Televizyon Platformları Yükselişte

Günümüzde yerel televizyon kanallarının yerini alan dijital yayın platformları, her geçen gün büyümeye ve popülerleşmeye devam ediyor. Türk izleyicisinin büyük ilgi gösterdiği televizyon dizilerinin dijital yayın platformlarında öncelikli ürün olarak yer alması, hedef kitlenin daha da büyümesine olanak sağladı. Hedef Kitlenin istediği içeriğe, istediği süre zarfında ücretli veya ücretsiz olarak erişebilmesi, kullanıcı sayısının artmasında önemli rol oynuyor.

Dünyada dijital olarak ilk yayın yapan platform 1997 yılında yayın hayatına başlayan Netflix oldu. Netflix’in sunduğu içerik hizmeti, Türkiye’de de BluTv tarafından örnek alınarak uygulamaya sokuldu. BluTv dışında PuhuTV, Amazon Türkiye, MUBİ gibi içerik üreten dijital yayın platformları da popülerleşmeye başlamışken, 2021 yılında Exxen ve Gain gibi yeni dijital yayın platformları da yayın hayatına başladı. Covid-19 pandemisi şartları nedeniyle sosyal hayatın sınırlandığı ve günün büyük bölümünün evde geçirilmesi, dijital yayın platformlarının daha da ilgi odağı haline gelmesini sağladı.

Pandemiyle beraber hayatın tüm alanında teknoloji kullanımının arttığı 2020 yılında Dijital yayın platformları, artan abone sayıları ve ürettikleri yüksek bütçeli içeriklerle dikkat çekti. Platformlar içerisinde barındırdığı dizi, belgesel ve özel içerikler sayesinde, kısıtlamalar uygulanan sosyal hayatın önemli bir parçası haline geldi.

Dijital yayın platformlarının medyadaki görünürlüğü son 5 yılda yüzde 2 bin arttı

Medya Takip Merkezi tarafından yapılan basın taramalarına göre pandeminin hüküm sürdüğü 2020’de kaliteli ve bol içerik üreten Netflix, 114 bin 963 haberde konuşularak 2020 yılının en popüler dijital yayın platformu olmayı başardı.

Netflix’i ikinci sırada 11 bin 110 haberde yer alan BluTV takip etti. MTM’nin hazırladığı listenin üçüncü sırasında 6 bin 652 haber ile Amazon Prime yer alırken, 3 bin 662 habere adını yazdıran puhutv listede dördüncü sırada yer aldı. Listenin beşinci sırasında 2020 yılında henüz yayın hayatına başlamayan Exxen 2 bin 460 haber ile yer aldı.

Eve kapanan vatandaş soluğu dijital yayınlarda aldı!

2018 yılında haber sayısı iki katına çıktı ve dijital yayın platformlarına toplam 49 bin 898 haberde yer verildi. 2019 yılında kullanıcı sayısı ile birlikte popülerliği daha da artan platformlar 113 bin 313 haberde yer aldı. Pandeminin etkin olduğu ve sosyal kısıtlamaların arttığı 2020 yılı, dijital yayın platformlarının en çok kullanıldığı yıl oldu. Yeni açılan dijital yayın platformları ile birlikte toplam 139 bin 497 haberde dijital yayın platformlarından bahsedilirken, medyada son 5 yıl içerisinde toplam 333 bin 19 haberde dijital yayın platformlarına yer verildi. Oluşan bu büyük yansımada platformlarda yayınlanan başarılı içeriklerin yanı sıra toplumun geniş kitlelerince eleştirilen yapımlar da önemli rol oynuyor.

Turkcell bir düşü gerçeğe çevirdi

Türkiye’nin en büyük iki IPTV platformundan biri olan Turkcell TV+, IPTV konusundaki ilk kitabımda yazdığım, o zaman var olmayan OTT TV yapıları ve onlar üzerinden lineer televizyon yayınının yapılmasını sağlayacak bir set-top box’ı gerçekleştirerek, bu konuda çok önemli bir yeniliği gerçekleştirdi.

Android işletim sistemine sahip olan Turkcell TV+ cihazları, servis sağlayıcınız hangisi olursa olsun, çalışan ve internet üzerinden ulusal kanalların neredeyse hepsini ileten bir yapıya sahip.

Turkcell TV+ cihazlarda sadece canlı yayın da yok. Aynı zamanda film kanalları, çocuk kanalları da var. Yapısı gereği Google Play üzerinden uygulamaları da indirme özelliği olan Turkcell TV+, bu yapısı ile bir oyun konsülünün de yerini alabiliyor.

Benden tam not

Kullandığım Turkcell TV+ Ready cihazı, HDMI üzerinden televizyona bağlanıyor. Kurulumu çok kolay. Kullanıcı arayüzü ve deneyimi açısından neredeyse tam puan alacak kadar iyi. Bu tip cihazların en önemli aksesuarı olan uzaktan kumandayı tanıtması çok kolay ve tasarımı çok güzel.

Turkcell örnek olsun

IPTV gibi evin internet bağlantısına bağlı olmadan çalışan OTT TV cihazlarının sayısının artmasının, sektörü de hareketlendireceğini düşünüyorum. Turkcell TV+ Ready umarım OTT TV üzerinden canlı yayın verecek cihazlar üretenler için de bir örnek olur.

TV platformlarının çoğunda bulunan uydu, uydu bağlantısı, yağmurlu havalar gibi bir çok sorunu bertaraf edip keyifle televizyon izleme imkanı veriyor.

PowerTürk TV Dijital Platformlardaki Gücünü Arttırıyor

Televizyon izleyicileri için müzik kanallarının yeri her zaman başkadır. Power grubu ise daha önce büyük beğeni toplayan PowerApp uygulamasına televizyon kanallarını da ekleyerek, kendi dijital platformunu yapmış durumda. Power grubu bununla da yetinmeyerek PowerTürk TV’yi; 1 Mart tarihinden itibaren başta PowerApp.com.tr ve PowerApp uygulaması ile Apple TV, SmartTV, D-Smart Go, TiviBu, Tivibu Go, Tv + ( Turkcell ), Vodafone TV, Blu TV, Fil Box, Smart TV’ler üzerinden izlenebilecek hale getiriyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Atıf Ünaldı Arşivi