktı. Avukat Mahmut Erdem, bu durum için “Bu kişi hem Alman istihbaratına bir kaynak olarak görev yaptı, hem de Türkiye istihbaratına kaynak olarak görev yaptı. Bu kişi iki birime de görev yaptığı için burada da rahatlıkla oturum alabildi” dedi.

Sivas’taki Madımak Oteli’nde 2 Temmuz 1993’te 33 kişinin yaşamını yitirmesiyle sonuçlanan katliamın firari sanıkları Murat Songur, Eren Ceylan ve Murat Karataş yönünden Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde süren dava zaman aşımı gerekçesiyle düşürüldü. Davanın düşürülmesine kadar gelen süreçte defalarca mağdur avukatlarının iadesini istediği bu üç sanık da ülkeye getirilemedi. Sanıklardan Murat Songur hakkında ise Alman istihbaratında sadece "işbirliği içinde olanlar ve personele verilen" kriminal daire sicil numarasının olduğunu gösterdiği belirtilen belge ortaya çıktı.

Sicil numarası "BYLKGD 124243:1601"

Avukat Mahmut Erdem, Songur’un Almanya’daki adresini tespit etti ve 2017 yılında Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi Songur’un iadesini sağlayamadı. Erdem bu sefer Sungur’un Türkiye’ye iadesi için Bavyera Eyalet Savcı’na başvurdu. Savcılık, Sungur’un durumunu Federal Kriminal Dairesine sordu. Daireden savcılığa 2 Şubat 2018’de yanıt verildi. Bu yanıtta Songur’un kriminal dairede sicil numarası olduğu ortaya çıktı. Dairenin verdiği yanıtın ekinde ise Songur’a ilişkin “Devlet güvenliği içerikli bilgiler vardır” diye yazıldı. Songur’un sicil numarası “bylkgd 124243:1601”di.

Avukat Erdem, bu sicil numarasının sadece Alman istihbaratı olan Federal Kriminal Dairesi’nde görevli personellere verildiğini açıkladı. Erdem, “Sadece kriminal dairesiyle işbirliği içinde olanlara verilir. Geçici olarak işbirliği içinde olabilir ya da personel olarak görev yapıyor olabilir. Herkese verilmez” dedi.

"Hem Alman, hem de Türkiye istihbaratında"

Avukat Erdem, Songur’un defalarca iltica başvurusu yaptığını ancak Almanya tarafından bu başvurunun reddedilmesine rağmen, 2016 yılında İnterpol tarafından da arandığı sırada Hamburg’da süresiz oturum izni aldığını açıkladı. Erdem, Songur’un durumuna ilişkin düşüncelerini şöyle açıkladı:

“Bu kişi hem Alman istihbaratına bir kaynak olarak görev yaptı, hem de Türkiye istihbaratına kaynak olarak görev yaptı. Bu kişi iki birime de görev yaptığı için burada da rahatlıkla oturum alabildi. Kırmızı bülten ile aranırken rahatlıkla oturum alabilmesi için özel bir kişi olması lazım... Bu kişinin Almanya’da 3-4 sene resmi kayıtları yok, kayboluyor. 3-4 sene resmi kaydı olmamasına rağmen rahatlıkla oturum alıyor. Bir kişi 4-5 kere iltica başvurusu yapacak, reddedilecek ve oturum alacak. Burada rahatlıkla bu kadar alınamaz böyle oturum.

Kırmızı bültenle arandığı için Almanya’da kaçarken, 2004’te Münih’te tutuklanıyor. İnterpol aramasından dolayı gönderilmesi isteniyor. Türkiye’den bir güvence isteniyor idam edilmemesi için bir de suçunun ne olduğu isteniyor. Bayern Eyaleti Kriminal Dairesi Ankara’ya fax gönderiyor. Burada tutuklu olduğunu söylüyor ve Türkiye’den dosya istiyor. İnterpol araştırmasında Madımak Olayına karıştığı için soruyor. Türkiye’den bu dosya gelmiyor. Savcı Türkiye’den bu dosya gelmeyince salıveriyor.

"Normalde iltica başvurusu reddedilen uçağa bindirilir gönderilir"

Bu kişi yine 2004’ten sonra 3-4 sene kayıplara karışıyor. 2006 yeniden Almanya’ya iltica başvurusu yapıyor. Bu başvurusu da reddediliyor. Oturum hakkı olmamasına rağmen Türkiye’ye iade edilmiyor. Normalde başka birisi olsa iltica başvurusu reddedildiğinde tutuklanır ve uçağa bindirilerek ülkesine gönderilir. Ancak yapılmıyor.

Sonra birer yıl arayla geçici oturumlar alıyor. Almanya’da o kadar dolanıyor ki kalmadığı kasaba ve kent yok. Özellikle Bayern eyaletinde kalıyor. 2015-16’da kısa süre Hamburg’da kalmış. Augsburg kentine geri dönüyor. Enteresan olan her gittiği yerde konaklama imkanı bulabilmesi. Normalde kiralık ev zor bulursunuz, hele ki yabancıysanız. Ben öğrenci olarak 6 ay orada burada yattığımızı bilirim. Geçimini sağlıyor ama nereden sağladığını da bilemiyoruz.”

Türkiye'ye gelebilecek

Avukat Erdem, dava zaman aşımına uğramadan önce 2 Temmuz 2023’te Songur hakkındaki İnterpol aramasının da sona erdiğini belirterek, Sivas katliamı davasının zaman aşımına uğramasıyla firari 3 sanığın Türkiye’ye rahatlıkla gelebileceğini ise şöyle açıkladı:

“2 Temmuz 2023’de de İnterpol ile aramasına son verildiği ortaya çıktı. İnterpol aramasına rağmen bu oturum verildi. Kırmızı bülten var hem de hakkında. Türkiye’de 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde ciddi bir dava olsaydı, Türkiye bu kişileri isterdi. Bu kişileri isteyebilirdi. Bu üç kişiyi de hemen Türkiye’ye iade ettirebilirdi. Çünkü 2017’den itibaren Türkiye’deki ağır ceza mahkemesi adresine kadar biliyordu. Ben bu adresi bildirmiştim. 2017’den itibaren bu kişinin nerede kaldığını ağır ceza mahkemesi biliyordu. Hatta 2018’de Akit gazetesi bu adam ile röportaj yaptı. Şimdi artık dava düştüğü için bu üç kişi de rahatlıkla Türkiye’ye gelecek. Onların hiçbir sıkıntısı kalmadı ortada. Murat Sungur’un bir özelliği var. Sıradan biri değildir. Katliamda ortalığı galeyana getiren biridir. Elinde benzin bidonu ile önde giden bu kişi. Ben Alman ve Türkiye istihbaratına görev yaptığını düşünüyorum. Kimse bu kadar rahat hareket edemez, arada birileri bu kişileri korumasa. Bir koruyan güç vardı bunları her zaman.” (ANKA)