TİP: İktidar kimin oy verip vermeyeceğini, oy vermeyen seçmenin yerine ne yönde oy kullanılacağını tayin ediyor

TİP: İktidar kimin oy verip vermeyeceğini, oy vermeyen seçmenin yerine ne yönde oy kullanılacağını tayin ediyor
Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkan yardımcısı Doğan Ergün, 14 mayıs milletvekili genel seçimi ve cumhurbaşkanı seçiminde ortaya çıkan usulsüzlük iddialarıyla ilgili bir basın açıklaması düzenledi. Ergün konuşmasında,...

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkan yardımcısı Doğan Ergün, 14 mayıs milletvekili genel seçimi ve cumhurbaşkanı seçiminde ortaya çıkan usulsüzlük iddialarıyla ilgili bir basın açıklaması düzenledi. Ergün konuşmasında, "Kemal Kılıçdaroğlu’nun kazanacak oy alıp almadığını bilemeyiz ama Recep Tayyip Erdoğan’ın ve Cumhur İttifakı’nın kazanacak kadar oy almadığını görüyoruz" dedi. Şaibeli sandıklarda görev almak üzere tüm muhalefet partileri ve halka çağrıda bulundu.

Ergün, iktidarın 7 Haziran seçiminden bu yana bariz bir operasyonla oy çaldığını iddia etti ve bu işlemin nasıl uygulandığını anlattı. Ergün'ün açıklamasından öne çıkanlar şöyle:

TİP olarak 3 ilde, İstanbul, İzmir ve Antalya’da; çok sınırdan milletvekilliği kazanmamış göründüğümüz bu 3 ilde gerekli itirazlarımızı yapıyoruz. 420’nin üzerinde sandığa arkadaşlarımız itirazda bulundu. Bunların önemli bir kısmı reddedildi. Milletvekili kazanır mıyız bunu söylemek için erken. YSK’ya olağanüstü hal yoluyla itiraz hakkımızı kullanabileceğimizi de düşünüyoruz. 

Usulsüzlükler ya da tutarsızlıklar daha çok ıslak imzalı tutanaklarla YSK verileri arasındaki tutarsızlıktan kaynaklanıyor. Sandık yada seçim kurullarında özellikle bir kötü niyet olduğunu düşünmek istemiyoruz. 

TİP’in yazılım, veri analisti ve hukukçu arkadaşlarıyla beraber bir vahim tabloyu, bir şaibe tablosunu, seçmen iradesinin nasıl gasp edildiğini bir kez daha gördük. 

Sadece bu seçimle alakalı bir şeyden bahsetmediğimi özellikle vurgulamak istiyorum. 7 Haziran seçimlerinden itibaren ortaya konan benzer bir senaryoyu yaşıyoruz. 

Pek çok sandık ve okulda iktidar partileri devlet olanaklarını kullanarak tam kontrol sağlıyor. Bu sandıklarda kimlerin oy vereceği, kimlerin oy veremeyeceği, oy vermeyen ya da veremeyen seçmenlerin yerine ne yönde oy kullanılacağı tayin ediliyor. 

Becerdiklerinde bütün oylar kendi lehlerine yazılıyor. Beceremediklerinde, kullanılmayan oylar yerine kendilerine oy yazdıklarını görüyoruz. Burada bir yöntem olarak da görev kağıdıyla oy kullanılması, birden fazla oy kullanılması mekanizması işletiliyor. 

Türkiye’de 14 Mayıs seçimlerinde yüzde 95 ve üzere oy kullanılan sandık sayısı 20 bine yakın ve seçmen sayısı 4 milyon 200 bin civarında. 4 milyon 200 bin oyun kullanıldığı yaklaşık 20 bin sandık şaibelidir.

TIKLAYIN: TİP Genel Başkan Yardımcısı Ergün: Kapsamlı bir rapor hazırlıyoruz, Saray’ı yenmeye odaklandık

Bu seçiminde bu operasyonun MHP’ye gözetildiğini düşünüyoruz. Özellikle devlet görevlileri tarafından gözetildiğini görüyoruz. Yüzde yüz ver üzeri oy kullanılan sandıklarda MHP’nin oyu Yüzde 13. Türkiye genelinde aldığı oyun çok daha üstünde. 

14 Mayıs seçimlerinin şaibeli olduğunu söylüyoruz. Kemal Kılıçdaroğlu’nun kazanacak oy alıp almadığını bilemeyiz ama Recep Tayyip Erdoğan’ın ve Cumhur İttifakı’nın kazanacak kadar oy almadığını görüyoruz. 

Bu operasyonun bir parçası Anadolu Ajansı olmuştur. Sinan Oğan, Anadolu Ajansı tarafından kaç oyla başlatıldıysa o oy oranında kalmıştır. Bunun istatistik bilimiyle açıklanması mümkün değildir. 

Muhalefet partilerine ve halkımıza sesleniyoruz. Hırsızın ensesinden tuttuk, yapmamız gereken bir daha çaldırmamak. Tüm halkımıza özellikle şaibeli sandıklarda görev alınması için çağrıda bulunuyoruz. Sandık güvenliği konusunda bütün muhalefet partileriyle ortak çalışmaya hazırız. 

Ergün, basın açıklamasının yanı sıra sosyal medyada bir dizi tweet'le de iddia ettikleri seçim senaryosunu anlattı: