Erdoğan ve Bahçeli buluştu: Masada hangi konu başlıkları vardı?

Erdoğan ve Bahçeli buluştu: Masada hangi konu başlıkları vardı?
Erdoğan ve Bahçeli 11 gün sonra tekrar bir araya geldi. Masada Sinan Ateş iddianamesi, bürokraside yaşanan değişimler, siyasette yumuşama tartışmaları ve Özel'in iki liderle yaptığı görüşmeler var

Tolga Balcı

Ankara nefesini tuttu Bahçeli-Erdoğan görüşmesinin sonuçlarını bekliyor

Yerel seçimlerin ardından değişen siyaset tablosu ve CHP’nin yıllar sonra birinci parti çıkması üzerine Ankara’da baş döndüren bir görüşme trafiği başladı, devam ediyor.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in hem Cumhurbaşkanı Erdoğan ile hem de MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile görüşmesi siyasette yeni bir sayfa açılacağı yorumlarına neden olmuş Erdoğan, Özel ile yaptığı görüşmenin ardından “Türkiye’de siyasetin yumuşamaya ihtiyacı var” demişti.

Özel ise görüşmelerinin “olumlu ve yapıcı” geçtiğini söyleyerek Erdoğan’ın yumuşama söylemini normalleşme olarak revize etmişti.

Tüm Türkiye bu görüşmelerin sonucunda nelerin yaşanacağını merakla beklerken, Cumhur İttifakı’nın iki büyük partisi AKP ve MHP’nin liderlerinin iki hafta arayla buluşması siyasette tansiyonu zirveye taşıdı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Özel ile yaptığı görüşmenin öncesinde Bahçeli ile buluşmuştu. Bahçeli-Erdoğan ikilisi 11 gün sonra tekrar Beştepe’de bir araya geldi ve görüşme 1 saat sürdü.

Randevuların bu kadar kısa süre içinde peş peşe gelmesi alınması muhtemel kararların aciliyeti ile bağlantılı görülüyor.

Bu konulardan MHP açısından en önemli başlık Sinan Ateş cinayeti iddianamesi..

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianameye ilişkin tartışmalar devam ederken yeni deliller de ortalığa saçılmış durumda. Yapılan bu görüşmede Ateş dosyasının konuşulması MHP açısından kaçınılmaz.

Zira iddianamede Sinan Ateş’in cinayetine ilişkin tüm deliller Ülkü Ocakları Başkanı ve yöneticilerini işaret ediyor ve o isimler henüz ne iddianamede varlar ne de haklarında etkili bir işlem yapılmış durumda.

Kavala, Gezi tutukları ve CHP’nin beklentileri

Ateş cinayetinde yaşanan gelişmelerin yanı sıra Özel-Erdoğan görüşmesinde konuşulan Gezi tutukluları ve Osman Kavala’nın durumunun da buluşmanın önemli gündem maddeleri arasında olduğu tahmin ediliyor.

Kavala’nın avukatları yeniden yargılama talebinde bulunacak. CHP lideri Özgür Özel de hem Erdoğan ile hem de Bahçeli ile yaptığı görüşmelerde bu konuyu açtı.

İktidarın Gezi davası konusunda nasıl bir adım atacağı henüz bilinmiyor ama CHP cephesi iktidardan somut bir adım bekliyor, üstelik Özel temaslarının ardından umutlu olduğunu söylemişti.

Emniyette yaşanan görevden almalar

Öte yandan Ayhan Bora Kaplan davasına ilişkin dün yeni bir gelişme yaşandı. Dava kapsamında Ayhan Bora Kaplan’a karşı gizli tanık olan bir ismin, elektronik kelepçeye rağmen yurt dışına kaçması, yurt dışından yaptığı açıklamalarda kendisine AK Partili üst düzey yöneticiler aleyhinde ifade vermesi için baskı uygulandığını iddia etmesi Ankara emniyetinde operasyonu beraberinde getirdi. Çok kritik görevlerde yer alan, Ankara İl Emniyet Müdür Yardımcısı Murat Çelik ve Organize Suçlarla Mücadele Müdürü Şevket Demircan yardımcısı görevden uzaklaştırıldı.

İçişleri Bakanlığı açığa alma kararlarını “tedbir” olarak açıkladı ancak detaya girmedi.

Tüm bu yaşananların üstüne yüksek bürokraside seçimle birlikte bir değişim beklenildiği çokça yazılıp çizildi. Kimi yorumcular AKP kulislerine dayandırdığı bilgilerde MHP’nin bürokrasideki etkisinden bazı AKP’lilerin rahatsız olduğunu iddia etmiş ve MHP’nin “etki alanının zayıflatılacağı” söylenmişti.

