Timothy Ash'den Mehmet Şimşek yorumu: Yabancı yatırımcılar bu kez güvence isteyecek

Timothy Ash'den Mehmet Şimşek yorumu: Yabancı yatırımcılar bu kez güvence isteyecek
2023 seçimlerinin geride kalmasıyla dikkatler ekonomide atılacak yeni adımlara çevrildi. Yeniden Cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan'ın ekonominin dümenine Mehmet Şimşek'i getireceği ve Şimşek'in de bu görevi kabul ettiğine...

2023 seçimlerinin geride kalmasıyla dikkatler ekonomide atılacak yeni adımlara çevrildi. Yeniden Cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan'ın ekonominin dümenine Mehmet Şimşek'i getireceği ve Şimşek'in de bu görevi kabul ettiğine dair çıkan kulis bilgileri sonrası gözler cuma günü açıklanacak yeni kabineye çevrildi.

Patronlar Dünyası’ndan Sıla Özçeşik Yenel'e konuşan Bluebay Asset Management Kıdemli Gelişen Piyasalar analisti Timothy Ash, Şimşek’in başarılı bir ekonomist olduğunu ve yabancı yatırımcılar tarafından da oldukça saygı duyulan  bir isim olduğunu belirtti. “Şimşek’in geri dönüşü yabancı yatırımcılar tarafından oldukça iyi karşılanacak” diyen Ash, buna karşılık 2021 yılında Naci Ağbal’ın görevden alınması sonrası yabancı yatırımcıların bu kez “güvence” isteyeceğini öne sürdü. Ash, ayrıca TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun görevde kalması halinde Mehmet Şimşek'in yaratacağı pozitif etkinin kaybolabileceğini belirtti.

“Yabancı yatırımcılar Şimşek’in göreve başlaması itibarıyla kendisine “gerçek bir güç” tanımlandığını görmek isteyecek” diye konuşan Ash, yabancıların Şimşek’in ekonomi politikası üzerinde tam anlamıyla gerçek bir güç sahibi olup olmadığını takip edeceğinin altını çizdi.

"Şimşek yetmez, Kavcıoğlu gitmeli"

Merkez Bankası rezervlerinin geçtiğimiz haftalarda 21 yıl sonra ilk kez eksiye düşmesinin ardından yeni ekonomi yönetiminde kritik olan mekanizmalardan biri de Merkez Bankası’nın izleyeceği politikaları olacak.

Ash bu konuyla ilgili de açıklamalarda bulunarak “Sanırım Erdoğan’ın Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu konusunda nasıl bir aksiyon alacağı yabancı yatırımcılar tarafından takip edilecek ilginç bir başlık olacak." dedi.

"Mehmet Şimşek’in Kavcıoğlu ile çalışabileceğini asla düşünmüyorum.” diyen Ash, ayrıca Şimşek’in ekonominin direksiyonuna geçmesi ve fakat Kavcıoğlu’nun Merkez Bankası başkanı olarak görevine devam etmesinde ısrar edilmesi ihtimalini de “Kavcıoğlu kalırsa, Şimşek’in atanmasının yaratabileceği tüm pozitif etki bir anda silinebilir.” şeklinde yorumladı.