TÜİK pandemide yoksulluğu azalttı

TÜİK pandemide yoksulluğu azalttı
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2021 yılına ilişkin ‘Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması’ raporunu yayınladı. Pandeminin ağır koşullarının devam ettiği bu yılda TÜİK’e göre toplumun en yoksulunu temsil eden...

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2021 yılına ilişkin ‘Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması’ raporunu yayınladı. Pandeminin ağır koşullarının devam ettiği bu yılda TÜİK’e göre toplumun en yoksulunu temsil eden Yüzde 20’lik kesimin toplam gelirden aldığı pay 0,2 puan arttı, yüzde 6,1’e yükseldi.

Araştırma sonuçlarına göre; en yüksek eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert gelirine sahip yüzde 20’lik grubun toplam gelirden aldığı pay bir önceki yıla göre 0,8 puan azalarak %46,7’ye düştü.

Oysa dünya genelinde yapılan pek çok araştırmada zengin kesimlerin pandemi sürecinde servetlerine servet kattığı görülmüştü.

YÜZDE 27 MADDİ YOKSUNLUK İÇİNDE
Resmi verilere göre toplumun yüzde 27,2’si maddi yoksunluk içinde. Yoksulluk oranı ortalaması yüzde 21,3. Konut dışında borç ve taksit ödemesi olanların oranıysa yüzde 63,7.

MADDİ YOKSUNLUK ORANI DÜŞMÜŞ %27,2
Finansal sıkıntıda olma durumunu ifade eden maddi yoksunluk; çamaşır makinesi, renkli televizyon, telefon ve otomobil sahipliği ile ekonomik olarak beklenmedik harcamaları yapabilme, evden uzakta bir haftalık tatil masrafını karşılayabilme, kira, konut kredisi ve faizli borçları ödeyebilme, iki günde bir et, tavuk, balık içeren yemek yiyebilme ve evin ısınma ihtiyacını karşılayabilme durumu ile ilgili hanehalklarının algılarını yansıtmaktadır.

Bu dokuz maddenin en az dördünü karşılayamayanların oranı olarak tanımlanan ciddi maddi yoksunluk oranı; 2020 yılında yüzde 27,4 iken 2021 yılı anket sonuçlarında 0,2 puan azalarak yüzde 27,2 olarak gerçekleşti.

SÜREKLİ YOKSULLUK ORANI %13,8
2021 yılı anket sonuçlarına göre sürekli yoksulluk oranı bir önceki yıla göre 0,1 puan artarak yüzde 13,8 oldu. Oturulan konuta sahip olanların oranı geçen yıla göre 0,3 puan azalarak 2021 yılında yüzde 57,5 olarak hesaplanırken, kirada oturanların oranı yüzde 26,8, lojmanda oturanların oranı yüzde 1,2, kendi konutunda oturmayıp kira ödemeyenlerin oranı ise yüzde 14,6 oldu.