TEMA’dan animasyonlu video: Altın madenleri doğaya nasıl zarar veriyor?

TEMA’dan animasyonlu video: Altın madenleri doğaya nasıl zarar veriyor?
Erzincan'ın İliç ilçesindeki bir altın madeninde toprak kayması meydana geldi. Yaşanan felaket sonrası TEMA Vakfı'nın, altın madenciliğinin doğaya ve insana verdiği zararı anlattığı film yeniden gündem oldu.Anagold Madencilik...
Erzincan'ın İliç ilçesindeki bir altın madeninde toprak kayması meydana geldi. Yaşanan felaket sonrası TEMA Vakfı'nın, altın madenciliğinin doğaya ve insana verdiği zararı anlattığı film yeniden gündem oldu.

Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin 2010 yılı aralık ayından itibaren altın üretimi yaptığı Erzincan'ın İliç ilçesindeki Çöpler Madeni'nde dün saat 14.30 sıralarında Eski Değirmen mevkiinde meydana geldi.

Maden alanında meydana gelen heyelanda 9 işçinin toprak altında kaldığı belirtildi.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, olayın ardından yaptığı ilk açıklama, maden sahasında bir sayım yapıldığını ve 667 işçiden 9'undan haber alınamadığını söyledi.

Yaşanan felaket sonrası TEMA Vakfı'nın geçmişte ele aldığı 'altın madeni konulu videosu yeniden gündem oldu.

TEMA Vakfı hazırladığı animasyonlu video ile altın madenlerinin yapılma sürecinde ve sonrasında doğaya verdiği zararları aşama aşama anlattı. “Altın madeni hakkında anlatacaklarımız var” başlığıyla yayınlanan videoda madenciliğin tüm süreçleri ve etkileri basit bir dil ile anlatılıyor.

Animasyon “Her aşaması doğaya ve insana büyük zararlar veren altın madenciliği, hangi aşamaları içeriyor gelin birlikte bakalım” sözleriyle altının topraktan çıkarılma sürecine dahil ediyor.

Videoda altın arama çalışmaları sırasında yapılan sondajlar, bu çalışmaların yapılabilmesi için açılan yollar anlatılıyor. Daha sonra projeye başlanacak alanda binlerce hektarlık toprağın nasıl sıyrıldığından bahsediliyor. Anlatı, madencilik sırasında yapılan dinamitli patlatma ve siyanürlü su vasıtasıyla yapılan altın ayırma işlemiyle devam ediyor.