Kurtulmuş'tan 'İlk dört madde' tartışmalarına yanıt: Lüzumsuz gerilimlere ve zaman kaybına neden olacak
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Meclis'te 28. Dönem 1. ve 2. Yasama Yılı Değerlendirme Toplantısı'nda konuştu.
Geçtiğimiz yasama döneminde Meclis çalışmalarını özetleyerek konuşmasına başlayan Kurtulmuş, yeni dönem çalışmalarının iki önemli ayağının olacağını ifade etti. İlk ayağın Anayasa çalışması olacağından söz eden Kurtulmuş ikinci ayağın ise parlamenter diplomasi olacağını söyledi.
HÜDA PAR'ın, muhalefet partileri arasında hararetli tartışmalara neden olan 'ilk dört madde değiştirilmeli' sözlerine ilişkin konuşan Kurtulmuş, partilerin büyük çoğunluğunun böyle bir talebinin olmadığını belirtti.
'Anayasa çalışmasının yapılması zorunludur'
Yeni Anayasa tartışmalarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Kurtulmuş, bu değişikliğin yapılmasının zorunlu olduğunu ifade etti.
Kurtulmuş, özetle şunları söyledi:
"Meclis’in üzerinde önemli sorumluluklar olduğunu milletin menfaatine olacak işleri gerçekleştirmek gibi büyük yükümlülüklerin olduğu ifade etmek isterim.
Bu çerçevede yeni Anayasa çalışmalarının da TBMM gündemine gelecek önemli ödevlerden biri olduğunu ifade etmek isterim.
12 Eylül’ün ‘Artık Anayasa’sından kurtulma vaktinin geldiğini, bu çerçevede toplumun bütün kesimlerinin görüşlerinin dile getirildiği süreçlerin sonunda; hem yöntem hem de içerik itibarıyla tartışmaların olgunlaşmasıyla birlikte Anayasa’nın Meclis çatısı altında da yasal zeminler çerçevesinde de tartışılmasının mümkün olduğunu ifade etmek isterim.
Sivil, demokrat, katılımcı, güçler ayrımı prensibini tümüyle benimsemiş Türkiye’nin gerçeklerine uygun ve milletimizin ihtiyaçlarını karşılayacak bir Anayasa çalışmasının yapılması zorunludur."
‘Tüm siyasi partilerin parti metinlerini inceledim’
Geçtiğimiz yasama yılında ‘Yeni Anayasa’ kapsamında bütün siyasi partilerle görüşme yaptıklarını ifade eden Kurtulmuş konuşmasına şöyle devam etti:
“O günün şartlarında kategorik olarak hiçbir parti kapıları kapatmadı. Görüşmelere başlamadan önce parlamentoda temsil edilen siyasi partilerin, parti metinlerini inceledik. Hepsinde ya yeni Anayasa tabiri ya da Anayasa’da köklü bir değişime gidilmesi gerektiği yer alıyor. Bundan sonra da demokratik bir üslup içinde tartışmaya uygun bir şekilde açık tutulması için ben de üzerime düşen sorumluluğu yerine getirmeye gayret edeceğim”
İlk dört madde tartışmalarına yanıt: Zaman kaybına sebep olacaktır
Muhalefet partileri tarafından HÜDA PAR’ın ilk dört madde değiştirilmeli sözlerinin ardından başlayan tartışmalara yanıt veren Kurtulmuş şöyle devam etti:
“Birkaç temel hususu ifade etmek isterim. Anayasa’nın içeriğine dair hiçbir tartışmanın içinde olmadık. Sadece yönteme ilişkin partilerin tamamının katıldığı, Katılımcı ve Türkiye’yi kapsayan kuşatıcı bir Anayasa’nın yapılması gerektiği üzerinde durduk. Bu kapsamda ilk dört madde konusunda Türkiye’de parlamentoda temsil edilen partilerimizin tamamına yakını kahir ekseriyetinin herhangi bir iddiasının ya da bir teklifinin olmadığını, bundan dolayı ilk dört madde hakkında yapılan herhangi bir tartışmanın lüzumsuz gerilimlere ve zaman kaybına neden olacağını belirtmek isterim.”
‘Üzerine konuşulmuş bir madde dahi yok’
Anayasa tartışmalarının şeffaf yapılması gerektiğini belirten Numan Kurtulmuş, “TBMM yeni bir Anayasa yapamaz görüşü dışındaki bütün görüşleri dinleriz. TBMM Anayasa yapma yetkisine de gücüne de sahiptir. Bu çalışmalarda bütün partilerden iyi niyetli bir yaklaşım içinde olmalarını dileriz. Meclis başkanın elinde bir anayasa var ve bunu diğer partilere empoze ediyor görüşü de külliyen yanlış bir fikridir. Meclis başkanının elinde üzerine konuşulmuş bir madde dahi yoktur.”
Yeni dönemde parlamenter diplomasi üzerinde durulacağını söyleyen Kurtulmuş, "Raporda ikinci olarak dile getirdiğimiz husus parlamenter diplomasi faaliyetleridir. Bu çerçevede TBMM 28’inci Yasama döneminin 1’inci ve 2’nci yılında fevkalade yoğun çok yönlü ve insani dış politikası kurallarına uygun bir trafik yürütüldü" dedi.
'İliç maden kazası raporu tamamlanmak üzere'
Ayrıca Kurtulmuş, 28'inci dönem iki araştırma komisyonunun araştırma faaliyetlerini tamamladığını belirterek "Balıkçılık ve Su Ürünleri sektöründe yaşanan sorunların tespitiyle ilgili komisyon, diğeri ise Erzincan İliç maden kazasını araştırma komisyonudur. her iki komisyon da raporu tamamlamak üzeredir" dedi.
Kaynak:Haber Merkezi