Bahçeli-Erdoğan görüşmesinde bürokrasideki değişimin de yer alması sürpriz sayılmayacak.

Yargıtay seçimlerinde yaşanan tıkanıklık

Bürokrasi ve yargıda yaşanan krizlerden biri de şüphesiz ki Yargıtay seçimleri. Yargıtay’da Mehmet Akarca’nın 4 yıllık görev süresinin dolmasının ardından yapılan seçimlerde bir türlü sonuç çıkmadı.

35 kez yapılan seçimlerde herhangi bir aday salt çoğunluğu kazanamadı. Adaylar arasında AYM’nin Can Atalay kararını uygulamayan Muhsin Şentürk de bulunuyordu. Şentürk’ün MHP’ye yakınlığı ise sır değil. Bugün yaşanan sürpriz bir gelişme ile Şentürk adaylıktan çekildiğini açıkladı. Üstelik açıklama Bahçeli Erdoğan görüşmesinden çok kısa bir süre önce geldi.

Böylelikle Yargıtay Başkanlığı seçimleri için Mehmet Akarca ve Ömer Kerkez yarışacak ve salt çoğunluğu alan başkan olarak seçilecek. Tahminlere göre Yargıtay Başkanlığı’na tekrar Mehmet Akarca’nın seçilmesi bekleniyor.

Şentürk’ün Akarca’nın karşısında 35 kez adaylığını sürdürmesi Yargıtay’da AKP ve MHP arasında bir kriz yaşandığına işaret edilmesine neden oluyordu.

‘Yumuşama’ tartışmalarında MHP ne yapacak?

Tüm bu gelişmelerin başlangıcı sayılabilecek ‘siyasette yumuşa’ tartışmalarında MHP’nin nerede duracağı sorusu ise en çok merak edilen konu başlıklarından bir diğeri.

Bazı kulis haberlerinde Bahçeli’nin Özel-Erdoğan görüşmesinden rahatsız olduğu iddia edilmiş hatta Bahçeli’nin Ferdi Tayfur’un sitemkâr bir şarkısı ile paylaştığı görüntülerin bu buluşmaya yönelik olduğunu ifade edenler bile olmuştu.

Ayrıca geçtiğimiz hafta Bahçeli’nin Mehmet Şimşek’e yönelik olduğu anlaşılan ‘yerel halk’ çıkışı da bu iddiaları kuvvetlendiriyordu.

Ancak tartışmalar başlayınca MHP cephesi Bakan Şimşek’in uygulamalarını desteklediklerini duyurdu ve eleştirilerin muhatabının Ekrem İmamoğlu ile Mansur Yavaş olduğunu iddia etti.

MHP bu tartışmayı bitirmiş gibi gözükse de seçim öncesi Bahçeli’nin emekliler için yaptığı iyileştirme çağrısı ve bu çağrıya uyulmaması sonrası yapılan yerel seçimde yenilgiye Şimşek’in neden olduğuna dair partide yaygın bir görüş hakim.

Özel’in Bahçeli ile yaptığı görüşmede Bahçeli’nin Özel’e ne dediğini henüz bilmiyoruz ancak Erdoğan’ın deyişiyle yumuşama ya da normalleşme sürecinde MHP nasıl bir rol alacak sorusu gündemde yerini korumaya devam edecek.

Zira AKP’ye yakın gazeteci Abdülkadir Selvi’nin Kavala’nın serbest bırakılma ihtimaline ilişkin kaleme aldığı yazıların ardından Bahçeli son grup toplantısında Selvi üzerinden AKP’ye net bir mesaj verdi.

Bahçeli, Kavala konusunda pozisyonunu korudu, bu konuda atılacak bir adımı ‘yargıya müdahale’ sayacaklarını ve hüküm giymiş Kavala’nın cezaevinden çıkartılmaması gerektiğini ifade etti.

Krizlerin aşılmasını bekleyen CHP ise Erdoğan’dan somut adımlar atmasını, ortağını ikna etmesini bekliyor.

Son buluşmanın ikna çabasının bir parçası olup olmadığı, buluşma sonrası yaşanacaklarla ortaya çıkacak. Erdoğan’ın ne yapacağı MHP’nin Kavala direncini kırıp kıramayacağı, seçim sonrası oluşan normalleşme havasının sürüp sürmeyeceği Erdoğan Bahçeli görüşmesinden sonra daha net anlaşılacak.