Muhalefet partileri, Meclis'i Can Atalay gündemiyle olağanüstü toplantıya çağırdı

Muhalefet partileri, Meclis'i Can Atalay gündemiyle olağanüstü toplantıya çağırdı
Muhalefet partileri, imza vererek Meclis'i Can Atalay gündemiyle olağanüstü toplantıya çağırdı.

Türkiye İşçi Partisi'nden Hatay Mİlletvekili seçilen ancak vekilliği hukuksuzca düşürülen Can Atalay hakkında Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) "milletvekilliğinin düşürülmesinin yok hükmünde olduğuna" ilişkin kararı sonrası Meclis olağanüstü toplantıya çağrıldı.

CHP, DEM, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, DEVA Partisi, Demokrat Parti, Türkiye İşçi Partisi ve EMEP'in imzasıyla TBMM Başkanlığı'na olağanüstü toplanma için çağrı metni teslim edildi.

Meclis'in verilen çağrı metninde, 16 Ağustos Perşembe günü saat 14.00'te olağanüstü toplantı yapılması talep edildi.

Talebin Meclis Başkanlığı'na teslim edilmesinin ardından açıklamalarda bulunan muhalefet partilerin temsilcileri konuya ilişkin açıklama yaptı.

CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, "22 Şubat'ta verilen kararın yayınlanamsı için neden 5 buçuk ay beklenildi. Bu bile Türkiye'de adeta planlanmış hukuk kumpası ile karşı karşıya bulunduğunun açık göstergesi" dedi.

"Burada bir tartışmaya girmek istemedik"

TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, şu açıklamayı yaptı:

"Burada bir tartışmaya girmek istemedik. Can Atalay’ın önerisi ve yaklaşımıyla biliyorsunuz 15 Ağustos’ta Filistin özel oturum için toplanacak Meclis. Mahmut Abbas buraya geldiğinde Filistin’de yaşanan soykırımın, katliamın önünü kapatacak bunu gölgeleyecek herhangi bir tartışma açılmaması için, sadece Filistin konusunun dünya ve Türkiye gündemine taşınması için 16 Ağustos’a karar kıldık."

Anayasa Mahkemesi’nin TİP Hatay Milletvekili Can Atalay'ın TBMM Genel Kurulu'nda Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin kararı okunarak milletvekilliğinin düşürülmesine ilişkin kararının gerekçesi Resmi Gazete'de yayınlanmıştı.

Can Atalay ile ilgili kesin bir mahkumiyet kararı içermediği açık olan kararlara yer verilen Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin yazısının TBMM Genel Kurulu’nda okunmasıyla milletvekilliğinin düşmesine yönelik işlem tesis edilerek fiili (de facto) bir durum oluşturulduğu ifade edilen kararda, “Bu fiili durum hakkında Anayasa Mahkemesi’nce karar verilmesi mümkün değildir” denilmişti.

Mahkeme, "Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşmesinin yok hükmünde olduğunun tespiti ve Anayasa’nın 85. maddesi uyarınca iptali talebi hakkında karar verilmesine yer olmadığına" hükmetmişti.

Kaynak:Haber Merkezi

Öne Çıkanlar