Yeni bir 'çözüm süreci' iddiası: Bahçeli'nin 'uzattığı el' neye işaret ediyor?
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin TBMM'nin açılış resepsiyonunda DEM Partili yöneticilerle tokalaşması "Yeni bir çözüm süreci mümkün mü?" sorusunu gündeme getirdi.
Nagehan Alçı, "Çözüm süreci yeniden mi başlıyor?" tartışmalarıyla ilgili MHP, DEM Parti ve AKP kaynaklarından aldığı kulis bilgilerine paylaştı.
Alçı'nın aktardığına göre; MHP'li kaynaklar “Geçmişteki gibi bir şey söz konusu olamaz. Eskisi kötü bir dönemi çağrıştırıyor” görüşünü savundu.
DEM Parti: Her türlü diyaloğa açığız
Alçı, DEM Partililerin ise “Türkiye’nin yeni bir çözüm sürecine çok ihtiyacı var. Biz her türlü diyaloğa açığız ancak henüz havanın değiştiği yönünde bir işaret almadık” dediklerini aktardı.
AKP MKYK Üyesi Orhan Miroğlu da "Bu sorunu ya Atlantik ötesinin elinden alıp çözeceğiz ya da onlar bunu kullanacak" değerlendirmesinde bulundu.
Nagehan Alçı, yazısında şunları kaydetti:
"MHP’li kaynaklara sordum… Söyledikleri net… 'Geçmişteki gibi bir şey söz konusu olamaz. Eskisi kötü bir dönemi çağrıştırıyor.'
Peki o halde o el neden sıkıldı? Değişen bir şey yok mu? Bu soruya MHP’li kaynaklar çok açık bir şekilde 'Elbette var, Genel Başkan hiçbir şeyi nedensiz yapmaz. Bir şey yapıyorsa mutlaka sebebi vardır, o el boşuna sıkılmadı' diyorlar.
Sayın Bahçeli’nin Dem Partililerin elini sıkması anladığım kadarıyla önceden partinin yönetim kademesinde istişare edilmiş.
Konuştuğum kaynak 'Ancak Cumhurbaşkanı ile aralarında istişare edip etmedikleri ile ilgili bir şey söyleyemem, o konuda bilgim yok' dedi.
Dem Parti cephesi ne diyor?
Peki Dem Parti cephesinde durum ne? Onlara gelen giden bir mesaj ya da temas var mı? Dem Partililere sordum…
İktidar cephesinden şimdiye kadar gelen bir diyalog ya da temas isteği yokmuş. 'Türkiye’nin yeni bir çözüm sürecine çok ihtiyacı var. Biz her türlü diyaloğa açığız ancak henüz havanın değiştiği yönünde bir işaret almadık' diyorlar.
Dem Parti henüz bir işaret almadık ama kapımız açık diyor, peki ya AK Parti’de hava nasıl? Bu konuda açıklama yapan isimlerden biri olan Orhan Miroğlu’na sordum.
'Türkiye’nin bu konuyu artık aşması lazım Nagehan Hanım bunun için de Cumhur İttifakı’nın kendi gücü ile hareket etmesi önemli. Ana muhalefet buna olumsuz yaklaşacak gibi bir izlenim doğuyor.
Bakın bu sorunu ya Atlantik ötesinin elinden alıp çözeceğiz ya da onlar bunu kullanacak.
Artık Kürtler Türkiye’nin geleceğine siyasal temsil ve kültürel rol olarak daha çok ortak olmalılar.
Mesela hala Pierre Loti tepesi ismi duruyor İstanbul’da. İdrisi Bitlisi değil. İdris-i Bitlisi Türbesini ne iktidar ne muhalefetten ziyaret eden yok. Bu tabuları artık kırmak lazım.
Irak’ta, KYB’nin de KDP’nin de yüzü Türkiye’ye dönüktür, bunların bilinmesi gerekir.
Nagehan Hanım yapılacak şey belli: Cumhur İttifakı’nın kendi iktidar gücüne inanması lazım. Cumhurbaşkanımızın misyonuna Kürtler ve Türklerin inanması lazım.
Bunu MHP’nin lideri Devlet Bahçeli görüyor, bu çok kıymetli."
Kaynak:Haber Merkezi