CHP’li Gürer’den yaş çay alım fiyatına tepki: Üretici yine hüsrana uğradı

CHP’li Gürer’den yaş çay alım fiyatına tepki: Üretici yine hüsrana uğradı
CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, açıklanan yaş çay alım fiyatına tepki gösterdi

CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, açıklanan yaş çay alım fiyatına tepki göstererek, fiyatın üreticinin beklentisinin çok altında kaldığını söyledi. 2025 yılı için 25 lira 44 kuruş olarak açıklanan yaş çay fiyatının üreticiye hayal kırıklığı yaşattığını belirten Gürer, “Bu fiyat üreticinin maliyetini bile karşılamıyor” dedi.

“Çay fiyatı 36 TL olmalıydı”

Düzenlediği basın toplantısında konuşan Gürer, çay üreticilerinin en az 32 liralık bir taban fiyat ile 4 lira destek beklediğini hatırlatarak, “Açıklanan rakamla bu beklentiler boşa çıkarıldı. CHP olarak önerimiz 36 TL’ydi. Ancak üretici yine yalnız bırakıldı” diye konuştu.

Çay üreticisinin yüzü yine gülmedi

Geçen yıl 19 lira olan alım fiyatının üreticiyi zarara uğrattığını hatırlatan Gürer, bu yılki artışın da yetersiz kaldığını vurguladı: “Enflasyonun bu kadar yüksek olduğu bir ortamda yalnızca yüzde 33’lük bir artış yapılması gerçeklerden kopuk bir yaklaşımdır.”

“Bir bardak çay 65 liraya satılıyor, üretici 25 liraya çayını satıyor”

Gürer, çay üreticisinin yaşadığı sıkıntıyı tüketici fiyatlarıyla kıyaslayarak şu değerlendirmede bulundu: “Bugün bir kafede çayın fiyatı 65 ila 105 TL arasında değişiyor. Buna karşın üretici kilosunu 25 liraya satmak zorunda bırakılıyor. Bu durum adil değil.”

İthal çay tepkisi: “Üreticiye sırt dönüp ithalata yönelmek kabul edilemez”

Türkiye’nin çayda yüzde 97,9 oranında kendine yeterliliğe sahip olduğunu söyleyen Gürer, buna rağmen ithalat yapılmasını eleştirdi. Gürer, “2023 yılında sadece siyah çay ithalatı için 10 milyon 717 bin dolar ödendi. Kendi üreticisi desteklenmezken ithalatçılar kazanıyor” dedi.

“Çay sektörü sadece Rize’de değil, tüm ülke ekonomisinde etkili”

Türkiye’de çay üretiminin sadece birkaç aylık dönemde yapılabildiğini vurgulayan Gürer, sektörün sadece üreticiyle sınırlı olmadığını belirtti. “Çay, gübreden ambalaja, nakliyeden şekere kadar pek çok sektörle doğrudan ilişkili. Bu nedenle alım fiyatı tüm ekonomik dengeleri etkiliyor” diye konuştu.

“ÇAYKUR piyasanın yönünü belirliyor, sorumluluğu büyük”

CHP’li vekil, ÇAYKUR’un toplam yaş çay alımının yüzde 44’ünü gerçekleştirdiğini hatırlatarak, “ÇAYKUR’un açıkladığı fiyat serbest piyasada da belirleyici oluyor. Açıklanan rakam düşük kaldığı gibi, yanında bir destek fiyatı da ilan edilmedi. Bu kabul edilemez” dedi.

“İktidar bu kararı yeniden gözden geçirmeli”

CHP olarak üreticinin yanında olduklarını vurgulayan Gürer, açıklamasını şu çağrıyla sonlandırdı: “İktidara çağrımız net: Üreticiye sahip çıkın. Açıklanan fiyatı gözden geçirin ve destek primini de açıklayın. Çay üreticisi sahipsiz değildir.”

Kaynak:Haber Merkezi

Öne Çıkanlar