TİP'ten İstanbul'da Özak işçileri için eylem

TİP'ten İstanbul'da Özak işçileri için eylem
TİP İstanbul İl Örgütü, Zeytinburnu Fişekhane'de bulunan Özak Holding önünde toplanarak Özak işçileri için eylem düzenledi.Gazete Pencere Haber MerkeziTürkiye İşçi Partisi İstanbul İl Örgütü, Şanlıurfa'da Hak-İş'e...

TİP İstanbul İl Örgütü, Zeytinburnu Fişekhane'de bulunan Özak Holding önünde toplanarak Özak işçileri için eylem düzenledi.

Gazete Pencere Haber Merkezi

Türkiye İşçi Partisi İstanbul İl Örgütü, Şanlıurfa'da Hak-İş'e bağlı Öz İplik-İş'ten ayrılarak BİRTEK-SEN'de örgütlendiği için işten çıkarılan ve 22 gündür eylemde olan Özak işçileri için, İstanbul'da bulunan Özak Holding'in genel merkezi önünde eylem düzenledi.

Zeytinburnu Fişekhane'de bulunan Özak Holding önünde düzenlenen eylemde, "Özak işçisi yalnız değildir" pankartı taşındı.

"Bu süreç böyle devam ederse binler olup buraya geliriz"

Eylemde konuşan TİP İstanbul İl Yönetim Kurulu üyesi Gün Çağ Aydın, eylemde yaptığı konuşmada şu sözleri kaydetti:

"Patronların bu tutumuna asla ama asla izin vermeyeceğiz bugün yüzlerce insanla buradayız. bu süreç böyle devam ederse işçi kardeşlerimize konuyu takip eden insanlara söz veriyoruz binler olup buraya geliriz. öyle 3 kişiyle 5 kişiyle kabadayı hareketlerle sınıfın öncülerini durdurmak kolay değildir. Biz bu kararlılıkla mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz"

"Patron ve tedarikçilerin işlediği suçu ifşa etmek için buradayız"

TİP İstanbul İl Örgütü adına yapılan basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

Urfa’da anayasal hakları için şu soğuk günlerde fabrika kapısında nöbet tutan Özak Tekstil işçileriyle dayanışmak, mücadelelerine ses olmak, büyük patron ve tedarikçilerin işledikleri suçu ifşa etmek için buradayız.

Patronun baskısına yeter diyen, sefalet ücretine razı gelmeyen, 14 saatlik günlük çalışma süresini reddeden işçiler, patronun emir eri gibi davranan Öz-İplik İş sendikasından istifa ettiler. İşçiler haysiyetlerine sahip çıkan, iradelerini tanıyan ve taleplerini savunan Birtek-Sen sendikasında örgütlendiler.  

İşçileri köleliğe mahkûm eden zorba Özak Tekstil patronu ve maşası Öz-İplik İş, işçilere baskı uygulamaya, tehdit etmeye, sorgu odalarına çekip iradelerini hiçe saymaya çalıştı. Yaklaşık 500 kadar işçi artık yeter dedi ve Urfa’da isyan ateşini yaktı.

Urfa Organize Sanayi Bölgesi günlerdir işçilerin görkemli greviyle sarsılıyor. Özak patronu elinden geleni ardına koymuyor, uşağı olan sarı sendikayı işçilerin üzerine salıyor, jandarmayı işçilere saldırtıyor ve bu haklı mücadeleyi adeta abluka altına almaya çalışıyor. Direniş 2. Haftasında ve anayasal haklarını kullanan işçilere kolluk güçleri üç kez sert müdahalede bulundu, işçileri darp etti ve yaklaşık 30 kişiyi gözaltına aldı.

"Bu direniş hamile olduğu için mobbinge uğrayan kadın işçilerin mücadelesidir"

İşçiler ve Birtek-Sen yılmıyor, ilk günkü kararlılığıyla direnmeye devam ediyor. Bugün buradayız çünkü Özak işçilerinin mücadelesi; Türkiye’de ücretle çalışan, uzun mesailerde ömür tüketen ve hor görülen tüm yurttaşların mücadelesidir. Bu direniş, erkek işçilere edilemeyen hakaretlerin layık görüldüğü, hamile olduğu için mobbing’e uğrayan, tuvalete gitmesi izne tabi olan, dakika tutulan kadın işçilerin mücadelesidir.

"İşçilere ses olmak hepimizin yükümlülüğüdür"

Özak işçilerinin mücadelesi, ailelerine özel hayatlarını ifşa ile tehdit edilen, hayatları riske atılan, gece yarıları mesaiden çıktıklarında servis için saatlerce bekletilen kadın işçilerin mücadelesidir. İşçilere ses olmak, onlarla dayanışmak ve mücadeleyi çoğaltmaksa hepimizin yükümlülüğüdür.

Son iki yıldır Özak Tekstil, yalnız ve sadece Levis’ın kotlarını, kıyafetlerini üretiyor. Bu yüzden hakları çiğnenen bu işçiler yalnız Özak’ın işçileri değil aynı zamanda Levi’s in işçileridir. Levi’s bir kot pantolonu 2,500TL’ye satıyor ama işçisine sefalet ücretini dayatan, iradesini hiçe sayan Özak Tekstil’e göz yumuyor. Levi’s kendi sorumluluğunu yerine getirmeli, belgelerinde yazdığı şekilde Özak’taki çalışma koşullarını uluslararası standartlara uyacak şekilde düzeltmelidir.

İşçiler, anayasal haklarını kullanarak üye oldukları, kendilerinin seçtikleri sendika olan Birtek-Sen’in tanınmasını, işten atılan işçilerin işe iade edilmesini, patronun günlerdir işçilere ve sendikaya uyguladığı baskının son bulmasını, direnişte çalışmadan geçen süre ücretlerinin kendilerine ödenmesini ve işe geri döndüklerinde kötü muamele ve ayrımcılığa uğramamayı talep ediyorlar. Levi’s, işçilerin taleplerinin Özak tarafından acilen karşılanmasını sağlamalıdır.

Direne direne, birleşe birleşe kazanacağız. Rüzgâr işçiden yana esiyor. Hep birlikte. Özak Direnişine Ses Olalım."