Sosyal medyanın sosyolojik etkisi

Siber güvenlik şirketi Kaspersky son dönemlerde dikkat çekici raporlar yayınlıyor. Son raporu ise bir araştırması ile ilgili. Kaspersky, sosyal medya kullanımınıza göre karakter tespitinizi yapıyor.

Social media and digital online concept, smiling Asian woman using smartphone and show technology icon.

  • Bilinçli Sosyaller : çevrim içi zamanlarını sınırlayan ve gönderileri minimumda tutanlar.
  • Esintili Göndericiler : nispeten kısa faaliyet süreleri boyunca üretken yayın yapanlar.
  • Aşırı Paylaşımcılar : çevrim içi yaşayan ve deliler gibi paylaşımlarda bulunanlar.
  • Gizlenenler :  sosyal medyada çok zaman harcayabilirler, ancak sadece sörf yapmak için buradalar, yorum yapmak için değil.
  • Çevrim Dışılar : aktif değiller, ya hiç katılmadılar ya da sosyal medya hesaplarının çoğunu sildiler.

TÜRK'ÜN FENOMENLE SINAVI

Kaspersky'nin anketine katılan Türkiye’deki katılımcıların %35’i takip ettikleri fenomenlerle 'arkadaş olabileceklerine' inanıyor ve yaklaşık olarak aynı oranda kişi (%31) fenomenlere özel mesaj gönderiyor. Üstelik sosyal medya kullanıcılarının üçte biri (%31) gerçek hayatta takip ettikleri bazı fenomenlerle tanışmış durumda. Bu oran ABD'de %57.

Araştırmaya Türkiye’den katılanların dörtte üçü (%76) sağlık, hobi, stil ve haber gibi alanlardaki bilgileri takip ettikleri fenomenlerden öğrendiklerini söylüyor. Neredeyse yarısı (%45) fenomen içeriğine 'bağımlı' olduklarını, %14’ü fenomenlerle etkileşime girmezlerse yokluk duygusu hissettiklerini söylüyor. Neredeyse yarısı (%45) fenomen içeriğine 'bağımlı' olduklarını, %14’ü fenomenlerle etkileşime girmezlerse yokluk duygusu hissettiklerini söylüyor.

Katılanların çoğu, fenomenlerin gönderilerine yorum yaparak (%45) veya gönderilerine veya hikayelerine tepki vererek (%25) çevrim içi kişiliklerle doğrudan iletişim kurmaya çalıştı.

PANDEMI SÜRECİNDE SOSYAL MEDYA KURTARICI OLDU

Sosyal medya pandemi sırasında birçok insan için önemliydi ve dünya çapında yaklaşık on kişiden altısı (%59) sosyal medyanın pandemi sırasında kendileri için hayati bir bağlantı sağladığını söylemiş. Bu rakam, bağlantı için sosyal medyaya güvenen 18-34 yaşlarındaki (%71) genç insanlar arasında en yüksekti. Vietnam (%94) ve Güney Afrika (%79) sosyal medyanın kendileri için hayati bir bağlantı olduğunu söylüyor. Ancak dünya çapındaki insanların üçte biri (%33) pandemi sırasında sosyal medyadaki insanlara karşı daha az hoşgörülü olduklarını ifade ediyor.

Görünen o ki, sosyal medyanın sosyal etkisi daha çok tartışılacak.

Samsung’un Eğlence Modu, yeni AR filtreleriyle dijital moda dünyasının kapılarını aralıyor

Samsung çok sevilen Eğlence Modu’ndaki AR filtrelerini Galaxy Kamera uygulamasında yerleşik hale getirdi. Böylece kullanıcılar bu filtreleri kullanarak sosyal medyada yapacakları paylaşımlarda fotoğraflarını ve kliplerini süslerken içlerindeki moda ikonlarını da ortaya çıkarabilecek.

İlk olarak bu yılın başında Galaxy A Serisi cihazlarda piyasaya sürülen Samsung'un çok sevilen Eğlence Modu, Snapchat'in gerçekliğe yeni biçimler kazandıran AR filtrelerini Galaxy Kamera uygulamasında yerleşik hale getirdi. Söz konusu özellik aynı zamanda Snapchat'in en yeni 3D tam boyut izleme teknolojisinin kullanıldığı eğlenceli ve ilginç hareketli öğeleri içerecek şekilde geliştirilerek, Ultra Geniş merceklere uyum sağlamak üzere optimize edildi. Bu sayede kullanıcılar, kendilerini sosyal medyada öne çıkaran filtreler ile gönderiler yayınlayabiliyor. Daha fazla kullanıcının kendini ifade etmesi ve daha iyi fotoğraf ve videolar oluşturabilmesi için Eğlence Modu artık Galaxy M serisi cihazlarda da kullanılabilecek.

Samsung, son olarak ünlü K-Pop sanatçısı ve şarkıcı-söz yazarı BIBI ile yaptığı iş birliğiyle, BIBI’nin “The Weekend” parçası için çektiği en son müzik videosunda da kullandığı Snapchat AR Fashion Filtrelerini Eğlence Moduna ekledi. Son dönemin ünlü dijital moda tasarımcıları Ines Alpha, Adiella Bachshe, Taşkın Göç, Aliina Kauranne, Gwen Kim ve Linxi Zhu ise yepyeni ve göz alıcı AR görünümleri tasarladı. Artık kullanıcılar BIBI'nin en güzel kombinlerini sanal olarak deneyebilecek ve en sevdikleri kombinleri sosyal mecralarda paylaşabilecek. Kullanıcılar, Eğlence Modundaki BIBI kombinleriyle fotoğraflarını ve kliplerini süslerken içlerindeki moda ikonlarını da ortaya çıkarabilecek.

Tek derdimiz Facebook

İnsan TIME dergisinin Mark Zuckerberg kapağını görünce nereden nereye demeden edemiyor. “Acaba uygulamayı silsek mi?” diyor Time. Ama keşke tek derdimiz bu olsa.

Son haftanın en büyük derdi Facebook oldu. Yeni VR Sanal Gerçeklik (Sanal Alem değil, zaten öyle bir şey yok) Platformu Metaverse'ü çıkaran Facebook ismini değiştirme kararı aldı. Muhtemelen Google gibi holding yapısı altında birleşerek Whatsapp By Facebook denemesinden vazgeçmeyi planlıyor. Tabii isim yakıştıranlar da çok oldu. Takipçilerim arasında Fakebook, Basement, Platform hatta Facekatalog önerilerinde bulunanlar oldu. Belki de bu sefer Napster’ın kurucusu Sean Parker’ın önerisini dinlemez “The Facebook” yapar. Kim bilir?

Bu arada haftanın yerli Facebook haberi ise, yetkilisinin TBMM'ye çağrılması oldu. Geçen günlerde Whatsapp, Facebook ve Instagram üçlüsünün çökmesi ile acaba bilgilerimiz mi çalındı diye endişeye kapılan vekillerimiz yeni kurulan komisyonun ilk gündemi olarak Facebook yetkilisini dinleyecek.

Bu arada Instagram ise bundan sonra çökmeleri haber veren yeni bir sistem üzerinde çalıştığını duyurdu. Bundan sonra Instagram çöktü mü diye Twitter'dan mesaj atmaya gerek kalmayacak.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Atıf Ünaldı Arşivi