Meclis'te yeni tartışma: 2 buçuk aylık yaz tatili uzun mu?

Meclis'te yeni tartışma: 2 buçuk aylık yaz tatili uzun mu?
Tatil döneminde Meclis’i ikinci kez olağanüstü toplantıya çağıran muhalefetin, “2 buçuk aylık yaz tatili uzun, içtüzüğü değiştirip kısaltalım” çağrısı yeni bir tartışma başlattı. T24'ten Eray Görgülü'nün...

Tatil döneminde Meclis’i ikinci kez olağanüstü toplantıya çağıran muhalefetin, “2 buçuk aylık yaz tatili uzun, içtüzüğü değiştirip kısaltalım” çağrısı yeni bir tartışma başlattı.

T24'ten Eray Görgülü'nün haberine göre; Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni (TBMM) 25 Temmuz’da zamları görüşmek üzere olağanüstü toplantıya çağıran CHP, Meclis’i şimdi de Muğla'nın Milas ilçesi Akbelen mevkisinde maden sahasındaki çalışmaların ele alınması amacıyla, 8 Ağustos Salı günü olağanüstü toplantıya çağırdı. Toplantı çağrısı ile ilgili açıklama yapan CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, Meclis içtüzüğünün tatil süresi için “en fazla 2 buçuk aylık bir süreyi” işaret ettiğini kaydetti. Günaydın, “Orada belirtilen en fazla süredir. Bu en fazla süreyi Meclis çoğunluğuna dayanarak sonuna kadar kullanmak Türkiye’nin içinde bulunduğu bu iktisadi sosyal koşullar içerisinde etik değildir” ifadesini kullandı. AKP ve MHP grubunu bu konuda içtüzük değişikliği için iş birliğine çağıran Günaydın, “Bu tatil herkesin yaptığı gibi 15-20 gün olabilir” dedi.

Olağanüstü toplantı çağrısına katılımla ilgili kararını henüz vermeyen Yeşil Sol Parti’de Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, “Değişmesi gereken çok şey var. Sadece tatil süresi için içtüzük değişikliği gerçekçi değil” dedi. MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay da, CHP’nin “tatil” kavramını yanlış anladığını savunarak, “Bir önceki toplantıda gördük, sahillerde yanmışlar. Biz tatil yapmıyoruz, seçim bölgemizdeyiz” dedi.

İyi Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, şartlı bir şekilde bu önerinin kabul edilebileceğini belirterek, “Meclis’in tatilde olması, milletvekillerinin gidip bir yerde yatıyor olduğu anlamına gelmiyor. Her hafta sonu seçim bölgemize gidiyoruz ya da başka illere gidiyoruz, yoğun çalışıyoruz aslında” dedi. Buna karşın Türkiye’nin çok büyük sorunları bulunduğunu ve iktidarın bu sorunları çözebilecek bir irade ortaya koyamadığını öne süren Usta, “Meclis’in, bu kadar ağır sorunların olduğu bir ortamda çalışmıyor olması problem. Normal dönemdeki kadar sık olmasa bile, en azından belli aralıklarla bazı sorunları Meclis’te tartışmak lazım. Türkiye’nin ortak akla ihtiyaç var” diye konuştu. 

MHP’li Erkan Akçay: Toplantıda gördük, sahillerde yanmışlar

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay ise CHP’nin çağrısına tepki gösterdi. CHP’nin tatil kavramını, kendilerinden farklı değerlendirdiğini savunan Akçay, “Laf olsun, torba dolsun misali konuşuyorlar. Söyleyecekleri ne varsa zaten genel kurul aşamasında Meclis açıkken söylüyorlar” dedi. 25 Temmuz’daki olağanüstü toplantıyı hatırlatan Akçay, şu ifadeleri kullandı: “Meclis kapanmadan önce bir torba kanun bir de ek bütçeyi konuştu. O zaman söylemeyip de olağanüstü toplantıda neyi söylediler? Olağanüstü toplantı sırasında dikkatimi çekti. CHP ve muhalefet vekilleri sahillerde çok yanmışlar, tenleri yanıktı. Biz ise tatil yapmadık, seçmenlerimizle olduk. Onlarınki gibi deniz yanığı yoktu bizde. Şimdi, CHP’nin içi kaynıyor. Halkın dikkatini kendi gündemlerinden, başka yönlere sevk etmek için yaptıkları samimiyetsiz davranışlar bunlar.”

YSP’li Saruhan Oluç: Tek parçalık değişiklik gerçekçi değil

Yeşil Sol Parti ise olağanüstü toplantıya katılımla ilgili kararını henüz vermedi. CHP’nin içtüzük değişikliği çağrısının yalnızca tatil önerisiyle sınırlandırılmaması gerektiğini kaydeden Yeşil Sol Parti Grup Başkanvekili Hakkı Saruhan Oluç, “Değişmesi gereken çok şey var. Sadece tatil için içtüzük değişikliği sıcak bakılacak değil, gerçekçi değildir. Daha demokratik işleyişle ilgili adımlar atalım diyorsa partiler, onu yaparız” diye konuştu. Kendileri için asıl kriterin daha demokratik işleyiş olduğunu kaydeden Oluç, “Tek parçalık içtüzük değişikliği gerçekçi değil. Mesele tatil süresi ile ilgili değil. Kapsamlı bir içtüzük tartışması yapalım, tatil meselesi de bunun için madde olarak konulsun” ifadesini kullandı. Olağanüstü toplantı çağrısı ile ilgili parti yetkili kurullarının karar vereceğini kaydeden Oluç, şöyle devam etti:

“Çok yoğun bir seçim sonrası değerlendirme süreci içerisindeyiz. 900’ün üzerinde halk toplantısı yaptık. 2 binden fazla aile ve kurum ziyareti yaptık. Biz saha çalışmasından ayırabildiğimiz bütün vekillerimizi o dönem genel kurula çağırdık, getirdik. Herhangi bir sıkıntı yok. Kimse tatil yaptığı için gelmemezlik etmedi. Yapılmış olan planlama var ve olağanüstü kongreye gidiyoruz, bunun çalışmalarını sürdürdüğmüz için planlamayı çok kolaylıkla değiştiremiyoruz. Meclis olağanüstü toplandığında olabilecek en yoğun şekilde katılıyoruz, son çağrı ile ilgili de karar vereceğiz.

“Sadece toplandık demekle sonuç elde etmiyoruz”

Şöyle bir yanı da var. Maalesef bu olağanüstü toplantılar iktidar ve muhalefet anlaşarak bir konuda adım atılması ile ilgili toplanmadığı müddetçe sadece bir konuşma ritüeliyle tamamlanıp sonuçlanıyor. Olağanüstü toplantıların elde edilebilir bir sonucu olmuyor konuşma yapma dışında. Bunun da değişmesi gerekiyor. Halbuki bekleyen çok önemli sorunlar var. Zam meselesi, Akbelen, Cudi ve çevre meseleleri. Bu sorunlar konusunda anlaşma zeminini yaratmak gerekiyor. Yoksa sadece toplanıp tekrar dağıldık demekle aslında halk açısından bir sonuç elde etmiyoruz.”