Meclis'te Süryanice tartışması: İYİ Partili vekil Divan'ı terk etti

Meclis'te Süryanice tartışması: İYİ Partili vekil Divan'ı terk etti
Meclis’te bütçe görüşmelerinde AKP ile Dem Parti arasında devrim, kayyum ve Süryanice tartışması çıktı.TBMM Genel Kurulu'nda, Ulaştırma ve Altyapı ile Tarım ve Orman bakanlıkları ve bağlı kuruluşların 2024 Yılı bütçe...

Meclis’te bütçe görüşmelerinde AKP ile Dem Parti arasında devrim, kayyum ve Süryanice tartışması çıktı.

TBMM Genel Kurulu'nda, Ulaştırma ve Altyapı ile Tarım ve Orman bakanlıkları ve bağlı kuruluşların 2024 Yılı bütçe görüşmeleri başladı.

AKP Grubu adına söz alan Kars Milletvekili Adem Çalkın'ın iktidarın özgürlük ve demokrasi alanında devrim niteliğinde adımlar attığını söyledi. Çalkın, "Gazi Meclisimizde bazı milletvekillerimizin zaman zaman kürsüden dile getirdiği ancak hakikatle bağdaşmayan Kürtlerin inanç, kültür ve kimliğiyle özdeşleşmeyen temsilden uzak sözleri için birkaç söz etmek isterim. DEM partisi Grup Başkan Vekili tarafından Gazi Meclisimizin çatısı altında Kürtlerin temsilcisi olarak, Kürtlerin gelenek, görenek, milli ve manevi değerlerine aykırı, Marksist, Leninist, katliamcı, suikastçı İmralı’daki terörist başını göstererek, elde edilen demokratik kazanımları ona mal etme yalanını ortaya atmıştır" diye konuştu.

DEM Partili Oluç: Kürtlerin devrimden haberi yok

Çalkın'ın sözlerine DEM Partili vekiller tepki gösterdi. DEM Parti Grup Başkanvekili Hakkı Saruhan Oluç, Kürtler’in AKP’nin yaptığı devrimden haberdar olmadığını kaydetti. Oluç, "Kürtlerin bundan haberi yok. Nasıl olmuş bu? Eğer bugün, Cumhuriyetin 2'nci yüzyılına girdiğimiz dönemde Kürt halkı Türkiye sınırları içinde bazı haklar elde ettiyse onu çok büyük bedeller ödeyerek sürdürdüğü kendi mücadelesiyle elde etti" dedi.

Oluç’a cevap vermek için söz alan AKP Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu,“Kürtler adına nasıl sessiz devrimler yapıldığını Türklerin, Kürtlerin, Arapların, bütün Türkiye Cumhuriyeti devleti vatandaşlarının 85 milyon insanıyla bu demokratikleşmeden, özgürlüklerden nasıl istifade ettiğini AK Parti iktidarları döneminde ortaya koyduğunu kaydederek, "Bunun cesur ve devrimci bir lider olan Recep Tayyip Erdoğan sayesinde olduğunu ve bu sessiz devrimlerin cesur ve devrimci bir lider olan Sayın Recep Tayyip Erdoğan vesilesiyle hayata geçirildiğini net bir şekilde ortaya koydu" şeklinde konuştu.

DEM Parti milletvekilleri, bu tartışmanın ardından, parti belediyelerine atanan kayyumlara ilişkin eleştirilerini dile getirdi. Akbaşoğlu da kayyumların atanmasına dair Anayasa'nın ilgili maddesini hatırlattı. Demokratik Bölgeler Partisi Mardin Milletvekili Saliha Aydeniz ise "10 defa da kayyum atasanız Kürdistan’dan size meşruiyet yok" ifadelerini kullandı.

“Anayasa’ya sahip çıkmak sizin vazifeniz”

DEM Parti Grubu adına konuşan Mardin Milletvekili George Aslan, Noel'le ilgili düşüncelerini Süryanice ifade etmek istediğini söyledi. Meclis Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder de 'buyurun söyleyin' dedi. Genel Kurul'da içtüzüğe göre; Türkçe dışında dil kullanılmıyor, ancak Meclis Başkanvekili Önder'in hatibe yabancı bir dil kullanmasına izin vermesi Genel Kurul’da gerginlik yarattı. Aslan Süryanice konuşmaya başlayınca tepki sesleri yükseldi. İlk önce İYİ Partililer tepki gösterdi. Aslan tepkiler arasında Süryanice konuşmayı sürdürdü İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, Meclis Başkan Vekili Önder'e "Meclisin asaletini korumak size aittir, Anayasa’ya sahip çıkmak sizin vazifenizdir" diyerek tepki gösterdi.

Önder: Bakara’dan ayet okurken Türkçesini sormadınız

Önder de Saadet Parti’li Hasan Bitmez'in ölüm haberini Bakara suresiyle duyurduğunda kimsenin tepki göstermediğini hatırlattı. "Elbette bana ait. Ben burada rahmetli için istirca yaptım, biriniz 'Bunun Türkçesi ne?' dediniz mi? Burada Bakara'dan ayet okunuyor, biriniz 'Türkçesi ne?' dediniz mi? O da kendi diliyle halkını selamlamış" eleştirisini yaptı.

İYİ Partili Usta: Ayetle mukayese etmek doğru değil

DEM Partili vekiller Önder'i destekledi. İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta Genel Kurul'da Türkçe dışında bir dil kullanılmasına dair "Anayasa'ya aykırı bir konuşma yapılmasını bu anlamda biz kesinlikle kabul etmiyoruz" dedi.

Usta, Önder'in tutumunu, "Kürtçe konuşulmasını ayetle mukayse edilmesi bence doğru bir mukayase olmadı. Yani burada sadece Kur'an'dan değil, İncil'den de birisi kendi diliyle bir pasaj okumuş olsa biz ona karşı herhangi bir itiraz söylemeyiz" diyerek eleştirdi.

Tartışma üzerine söz alan AKP Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu da "Dilimiz Türkçedir. Anayasaya göre Türkçedir ve burada hep beraber Türkçe konuşmak durumundayız. Bunun dışında Arapça da İspanyolca da Latince de Fransızca da hangi dilden konuşursanız konuşun, burada herkes bu dilleri bilmek durumunda değil. Bir de tercüman mı tutacağız birbirimizle ilgili?" diye konuştu.

TBMM Başkanlık Divanı'nda katip üye olarak görev alan İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk, Önder'i protesto ederek, divanı terk etti. Bunun üzerine Önder, divanda yeni katip üye görevlendirmek üzere oturuma ara verdi. 

Her iki tartışmanın da uzaması üzerine oturuma ara verildi. Aranın ardından görüşmelere kaldığı yerden devam edildi. (DHA)