Siyasi partiler için geri sayım başladı: Ortak aday müzakeresi yapanlar için son gün yarın

Siyasi partiler için geri sayım başladı: Ortak aday müzakeresi yapanlar için son gün yarın
Yerel seçimlere 42 gün kaldı. Siyasi partiler adaylarının büyük bir kısmını belirledi. Partilerin adaylarını değiştirmeleri veya belirledikleri listedeki isimleri aday göstermeleri için YSK’ya yarın saat 17.00'ye  kadar bildirim...
Yerel seçimlere 42 gün kaldı. Siyasi partiler adaylarının büyük bir kısmını belirledi. Partilerin adaylarını değiştirmeleri veya belirledikleri listedeki isimleri aday göstermeleri için YSK’ya yarın saat 17.00'ye  kadar bildirim yapmaları gerekiyor. Zaman daraldı ama listeler hala kesinleşmiş değil. Çünkü müzakerelerine devam eden partiler de  müzakere masasına yeniden oturma ihtimali olanlar da var.

Özlem Kara 

Yerel seçimlere geri sayım başladı. Türkiye 42 gün sonra sandık başına giderek; il, ilçe, muhtar ve belediye meclis üyelerini seçecek. Partilerin  aday listelerini  20 Şubat'ta Yüksek Seçim Kurulu’na teslim etmesi gerekiyor.

Siyasi partiler, listeleri son kez gözden geçirirken tüm ülke İstanbul ve Hatay seçimlerine odaklanmış durumda.

İstanbul için Cumhur İttifakı (AKP ve MHP) CHP, DEM Parti, İYİ Parti, Yeniden Refah Partisi, Saadet, Deva, Zafer ve Memleket  Partisi  aday çıkardı. Seçimin CHP adayı Ekrem İmamoğlu ve AKP adayı Murat Kurum arasında geçeceği kesin ama diğer partilerin adayları da sonuçları etkileyecek.

Anketlere göre Ankara ve İzmir’de CHP adaylarının şansı yüksek. Hatay’da ise durum karışık. CHP adayı Lütfü Savaş’a yönelik tepkiler devam ederken partinin, adayının değişeceği yönünde sinyallerde bulunuyor.

TİP’in ise üç büyükşehirde aday gösterimine ilişkin bir tutumu henüz bulunmazken Hatay’da  Gökhan Zan’ı aday olarak gösterdiler.

İstanbul’da son durum

İstanbul’da CHP mevcut Başkan Ekrem İmamoğlu’nu tekrar aday gösterirken, AKP ve MHP ortakları 2019’da kaybettikleri ve Tayyip Erdoğan’ın göz bebeği il için eski Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'u aday olarak gösterdi. DEM Parti yarışa Murat Çepni ve Meral Danış Beştaş ile katıldı. İYİ Parti'nin adayı ise geçmişte Canan Kaftancıoğlu ile birlikte Ekrem İmamoğlu’nun kazanması için ter döken, İYİ Parti’nin İstanbul eski İl Başkanı ve İstanbul Milletvekili Buğra Kavuncu. Dengeleri değiştiren kararı Yeniden Refah vermişti. AK Parti ile uzlaşma sağlayamayan YRP’nin İstanbul adayı aileden. Fatih Erbakan’ın kardeşi, Elif Erbakan'ın eşi Mehmet Altınöz. TİP, Ankara, İstanbul ve İzmir’de henüz bir aday açıklamış değil. Memleket Partisi adayı Berk Hacıgüzeller oldu. Zafer Partisi’nin adayı ise Azmi Karamahmutoğlu.

Ankara’da son durum

Ankara’da CHP mevcut Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ı aday olarak gösterirken, Cumhur İttifakı ise tercihini Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok’dan yana kullandı. DEM Parti Gültan Kışanak ve Öztürk Türkdoğan’ı aday olarak gösterdi. İYİ Parti adayı, Kemal Kılıçdaroğlu’nun eski danışmanı Cengiz Topel Yıldırım. Yeniden Rehaf Ankara’da da güçlü bir ismi, eski AK Partili Bakan Suat Kılıç ile yarışa dahil oldu. Zafer Partisi Ankara Adayı Bartu Soral oldu. Memleket Partisi’nin adayı ise Genel Başkan Yardımcısı Dr. Burak Hasar.

İzmir’de son durum

CHP’nin İzmir adayı Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay. Tugay bütün tartışmalara rağmen İzmir’de kazanmaya en yakın aday. AKP ve MHP ise İzmir adayı tercihini AKP Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ’dan yana kullandı. İYİ Parti belki de İzmir’de adayını en erken ilan eden partiydi. İyi Parti, Millet İttifakı’ndan ayrıldığını İYİ Parti İzmir Milletvekili Ümit Özlale’yi belediye başkanlığına aday olarak gösterdiğinde ilan etti. DEM Parti ve TİP ise şu ana kadar İzmir’de aday göstermedi. Memleket Partisi İzmir İl Başkanı Cüneyt Oğuz’u aday olarak belirlerken Zafer Partisi’nin adayı Naşit Birgüvi oldu.

Hatay’da son durum ne?

CHP’de Hatay krizi sürerken CHP Genel Başkanı Özgür Özel bugün yaptığı bir açıklamada Lütfü Savaş’la anket sonuçlarını değerlendireceklerini belirterek değişim sinyalini verdi. AKP’nin adayı Mehmet Öntürk olurken İYİ Parti adayını Nusret Cömert olarak açıkladı. DEM Parti Hatay adayını henüz açıklamazken TİP’in adayı ise Gökhan Zan oldu. Zafer Partisi de Hatay'da Ömer Çakır’ı aday gösterdi.

Adaylık başvuruları yarın sona ererken siyasi partilerin açıklamadıkları şehirler ve aday değişimleri için saatleri kaldı.