8. Yargı Paketi kabul edildi, AYM'nin iptal ettiği madde yine Meclis'ten geçti

8. Yargı Paketi kabul edildi, AYM'nin iptal ettiği madde yine Meclis'ten geçti
İktidarın bir süredir üzerinde çalıştığı 8. Yargı Paketi, TBMM Genel Kurulu'nda üç gün süren görüşmelerin ardından kabul edilerek yasalaştı.Yasayla, emekli bayram ikramiyesi 3 bin liraya çıkarıldı. Kanun teklifinde yer...
İktidarın bir süredir üzerinde çalıştığı 8. Yargı Paketi, TBMM Genel Kurulu'nda üç gün süren görüşmelerin ardından kabul edilerek yasalaştı.

Yasayla, emekli bayram ikramiyesi 3 bin liraya çıkarıldı. Kanun teklifinde yer alan "Suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama, silahlı örgüt, terörizmin finansmanı gibi suçlamalar halinde Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun kayyım olarak atanabilmesine" yönelik düzenleme ise muhalefet önergesinin kabul edilmesiyle 8. Yargı Paketi'nden çıkarıldı. 31 Mart'taki yerel seçime kadar çalışmalarına ara veren Genel Kurul, 2 Nisan'da toplanacak.

8. Yargı Paketi olarak bilinen Ceza Muhakemesi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 659 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile Adalet Komisyonu Raporu'nun Genel Kurul'daki görüşmelerine, 28 Şubat'taki birleşimde başlandı, görüşmeler 2 Mart gecesine kadar sürdü.

Emekli ikramiyesi

Emekli bayram ikramiyesinin 3 bin liraya çıkarıldığı düzenlemenin de yer aldığı 42 maddelik 8. Yargı Paketi'nin 41 maddesi Genel Kurul'da kabul edilerek yasalaştı. Emekliler, yasanın Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından ikramiyeyi Ramazan ve Kurban bayramlarında alacak.

Muhalefetin değişiklik önerileri

Meclis Başkanvekili Bekir Bozdağ başkanlığında toplanan Genel Kurul'da muhalefetin kabul edilen değişiklik önergesiyle, "suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama, silahlı örgüt, silahlı örgüte silah sağlama, terörizmin finansmanı suçlarının bir şirketin faaliyeti çerçevesinde işlenmesi hususunda kuvvetli şüphe sebeplerinin varlığı halinde yargı mercilerince kayyım atanmasına karar verildiği takdirde, bu düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 5 yıl süreyle Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) kayyım olarak atanabilmesini"  içeren düzenleme teklif metninden çıkarıldı.

Muhalefetin kanundaki bazı madde ve ifadelerin değiştirilmesine dair diğer teklifleri ise oylama sonucunda reddedildi. Kanun teklifinin oylamasında 298 milletvekili oy kullandı; 237’si kabul, 61’i ise ret oyu verdi. Çekimser, geçersiz ve boş oy kullanılmadı. Oylama sonucu, 8. Yargı Paketi yasalaştı.

Yeni düzenlemede neler var?

Yasayla, Adalet Bakanlığı bünyesinde OHAL'de geçici bir süreliğine kurulan Tazminat Komisyonu, kalıcı hale getirilecek. Makul sürede yargılanma hakkının ihlali iddialarıyla ilgili manevi tazminat taleplerini de Tazminat Komisyonu karara bağlayacak. Yapılan müracaatlar hakkında 9 ay içinde karar verilecek.

Kanundaki, en çarpıcı düzenlemelerden biri Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) eylül ayında iptal ettiği, Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 220/6 maddesinde yer alan, "örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek" fiiline ilişkin oldu. İptal kararının gerekçesinde söz konusu fiil için, “Bu durum, örgüt adına suç işleyen kimsenin örgüt üyelerine göre daha ağır cezalarla karşılaşmasına neden olmaktadır” diyen Yüksek Mahkeme, ‘örgüt adına’ kavramının belirsizliğine dikkat çekmişti.

Ancak, yeni düzenlemede, “somut gerekçeler olmalı” denilen AYM kararı dikkate alınmadı. TCK'nın, "devletin güvenliğine karşı suçlar ile anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar" bakımından "silahlı örgüt" maddesini düzenleyen 314. maddesine de eklenen fıkrayla, “Örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleyen kişi, ayrıca 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. İşlenen suçun niteliğine göre verilecek ceza yarısına kadar indirilebilir" hükmü getirildi.