Sporcuların girişimciliğe dahli

2011 yılında, kendi sosyal girişimimi kurduğum zamanlarda, ilk defa ‘Melek Yatırım’ı deneyimleme fırsatım olmuştu. Son 11 yılda aslında bütün süreç, basketbol sahasından çok kolay benzetmelerle ilerleyebileceğim şekilde gelişti. Sosyal girişimim, Guler Legacy, ailecek saha içinde ve dışında biriktirdiğimiz tecrübelerimizi paylaştığımız bir spor organizasyonları kurumu olarak, sürdürülebilir bir şekilde etki alanını büyütmeye devam ediyor. İlk yatırımımdan bugüne, üçte ikisi halen aktif olan 30’u aşkın girişime yatırım yapma fırsatı buldum. Basketbol ve yatırım deneyimlerimin ikisinin de maçlar kadar heyecan verici olduğunu paylaşmadan edemem.

Esasında basketbolda ve pek tabii hayatın her alanında, bireysel olarak gelişmek ve büyümek için hatalara, engellere ve zorluklara çok ihtiyacımız var. Konfor alanı içerisinde olduğumuz her an, tembelleştiğimiz ve kendimizi geliştirebileceğimiz bütün imkanları kaçırdığımız anlamına geliyor. İlk yatırımım başarısız olduğunda kaybedilen paranın hissiyatı çok acıydı ama aynı zamanda gelişmek için fırsatları görebileceğim bir ortamda buldum kendimi. 

“Melek yatırımcılığın” ne demek olduğunu, bu ekosistemin içinde bulundurduğu değer ve fırsatları, her yıl farklı şekilde görme ve öğrenme imkanı yaşıyorum. Melek yatırımcı olduğum ilk seneden bu yana kendi etki alanımın, yetkinliklerimin farkına vararak bu ekosistemde nasıl yükselebilirim ve bu ekosisteme daha fazla nasıl katkı sağlayabilirim düşüncesindeyim. 

Kendi tecrübelerimden uzun uzun anlatabilecek hikayeler kesinlikle çıkar. Ama esas siz değerli okuyucularımızla farklı birkaç bilgiyi paylaşmak istiyorum. Çok uluslu ortaklık eşliğinde sporcuların bu ekosisteme dahlini nasıl şekillendirebiliriz, bunu görmenin ve öğrenmenin yolu nedir, sporcuları buraya çekerken nasıl doğru alanlara yönlendirebiliriz ve en önemlisi daha fazla sporcunun nasıl girişimci, mentor ve yatırımcı olarak katkı sağlamasına fırsat yaratabiliriz gibi sorulara cevap arıyoruz. 

6 farklı ülkeden, farklı branşlarda elit seviyede takım sporu veya bireysel spor yapan 200’ü aşan sporcu ile yaptığımız ankette, sporcuların %80’i girişimcilik konusunda kendilerini eğitecekleri fırsatları değerlendirebileceğini, %3’ü ise konuyla hiç ilgilenmediğini söyledi. 

Sporcular, spor teknolojileri özelinde, kariyerlerinin ve tecrübelerinin, girişimlerin gelişmesinde faydalı imkanlar yaratabileceğini paylaştı. Bununla birlikte sporcular, yoğun sezon içerisinde oyuna etki eden saha dışı etkenler düşünüldüğünde, izleyicilerin genel anlamda istek ve beklentilerini anlayabildiklerini, bu yüzden de hem kendilerine hem dahil oldukları organizasyonlara farklı gelir imkanları yaratabileceklerini düşünüyor. 

Girişimcilikte, ulaşabildiğin insanların önemi çok büyük. Sporcular da spor endüstrisi içerisinde yatırımcı ağlarının geniş olduğunun farkında. Girişimcilik ekosistemini tanırken de ağlarını daha da genişletme fırsatı bulacaklar. Ekosistemi tanıma ihtiyacında belki en önemli noktalardan bir tanesi, sporcular için doğru tanışma ortamları yaratmak. 

Sporcuları, girişim ekosistemi içerisindeki yatırımcı ağları ile tanıştırma sürecinde dikkat edilmesi gereken birkaç konu var. Bunlardan kısaca bahsetmek gerekirse, girişimciliğin paydaşlarının kim olduğunu ve yatırım sisteminin nasıl çalıştığını öğrenmek, atılacak ilk adımların başında geliyor. Bürokrasi ve hukuki anlamda hem öğrenilmesi gereken konular var hem de doğru paydaşlarla sporcuların bir araya getirilmesi gerekiyor. Nihayetinde, genel anlamda sporcuların iletişim ve liderlik yeteneklerini pekiştirebilecekleri ve rakamsal yetkinliklerini de artırabilecekleri fırsatlar karşılarına çıkacak.

Melek yatırımcı olmak girişimci için kesinlikle faydalı bir olgu iken, sporculara, onları yatırım yapmaya teşvik edecek farklı imkanlar da sağlamak gerekiyor. Tüm bunlarla birlikte, riskli ama aynı zamanda etkisi ve geri dönüşü büyük bu ekosistemde, mükemmel ortamı beklemek de çok faydalı olmayacak. Elbette şunu da eklemek lazım, ekosisteme sporcu vb. bireyleri çekebilmek için, özellikle finansal getirinin açıkça görülebildiği sistemlerin kurulması gerekiyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Sinan Güler Arşivi