İdris Baluken'den 'yeni çözüm süreci' çıkışı: Süreç sancısı demek daha doğru

İdris Baluken'den 'yeni çözüm süreci' çıkışı: Süreç sancısı demek daha doğru
'Çözüm süreci' döneminde İmralı'ya giden heyette yer alan İdris Baluken "Çözüm sürecinin kriminalize edildiği 9 yıllık bir dönemden sonra bu gelişme ve tartışmaların başlamış olmasını olumlu görmekteyim" dedi.

'Çözüm süreci' döneminde İmralı'ya giden heyette yer alan dönemin Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili İdris Baluken, ''yeni çözüm süreci'' tartışmalarını değerlendirdi.

"Son günlerde yaşanan gelişmelere yeni bir süreç demek mümkün değil" diyen Baluken, "'Süreç sancısı' tanımı daha doğru olur kanaatindeyim. Bu sancı, vücutta ihtiyaç duyulan bir şeyin yokluğuna bağlı olarak ortaya çıkan sancılar misali çözüm sorunsallığına işaret edebildiği gibi miadı yaklaşmış bir doğumun habercisi de olabilir. Temennimiz ikinci olasılığın gerçekleşmesi, yaşanan gelişme ve tartışmalardan sonra yeni bir sürecin şekillenmesidir" dedi.

Çözüm süreci, 2013-2015 yılları arasında, ''Kürt sorununu barışçıl yollarla çözmek'' amacıyla başlatılmıştı. Bu süreçte, ''terör örgütü PKK'nın silah bırakması, demokratik reformlar ve Kürt kimliğine yönelik hakların genişletilmesi'' yer alıyordu. Terör örgütü PKK Lideri Abdullah Öcalan da bu süreçte kilit rol almıştı.

TBMM’nin 1 Ekim Salı günü açılışında MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, DEM Parti grubu ile tokalaşmış, Meclis’teki resepsiyonda basın mensuplarının sorusu üzerine de, ''Dünyada barışı isterken, kendi ülkemizde barışı sağlamamız lazım'' yanıtını vermişti. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise ''Bahçeli'nin bu attığı adım bir kenara konamaz'' diyerek çözüm süreci iddialarını bir adım öne taşımıştı.

''Çözüm sürecinde'' İmralı'da Öcalan ile yapılan görüşmelerde dönemin Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili İdris Baluken de yer almıştı. Baluken, ''yeni çözüm süreci'' tartışmalarını değerlendirdi.

İdris Baluken'in ANKA’nın sorularına verdiği yanıtlar şöyle…

- "Çözüm Süreci görüşmelerinde yer alıyordunuz. Son gelişmelerle birlikte şu an yine bir süreçten bahsedilebilir mi?"

"Bu aşama itibarıyla, son günlerde yaşanan gelişmelere yeni bir süreç demek mümkün değil. 'Süreç sancısı' tanımı daha doğru olur kanaatindeyim. Bu sancı, vücutta ihtiyaç duyulan bir şeyin yokluğuna bağlı olarak ortaya çıkan sancılar misali çözüm sorunsallığına işaret edebildiği gibi miadı yaklaşmış bir doğumun habercisi de olabilir. Temennimiz ikinci olasılığın gerçekleşmesi, yaşanan gelişme ve tartışmalardan sonra yeni bir sürecin şekillenmesidir. Her durumda çözüm sürecinin kriminalize edildiği 9 yıllık bir dönemden sonra bu gelişme ve tartışmaların başlamış olmasını olumlu görmekteyim.''

"Pratik düzeyde reel politiğe uymayan yönler de barındırıyor"

- Bahçeli’nin DEM Parti’ye ilişkin sözlerini ve Öcalan’a yönelik çağrısını nasıl değerlendiriyorsunuz?

''Devlet Bahçeli’nin gerek tokalaşma gerekse de verdiği mesajlarla ortaya koyduğu siyasi tavır, uzun bir süreden sonra yoğun bir gündemle, Kürt meselesinin demokratik ve barışçıl yöntemlerle çözümü tartışmalarını beraberinde getirdi. Niyetten ve nihai amaçtan bağımsız olarak bu durumun önemli olduğu kanaatindeyim. Gerek DEM Parti’nin gerekse de Sayın Öcalan’ın muhataplık pozisyonu her ne kadar bu tartışmalardan azade bir şekilde orta yerde duruyor ise de bu duruma doğrudan karşı pozisyonda olan bir siyasi lider tarafından bunun dillendirilmiş olması, kamuoyunu daha rahat bir tartışma zemininde meseleyi ele almasına imkan sağladı.

Bahçeli’nin söyledikleri kısmi düzeyde usuli bir doğrultuya tekabül etmekle birlikte, esas itibarıyla veya pratik düzeyde reel politiğe uymayan yönler de barındırıyor. Şu aşamada ne görmezden gelinebilecek ne de tümüyle olumlanabilecek bu tutumun yapıcı düzeyde gelişim göstermesini temenni edebiliriz.''

- DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, 'Özgür Özel’e teşekkürler, CHP’siz bu iş olmaz' dedi. Siz de CHP'siz olamayacağını düşünüyor musunuz?

''CHP gerek kurucu parti olması gerekse de ana muhalefet işleviyle ülkedeki siyasi atmosferin önemli aktörlerinden biri pozisyonundadır. Son yerel seçimlerde birinci parti olma özelliğini de göz önüne getirdiğimizde, CHP’nin kurumsal tavrının, Türkiye’nin temel meselelerinde ne anlama geldiği iyiden iyiye anlaşılır. Kürt meselesinin demokratik ve siyasi çözümünde CHP’nin sunacağı destek, olası bir süreci iktidarın insafından kurtarma açısından oldukça kıymetlidir. Özgür Özel’in yaptığı açıklamalar bu bağlamda önemli ve son derece değerlidir. Eş Genel Başkanımızın yaptığı teşekkür de bu anlamda adrese teslim, isabetli bir tespittir. Süreç içinde CHP içindeki çeşitli kliklerden veya parti dışındaki bir takım ulusalcı çevrelerden gelecek olan statükocu ve sığ baskılara karşı, CHP yönetimi yeterli direnci gösterirse, sadece Kürt meselesinde değil, Türkiye’nin pek çok temel meselesinde önemli bir çözüm ivmesi yakalanabileceği kanaatindeyim."

Baluken, "Siyasete aktif olarak dönmek istiyor musunuz?" sorusuna ise şu yanıtı verdi:

"Şu anda siyasi hakları askıya alınmış ve memnu hakları iade edilmemiş bir konumdayım. Görünür siyasi vitrinde yer almam bu anlamda zaten mümkün değil. Ayrıca geçmişteki siyasi çalışma ve konuşmalarımdan ötürü devam etmekte olan yargısal süreçler var, onları takip etmekteyim. Bunlara rağmen siyasetten kopuk değilim. Siyasi gelişmeleri ve ülkenin içinde bulunduğu durumu yakından takip etmekteyim."

Kaynak:Haber Merkezi

Öne Çıkanlar

Barok müziğin sultanları AKM sahnesindeydi

Barok müziğin sultanları AKM sahnesindeydi
16. Uluslararası Opera ve Bale Festivali kapsamında AKM'de sahnelenen “Doğudan Batıya Barok Eserler” konserinde, Osmanlı'dan esinli barok eserler Türk ve yabancı sanatçılar tarafından yorumlandı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen 16. Uluslararası Opera ve Bale Festivali’nde, izleyiciler sıra dışı bir müzik yolculuğuna çıktı. Atatürk Kültür Merkezi Tiyatro Salonu’nda sahnelenen “Doğudan Batıya Barok Eserler” konseri, “Sultans of the Opera” temasıyla iz bıraktı.

Konserin odağında, Avrupa barok müziğinde yer alan Osmanlı padişahları anlatıları vardı. Barok dönemin büyüleyici tınılarıyla harmanlanan bu anlatılar, izleyicileri hem tarihsel hem sanatsal bir keşfe çıkardı. Doğu ve batı müziğinin iç içe geçtiği gecede, Osmanlı’dan esinli karakterler sahneye barok müzikle taşındı.

mddm7778-enhanced-nr.jpg

Projeye Almanya’dan katılan Pera Ensemble ve İstanbul Devlet Opera ve Balesi Orkestrası, orkestranın şefliğini üstlenen ve aynı zamanda projenin fikir sahibi olan Mehmet C. Yeşilçay yönetiminde sahne aldı. Koroya İstanbul Devlet Opera ve Balesi Korosu eşlik etti.

İtalya’dan solist Nicholas Tamagna, Elif Tuğba Tekışık, Fuat Kılıç Aslan, Ceren Aydın ve “Sufi Derviş” rolüyle Murat Irkılata gecenin dikkat çeken solistleri arasındaydı.

Konserde ayrıca Moğolistan’dan gelen Uranchimeg Nyamsuren ve Zolzaya Boldbaatar da yer aldı. Doğu enstrümanlarının etkileyici katkısı ile sahne zenginleşti: Vanessa Heinisch (theorbo), Bülent Okan (ud), Serkan Mesut Halili (kanun), Enes Durceylan (rebab), Hüseyin Avni Özaydın (ney), Oray Yay ve Mevlüt Gökhan Başin (perküsyon) sahnedeydi.

mddm7329-enhanced-nr.jpg

Barok ve Osmanlı kültürlerinin kesişim noktasında izleyiciyle buluşan konser, klasik müzikseverlere unutulmaz bir akşam yaşattı.

Kaynak:Haber Merkezi

Öne Çıkanlar