İstanbul'da öğrenci olmak: Barınma ve yaşam maliyetleri ailelerin belini büküyor
İstanbul Üniversitesi önünde basın açıklaması yapan Rızvanoğlu, İstanbul’da 55 üniversitenin bulunduğunu ve özellikle şehir dışından gelen öğrencilerin barınma ve geçim masraflarının ciddi boyutlara ulaştığını belirtti.
KYK Yurtlarındaki Yoğunluk ve Yetersizlikler
Rızvanoğlu, KYK yurtlarında 5-6 kişilik odalarda barınma maliyetinin aylık 525 TL olduğunu ifade etti. Ancak yurtlarda yer bulamayan öğrencilerin özel yurtlara yönelmek zorunda kaldığını belirten Rızvanoğlu, üç kişilik bir özel yurtta kalmanın maliyetinin 14,500 TL’yi bulduğunu, stüdyo daire kiralarının ise en az 12,000 TL’den başladığını dile getirdi.
Barınma Yetersiz, Ek Masraflar Öğrencileri Zorluyor
İstanbul Planlama Ajansı'nın verilerine dayandırdığı açıklamasında, öğrencilerin barınma dışında yemek, market, fatura ve ulaşım gibi giderlerinin de ciddi bir maliyet oluşturduğunu söyledi. Aylık yemek ve market harcamalarının 3,797 TL, elektrik, su, doğalgaz ve internet faturalarının ise 663 TL olduğunu belirtti. Ulaşım giderlerinin 282 TL’ye çıktığını, kırtasiye, kişisel bakım, kültürel ve sosyal aktiviteler gibi diğer harcamalarla birlikte KYK yurdunda kalan bir öğrencinin toplam yaşam maliyetinin 6,200 TL’ye, özel yurtta kalan bir öğrencinin maliyetinin ise 20,176 TL’ye yükseldiğini ifade etti. Stüdyo dairede kalan bir öğrencinin aylık toplam gideri ise 17,776 TL olarak hesaplandı.
Asgari Ücret ve Emekli Maaşıyla Eğitim Mümkün Mü?
Rızvanoğlu, asgari ücretin 17,002 TL, emekli maaşının 12,500 TL, en düşük memur maaşının ise 39,177 TL olduğuna dikkat çekerek, özellikle asgari ücretli ailelerin çocuklarını okutabilmek için büyük maddi zorluklarla karşılaştıklarını belirtti. Bir asgari ücretli ailenin, çocuğunun eğitim giderlerini karşılamak için maaşının tamamını harcamasının yetmediğini, üzerine 3,000 TL daha eklemesi gerektiğini söyledi. Rızvanoğlu, "Aileler çocuklarını okutmak için kendilerine hiçbir şey bırakmadan tüm gelirlerini harcamak zorunda kalıyor" diyerek, ekonomik sıkıntıların altını çizdi.
Son olarak, öğrencilerin ve ailelerinin bu zor koşullar altında büyük bir yük taşıdığını vurgulayan Rızvanoğlu, bu durumun Türkiye’nin genç nüfusunun geleceği için endişe verici olduğunu ifade etti.
(Yurdagül Şimşek)
Kaynak:Yurdagül Şimşek