THY PİLOTLARIN MAAŞINI YÜZDE 50 DÜŞÜRDÜ

THY PİLOTLARIN MAAŞINI YÜZDE 50 DÜŞÜRDÜ
THY ve Hava-İş Sendikası pandemi sürecinde gelirleri büyük darbe alan şirkette 2021 sonuna kadar çalışan ücretlerinde %30-50 arası indirim konusunda anlaşırken; çalışanların daha önce toplu iş sözleşmesi ile kazandığı...

THY ve Hava-İş Sendikası pandemi sürecinde gelirleri büyük darbe alan şirkette 2021 sonuna kadar çalışan ücretlerinde %30-50 arası indirim konusunda anlaşırken; çalışanların daha önce toplu iş sözleşmesi ile kazandığı diğer haklar ise korundu. THY ve Hava-İş Sendikası arasında imzalanan protokol kapsamında kısa çalışma ödeneği uygulamasına son verilirken, işten çıkarma da yapılmayacak. Pandemi sürecinde duran havayolu taşımacılığı THY bilançosuna ağır darbe vururken, şirket ikinci çeyrekte 2.23 milyar lira zarar açıkladı. Giderlerini kısmak isteyen THY, şirkette örgütlü Hava-İş sendikası ile ücret indirimleri konusunda görüşmeler yürütüyordu. Reuters'ın Hava-İş ve THY yetkililerinden aldığı bilgiye göre, taraflar uzun süredir devam eden görüşmelerde anlaşmaya vararak protokol imzaladı.

Hava-İş yetkilisinin Reuters'a verdiği bilgiye göre, pilotlarda %50, kabin çalışanlarında %35, diğer personelde %30 ücret kesintisine gidilecek. Ücret indirimi 2021 sonuna kadar geçerli olacak ve her altı ayda bir, çalışanlar lehine gözden geçirilecek.

THY'nin toplam çalışan sayısı ise THY Teknik ile birlikte ikinci çeyrek sonu itibarıyla 38,969 seviyesinde bulunuyor. Sendika yetkilisinin verdiği bilgiye göre, Hava-İş 24,800 THY çalışanını temsil ediyor.