TTB: Yeni ‘sağlıkta şiddet’ teklifi hayal kırıklığı

TTB: Yeni ‘sağlıkta şiddet’ teklifi hayal kırıklığı
Türk Tabipleri Birliği (TTB), iktidarın TBMM’de komisyona getirdiği yeni sağlıkta şiddet yasasının ‘hayal kırıklığı’ olduğunu belirtti.TBMM’de geçen yıl kabul edilen yasa sağlıkta şiddeti önlemeye yetmedi. Hemen...

Türk Tabipleri Birliği (TTB), iktidarın TBMM’de komisyona getirdiği yeni sağlıkta şiddet yasasının ‘hayal kırıklığı’ olduğunu belirtti.

TBMM’de geçen yıl kabul edilen yasa sağlıkta şiddeti önlemeye yetmedi. Hemen her gün aciller, poliklinikler, aile sağlığı merkezlerinde hasta ve yakınları tarafından sağlık çalışanlarına şiddet uygulanıyor. Türk Tabipleri Birliği (TTB) şiddet ve şikayetler nedeniyle geçen sene 1200’den fazla doktorun yurt dışı başvuruları için TTB’den ‘iyi hal belgesi’ aldığını söylüyor.

İktidar tarafından TBMM’ye getirilmesi beklenen kadına ve sağlık çalışanlarına yönelik şiddete ilişkin tasarıda ağır cezalar öngörülüyor. Ancak Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın “Bazı şeyler asla eskisi gibi olmayacak” diye yorumladığı kanun teklifi hekimlerin yüzünü güldürmedi. TTB’nin yazılı açıklamasında, “Ne yazık ki ne sağlıkta şiddet ne de malpraktis (hata davası) konularında beklentileri karşılayabilecek kapasitede değildir ve şimdiden hayal kırıklığı oluşturmuştur. Etkili yasal düzenlemelerin oluşturulabilmesi için TTB’nin önerileri tümüyle uygulanmalıdır” dendi.

Meclis’e sunulan teklifle, Türk Ceza Kanunu’nun 113’üncü maddesine fıkra eklenerek sağlık hizmetlerinin engellenmesi durumunda cezanın altıda bir oranında artırılması öngörüldü. Türk Ceza Kanunu’nun 86. maddesindeki kasten yaralama suçuna eklenecek hüküm ile kadın sağlık çalışanlarına karşı görevleri nedeniyle işlenen suçlarda hem bu fıkra hem de 3359 sayılı yasanın ek 12. maddesinin ikinci fıkrası uyarınca ayrı ayrı artırım yapılması öngörüldü.