THK’de kayyum dönemi sona eriyor

THK’de kayyum dönemi sona eriyor
Türk Hava Kurumu'nda yaklaşık dört yıldır devam eden kayyum döneminin kasım ayında sona ereceği açıklandı.Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu ve yaklaşık dört yıldır kayyumlar tarafında yönetilen Türk Hava Kurumu’nda...

Türk Hava Kurumu'nda yaklaşık dört yıldır devam eden kayyum döneminin kasım ayında sona ereceği açıklandı.

Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu ve yaklaşık dört yıldır kayyumlar tarafında yönetilen Türk Hava Kurumu’nda (THK) dikkatleri çeken gelişmeler yaşanıyor. THK’de  kayyum dönemi sona eriyor.

Yaklaşık dört yıldır kayyumların yönettiği kurum, borç batağından kurtarılamazkendaha da borçlandırıldı. Kurumun uçaklarını ve gayrimenkulleri tüm itirazlara rağmen satmak için girişimlerde bulunan, THK şubelerine AKP’lileri dolduran ve hukuku hiçe sayan kayyumlar dört yıl boyunca skandallarla gündem oldu.

Kuruma 2019’da kayyum heyeti atanmasına karar veren Ankara 9. Sulh Hukuk Mahkemesi, 13 Mart tarihinde yaklaşık 4 yıldır devam eden kayyum dönemini 'sonlandırmaya' karar verdi. Mahkeme, yönetim kayyumu yerine kurumu genel kurula götürmesi için çağrı heyeti (çağrı kayyumu) atadı. Ardından THK’de beş kişilik yeni bir kayyum heyeti görevlendirildi.

Mahkeme yeni kayyum heyeti atadı

BirGün'den İsmail Arı'nın haberine göre, THK’yi genel kurula götürecek dört kişilik çağrı kayyumu heyetine başkan olarak 15 Aralık 2021’den bu yana THK kayyum heyetinde başkan vekili olarak görev yürüten ve AKP’li Süleyman Soylu’ya yakınlığıyla bilinen Ali Yüksel'in görevlendirilmesine karar verildi. Kayyum heyetinde tüm itirazlara rağmen Türkiye Barolar Birliği’ni (TBB) bölmek için kurulan ve paralel baro olarak nitelendirilen Ankara 2 No’lu Barosu’ndan avukat Mustafa Semiz de yer aldı. Ayrıca Kaan Şahinlap ve Ali Akyıldız da kayyum heyetinde yer alıyor. İçişleri Bakanlığı bürokratı Fahrettin Kaya da kayyum heyetinde yer alan bir başka isim.

Kasım ayında yapılacak

Kayyum Heyeti Başkanı Ali Yüksel’in imzasın yer aldığı 13 Haziran tarihli kararda, “Türk Hava Kurumu Büyük Genel Kurulunun olağan toplantısının 2023 yılı Kasım ayı içinde Ankara’da gerçekleştirilmesine karar verilmiştir” denildi. Genel Kurul’da kimlerin aday olacağı ise şimdilik belirsiz.

THK kayyumlarının kurumun 12 helikopterini satmak için girişimde bulunduğu ancak kayyum kararını veren mahkemenin bu satışa onay vermediği de öğrenildi. Kulislerde “mahkemenin kayyumlarının birçok işlemine onay vermediği ve kayyumların kurumu seçime götürmek zorunda kaldığı” iddia ediliyor.

THK’yi yöneten kayyumlar sık sık imza attıkları skandallar ile gündem oldu. Orman yangınlarında kullanılmayan söndürme uçakları ve açıklamalarıyla tartışmalara neden olan önceki Kayyum Heyeti Başkanı Cenap Aşçı görevinden istifa etmek zorunda kalmıştı. Ormanlar yanarken düğüne gittiği açıklamasıyla tepkileri üzerine çeken Aşçı istifa dilekçesinde, “Linç kampanyasına kurum ve ziyadesiyle şahsım kurban edilmek istenmiştir” ifadelerini kullanmıştı.

Kayyum birçok skandala imza attı

Kurumun önce Kayyum Heyeti Üyesi Abdullah Kaya, tüm kayyum heyeti üyelerinin çift maaşlı olduğunu kabul etmişti.

THK’nin önceki Kayyum Heyeti Üyesi Adnan Zengin hakkında da 2019 yılında değeri 5 milyon TL olan 2,5 dönüm büyüklüğündeki araziyi zimmetine geçirdiği iddiasıyla dava açıldığı açığa çıkmıştı. İçişleri Bakanlığı bürokratı olan ve AKP’li Süleyman Soylu’ya yakınlığıyla bilinen Zengin, “Ben öyle bir davayı kabul etmiyorum” demişti.