TR KAREKOD YOLDA

TR KAREKOD YOLDA
Teknolojinin hayatı kolaylaştırıcı adımlarından biri olan temassız bankacılık sisteminin Pandemi sürecinde yıldızı parladı. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası da ödemelerde karekod kullanımının yaygınlaştırılması için...

Teknolojinin hayatı kolaylaştırıcı adımlarından biri olan temassız bankacılık sisteminin Pandemi sürecinde yıldızı parladı. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası da ödemelerde karekod kullanımının yaygınlaştırılması için yeni bir yönetmelik hazırladı. Standart bir karekod yapısı ve ortak dil oluşturulması planlanan taslakta TR Karekod ile nakitsiz ödemeler her seviyede artırılacak ve daha az nakit kullanımı hedefine katkı sağlanacak.
Bu kurallarla birlikte ödemelerin kolaylaştırılması hedeflenirken, KOBİ’ler de dâhil olmak üzere iş yerlerinde söz konusu yöntem teşvik edilecek. Merkez Bankası tarafından hazırlanan taslakta ödeme hizmeti kapsamına giren ve bu kodlar kullanılarak yapılan her türlü işlemde, TR Karekod kullanılabilecek. Aynı zamanda, MB gerekli gördüğü durumlarda gerçekleştirilebilecek ödeme işlemlerine üst sınır getirebilecek
Statik ve Dinamik Karekodlar Geliyor
TR Karekod içeriğine ve tekrar kullanılabilirliklerine göre ikiye ayrılıyor : statik ve dinamik. Statik karekodlar, içeriği sabit olan ve birden fazla işlemde kullanılabilmesiyle biliniyor. Bunların genelde küçük işletme ve satıcılar (simitçi, çiçekçi, büfe gibi) tarafından tercih ediliyor. Müşteriler alışverişlerinde iş yerinin hesap bilgilerinin yer aldığı karekodu mobil uygulamalar yoluyla okutarak, ödemeyi yapabilecek. Bir diğer sınıfta yer alan dinamik karekodlar ise, kullanılacak işleme özel olarak üretiliyor ve tek kullanımlık oluyor.
Birçok teknik detayın yer aldığı çalışmaların ilk taslak olduğu ve önümüzdeki dönemde, ilgili bankalar, STK ve diğer gruplardan gelecek görüşlere göre son hâlini alacağı belirtiliyor.