CHP'li Gürer: Şekerpancarı alım taban fiyatı açıklanmalı

CHP'li Gürer: Şekerpancarı alım taban fiyatı açıklanmalı
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, girdi maliyet artışlarının şekerpancarı üreticisini de vurduğunu söyledi. Gürer "Şekerpancarı ekim döneminde 19 lira olan mazot, henüz hasat yapılmadan 40 liraya çıktı, 9 bin 450...

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, girdi maliyet artışlarının şekerpancarı üreticisini de vurduğunu söyledi. Gürer "Şekerpancarı ekim döneminde 19 lira olan mazot, henüz hasat yapılmadan 40 liraya çıktı, 9 bin 450 lira olan DAP gübre 21 bin lirayı aştı. Üretici ne yapsın?” diye sordu.

CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, şekerpancarı tarlalarını gezerek, üreticilerin sorun ve taleplerini dinledi.

Gürer’e yaşadıkları sorunları anlatan üretici, maliyetlerin geçen yıla göre 2-3 kat artığını belirtti. Geçen yıl 1450 lira olarak açıklanan şekerpancarı taban fiyatının bu yıl 2000-2200 bandında olması gerektiğini söyleyen üretici, “Bu tarlayı ekerken mazot 19 lira idi, henüz hasat yapma aşamasına gelmeden mazot 40 lira oldu, DAP gübre 9 in 450 lira idi, şu anda 21 bin liraya ulaştı. Bu şartlarda yeniden ekim yapma imkanımız dahi taban fiyata bağlı. Dinamonun saati bile 250 lira oldu, maliyetler arttı, bayağı bir zorluk çekiyoruz. Tarım sorunları çözüm getirilmeli ve taban fiyat çiftçi girdi fiyatlar dikkate alınıp zarar etmeyeceğimiz şekilde açıklanmalı. Her yıl bir önceki yılı aratıyor. Çiftçiliği sürdürmek zorlaşıyor ” şeklinde konuştu.

Pancar taban fiyatı geçen yıl 1450 lira iken işçi yevmiyesinin 250 lira olduğunu hatırlatan üretici, bu yıl işçi yevmiyesi 500 liraya çıktığını belirterek, “Biz pancarı fabrikaya teslim ettikten sonra ücreti şubatta elimize geçiyor, teslim tarihi ile şubat aya arasında maliyetler çok artıyor. Ama biz aynı parayı alıyoruz. Taban fiyat artsa bile enflasyona göre bize yansıyan bir artışta olmuyor” dedi.

Çiftçilerden Gürer'e teşekkür

Gürer’e tüm çiftçiler adına teşekkür eden üretici, “Sayın Vekilim, arazilerimize kadar gelip bizim sorunlarımız dinliyor, taleplerimizi Meclis gündemine taşıyor. Halimizi hatırımızı soruyor. Sayın vekilimize teşekkür ediyorum, işi gücü rast gelsin” ifadelerini kullandı.

Gürer ise yaptığı açıklamada, pancar ekim maliyetlerinin arttığına dikkat çekerek, “Maliyetler arttığı için üretim alanları da kısıtlandı. Şekerpancarı alım fiyatı artınca ister istemez şeker fiyatları da artıyor” dedi.

Şekerpancarının stratejik bir ürün olduğuna dikkat çeken Gürer, “Şekerpancarından şeker, melas, küspe ve alkol üretiliyor. Her yıl bu aylarda açıklanan taban fiyatı da bu yıl henüz açıklanmadı. Ülkemizde yaygın olarak ekilen şekerpancarı, fabrikaların özelleştirilmesinin ardından kota nedeniyle ekim alanları sınırlandı, Türkiye 24 yıl aradan sonra ilk kez şeker ithal etti” diye konuştu.

Şeker fiyatları 3 ayda yüzde 30 arttı

Şeker sürekli zamlandığına dikkat çeken Gürer, “Türkşeker, Mayıs’tan bu yana şekere irili faklı 9 kez zam yaptı. Seçimden önce 18, 5 lira olan toz şeker bugün 25 liraya ulaştı. Özel sektör üretiminde fiyatlar daha da değişken. Geçtiğimiz yıl yeterli üretime rağmen şeker karaborsaya da düşürüldü. 18 mayıs da 50 kg seker fiyatı 934.25 TL iken 1212 TL çıktı ve seker artışı durmadı. Yeni fiyat artışı geldi. 3 ayda yüzde 30 artış oluştu. Şekere gelen zam şeker pancarı üretimi yapan üreticiye yansımıyor. Raftaki ürünün fiyata artıyor ama üreticiye fiyat artışının bir katkısı olmadığı için sürekli gelen girdi artışı da çiftçiyi zorluyor.10 özelleşen şeker fabrikası ise kazançlarından taviz vermediği gibi piyasayı yükseltiyor, Bu arada Nakliye fiyatlar artıyor. Mazot zammı çiftçi için ciddi maliyet artışı. fabrikaya götürülürken ödenen nakliye ücreti bile iki kat arttı” dedi.

Üretici desteklenmeli

Gürer, yanlışın neresinden dönülürse kar olacağına dikkat çekerek, “Her konuda olduğu gibi şekerpancarı konusunda da siyasi iktidar yanlış yaptı, fabrikaların çoğunu özelleştirdi, üreticinin sorunlarına kulak tıkandı, üretim alanları daraldı ve bugün Türkiye şeker ithal eder duruma geldi, ithalat ürün fiyatlarının artmasına neden oldu, üretici şeker fiyatının artmasından bir fayda elde edemedi, tüketiciyi pahalıya ürün almak zorunda kaldı. Bu olumsuzluğun önüne geçilebilmesi için yerli üreticinin desteklenmesi, maliyet artışlarının önüne geçilmesi ve ithalat sevdasından vazgeçilmesi gerekiyor” diye konuştu.