İYİ Parti soru önergesi vermişti, bakanlık yanıtladı: İstanbul, Ankara ve İzmir’de şirket kapanışlarında artış yaşandı
İYİ Parti İstanbul Milletvekili Buğra Kavuncu’nun, Ticaret Bakanlığı’na verdiği yazılı soru önergesine bakanlık yanıt verildi.
Kavuncu’nun, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği verilerine dayandırarak bakanlığa verdiği soru önergesinde 2024 yılının mayıs ayında kapanan şirket sayısı bir önceki aya göre yüzde 49,2 arttığı belirtilmişti.
Bu kapsamda bakanlığı verdiği yanıtta, en çok kapanan şirketlerin İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya ve Bursa'da olduğu aktarıldı.
Buğra Kavuncu’nun verdiği yazılı önergeye, bakanlığın verdiği cevap ise şu şekilde;
Bakanlığımız görev ve yetki alanına giren hususlar itibarıyla, önergenize ilişkin cevaplarımıza aşağıda yer verilmiştir:
1-7) Ticaret sicili işlemleri Bakanlığımız bünyesindeki Merkezi Sicil Kayıt Sistemi (MERSIS) üzerinden elektronik ortamda gerçekleştirilmekte olup, ülkemizde 238 ticaret sicili müdürlüğü tarafından münferit olarak tutulmakta ve bu kayıtlara ilişkin bütün belgeler de buralarda saklanmaktadır. MERSIS'te ticaret sicilinde tescil edilen ticaret şirketleri ile ticari işletmelere ilişkin bilgiler yer almakta olup, sektörel (faaliyet alanlarına göre) veriler tutulmamaktadır. Diğer taraftan, kuruluş aşamasında kullanıcılar tarafından seçimi yapılan ancak mevzuat uyarınca tescil edilecek olgular arasında yer almayan ve sonrasında tescile tabi olmaksızın değiştirilebilen NACE kodu bilgisi yer almaktadır. Bu kapsamda, 2024 yılı Mayıs ayında kapanan şirketlerin (anonim şirket, limited şirket) en çok sahip oldukları ilk 5 NACE kodu ve bunların açıklamaları aşağıdaki gibidir:
Bilgisayar programlama faaliyetleri (sistem, veri tabanı, network, web sayfası vb. yazılımları ile müşteriye özel yazılımların kodlanması, masaüstü ya da mobil cihazlar için uygulama geliştirme, vb)
Kombine büro yönetim hizmeti faaliyetleri (bir ücret veya sözleşme temelinde sekreterlik, finansal planlama, faturalama ve kayıt tutulması, personel ve posta vb. hizmetlerin kombinasyonunun sağlanması) (Sanal ofis, hazır ofis ve paylaşımlı ofis hizmeti faaliyetleri
Bina ve bina dışı yapıların (ulaşım için aydınlatma ve sinyalizasyon sistemleri hariç) elektrik tesisatı, kablolu televizyon ve bilgisayar ağı tesisatı ile konut tipi antenler (uydu antenleri dahil), elektrikli güneş enerjisi kollektörleri, elektrik sayaçları, yangın ve hırsızlık alarm sistemleri vb. kurulumu
Sütü sağılan büyük baş hayvan yetiştiriciliği (sütü için inek ve manda yetiştiriciliği)
Gayrimenkul acentelerinin faaliyetleri (gayrimenkulün ücret veya sözleşme temeline dayalı olarak satın alınması, satılması ve kiralanmasında aracılık, vb.)
Aynca, MERSIS'te bölgesel veriler tutulmamakla birlikte, 2024 yılı Mayıs ayında kapanan şirketlerin (anonim şirket, limited şirket) en çok bulunduğu ilk beş il sırasıyla İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya ve Bursa'dır.
Son olarak, MERSIS verilerine göre, 2024 yılının ilk altı ayında ülkemizde kapanan her 1 şirkete karşılık 4'ün üzerinde yeni şirket kurulduğu görülmektedir. Ülkemizde ticari hayatın hızlı ve güvenli bir ortamda yürütülmesi, şirketlerimizin finansal ve operasyonel sürdürülebilirliklerinin sağlanmasına yönelik Bakanlığımızca gerekli tedbirler alınmaktadır.
“Türkiye ‘zombi şirketler’ konusunda en büyük paya sahip ülke”
Bakanlığın verdiği cevaba istinaden açıklamalarda bulunan Kavuncu bu kez de “Türkiye, IMF'nin yayınladığı verilere göre maalesef "zombi şirketler" konusunda en büyük paya sahip ülke. 43 ülkeyi baz alan incelemeye göre Türkiye'nin zombi şirket payı %13. Güven veren, değer üreten bir ülkenin ekonomik verileri böyle olabilir mi?” sorusunu yöneltti.
Kavuncu’nun bakanlığa verdiği soru önergesi şu şekilde
1. 2024 yılı mayıs ayında kapanan şirket sayısındaki yüzde 49,2'lik artışın temel nedenleri nelerdir?
2. Kapanan şirketlerin sektörel dağılımı nasıldır? Hangi sektörlerde daha fazla şirket kapanışı yaşanmıştır?
3. Kapanan şirketlerin faaliyet gösterdikleri bölgeler itibariyle dağılımı nasıldır? Belirli bölgelerde yoğunlaşma söz konusu mudur?
4. Kapanan şirketlerin mali yapıları incelenmiş midir? Bu şirketlerin karşılaştıkları ekonomik ve finansal zorluklar nelerdir?
5. Hükümet olarak, kapanan şirketlerin sayısını azaltmak ve işletmelerin sürdürülebilirliğini sağlamak adına hangi önlemler alınmıştır veya alınması planlanmaktadır?
6. Kapanan şirketlerin yeniden faaliyete geçmeleri veya işletmelerin ayakta kalmaları için sağlanan destek ve teşvikler nelerdir?
7. Kapanan şirketlerin sahiplerinin ve çalışanlarının ekonomik ve sosyal durumlarını iyileştirmek için ne tür tedbirler alınmaktadır?
Kaynak:Haber Merkezi