Bursa'da Alinur Aktaş'a çöplük protestosu: Halk sağlığı sorunudur, yaptırmayacağız

Bursa'da Alinur Aktaş'a çöplük protestosu: Halk sağlığı sorunudur, yaptırmayacağız
Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından Nilüfer'e yapılaması planlanan Kayapa-Kuruçeşme Katı Atık Bertaraf ve Depolama Tesisi'ne yönelik protestolar devam ediyor. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, 'Kayapa'da çöplük...

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından Nilüfer'e yapılaması planlanan Kayapa-Kuruçeşme Katı Atık Bertaraf ve Depolama Tesisi'ne yönelik protestolar devam ediyor. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, 'Kayapa'da çöplük istemiyoruz' diyen yurttaşlar tarafından protesto edildi.

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından Nilüfer’in Kayapa Mahallesi’nde yapılması planlanan Kayapa-Kuruçeşme Katı Atık Bertaraf ve Depolama Tesisi’ne yönelik tepkiler her geçen gün büyüyor. 13 Aralık’ta ihaleye çıkacak olan Kayapa Çöplüğü projesine karşı çıkmak amacıyla CHP Bursa İl Örgütü, Nilüfer Kent Konseyi ve Kayapa’da Çöplük İstemiyoruz Platformu tarafından basın açıklaması düzenlendi.

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin önünde düzenlenen basın açıklamasına CHP Bursa İl Başkanı Nihat Yeşiltaş, Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, Nilüfer Kent Konseyi Başkanı Neslihan Binbaş, CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, CHP Nilüfer İlçe Başkanı Özgür Şahin, Nilüfer ilçesi muhtarları ve çok sayıda yurttaş katıldı.

Bursa Muhalif'in haberine göre; Kayapada Çöplük İstemiyoruz Platformu adına konuşan Bekir Gelenli, çöplüğün bir halk sağlığı sorunu olduğunu söyleyerek, bu tür tesislerde kokunun sıfırlanmasının imkansız olduğunu, bölgenin rüzgar verimliliği yüksek olup, hakim rüzgarların mevcut rüzgar koridoru üzerinden Nilüfer’in merkez mahallelerini etkiyeceğini ve bu kapsamda kokunun ve hastalık yapıcı unsurların yayılmasının kaçınılmaz olacağını vurguladı.

Kayapa – Kuruçeşme arasında 185 hektarlık alana kurulması planlanan çöplük için Uludağ Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi’nden bir heyete yer uygunluğu raporu hazırlatıldığını ancak bu raporlarda tesis için en uygun yerin Kayapa değil Karacabey Muratlı Mevkiisi’nin olduğunu söyleyen Bekir Gelenli, bilimsel verilere rağmen ısrarla çöplüğün yapılmak istenmesine yönelik ‘Nilüfer ve Kayapa cezalandırılmak mı isteniyor’ şeklinde ifadelerde bulundu.

"En ufak bir hata tüm Nilüfer'i etkileyecek"

Yer belirleme aşamasında da 6 Şubat 2023’te yaşanan büyük deprem ve sonuçlarına rağmen, Kayapa’nın Uluabat Fay Hattı’na yakınlığı, olası bir depremde tesisin akıbeti ve çevreye verilecek zararların dikkate alınmadığını söyleyen Gelenli, sözlerini şöyle sürdürdü.

“Tesiste arıtılacak olan çöp suyunun deşarj edileceği Küçük Karaağaçlı Deresi, Çayır köy sulaması içerisinden geçerek Güngören Deresi, Kurutma Kanalı ve Ürünlü deresini oluşturmakta ve Ayvalıdere’ye katılmaktadır. Güzergâh boyunca yoğun bir tarım ve yerleşim alanı içerisinden geçen dereye yapılacak deşarjlarda oluşacak en ufak bir hata tüm Nilüferi etkileyecektir.Bu tür tesislerde kokuyu sıfırlamak imkansızdır. Bölgenin rüzgar verimliliği yüksek olup, hakim rüzgarların mevcut rüzgar koridoru üzerinden Nilüfer’in merkez mahallelerini etkiyecek şekilde kokuyu ve hastalık yapıcı unsurları taşıması kaçınılmazdır. Çöplük bir halk sağlığı sorunudur!”

"Çöplüğü yaptırmayacağız"

Bölgede yoğunlaşan taş ocakları nedeniyle her yıl bir çok ölümlü trafik kazası yaşandığını vurgulayan Gelenli, var olan duruma, her gün Bursa’nın %70’nin çöpünü tesise taşıyacak binlerce ağır tonajlı araç eklemenmesiyle bölge halkının canının tehlikeye sürüklendiğini söyledi.

Hamitler Çöplüğü kapasitesinin dolmak üzere olduğunu bildiklerini ancak yer seçiminin, bilimsel veriler ışığında, doğaya, toprağa, yer altı sularına ve insana en az zararı verecek şekilde, akademisyenler, ilgili meslek odaları ve halkla birlikte yapılması gerektiğini söyleyen Gelenli, Kayapa’da çöplük istemediklerini vurgulayarak, çöplüğün yapılmasına 2016 yılında izin vermediklerini bugün de mücadele ederek durduracaklarını belirtti.

"Bu kadınların sesini duyuyor musun Büyükşehir?"

Kent sağlığı konusunda bilime uygun hareket edilmesi gerektiğini ifade eden Nilüfer Kent Konseyi Genel Sekreteri Emre Karagöz de doğru olanı savunmaktan vazgeçmeyeceklerini söyledi. Karagöz sözlerini söyle sürdürdü.

“2016’da Kayapa iptal edildi.7 yılı bitirdik. 7 yıldır yeni bir çalışmanın tohumları neden atılmadı? Neden bitirilemedi? Neden ölüme razı ediliyor? Neden sıtmaya razı ediliyoruz? “Kayapa uygun değildir” raporları neden gün yüzüne çıkarılmıyor? Neden Uludağ Üniversitesi’nin adı kullanılıp raporu kullanılmıyor? Bu kadınların, bu muhtarların sesini duyuyor musun Büyükşehir. Çok fazla da uzun sürmeyecek bu mücadeleyi kazanacağız. Akla bilime uygun hareket etsinler.”