TÜİK’in eli milletin cebinde

TÜİK’in eli milletin cebinde
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), özellikle enflasyon verileri konusunda Türkiye’de yaşayanların büyük bir kısmının hedefinde. Özellikle de muhalefetin. Çünkü açıkladığı veriler resmi olarak devletin iş ve işlemlerinde...

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), özellikle enflasyon verileri konusunda Türkiye’de yaşayanların büyük bir kısmının hedefinde. Özellikle de muhalefetin. Çünkü açıkladığı veriler resmi olarak devletin iş ve işlemlerinde kullanılıyor. En başta da asgari ücret, çalışan ve emekli maaşlarının zam oranları için…

Geçen yıl asgari ücretin belirlenmesi öncesinde alışılageldiği üzere TÜİK “aylık asgari geçim tutarı”nı reddetmişti. Asgari ücret bu çok önemli data olmadan belirlenmişti. TÜİK’in bu datası da çok önemli çünkü enflasyon verisi kadar asgari ücretin asgari belirlenmesinde geçim tutarının da bilinmesi gerekiyor.

TÜİK, iktidarın baskı ve yönlendirmeleri sonucunda piyasadaki gerçek verilerden düşük enflasyon açıkladığı için çalışan ve emeklilere yapılan maaş artışları da piyasa gerçeklerinin altında olduğu için düşük gelirliler grubunun yaşam standartları daha da düşüyor, kayıpları daha da artıyor.

Muhalefet partileri, bu konuda iktidarı suçlayarak TÜİK verileriyle çalışan zam oranlarını düşük tutmak için kasıtlı olarak oynandığını iddia etmişti.

Geçen yıl asgari ücret görünürde yüzde 50 artırılmış olsa da asgari geçim indirimi hesaba katıldığında artışın yüzde 50’nin altında olduğu görülüyor. İşçi STK’larının geçinme endekslerine bakıldığında da hemen hepsinde 4.253 liralık asgari ücretin daha bu yılın üçüncü ayında açlık sınırı altında kaldığı bir gerçek.

Dünya gazetesi yazarı Alaattin Aktaş, dünkü “Enflasyonla mücadelede TCMB olmadıysa TÜİK verelim!” başlıklı yazısında TÜİK verilerinde “gerileyen gıda fiyatları”na dikkat çekti. Aktaş şu tespitlerini paylaştı:

“Vatandaş herhalde nankörlüğünden böyle feryat ediyor! Meğer çok artıyor diye yakınılan bazı gıda maddelerinin fiyatı artmak şöyle dursun, geriliyormuş. Gerçekten de ya vatandaş nankörlük ediyor ya da birileri vatandaşla dalga geçiyor. Enflasyon verilerine bakıyoruz. Bir aydaki artış yüzde 5,46 olmuş. Bu, Avrupa ülkelerinin yıllık oranı. Bu haliyle bile felaket bir enflasyon söz konusu…”

TÜİK’e göre mart ayında peynirin, sütün, yoğurdun fiyatının düştüğünü belirten Aktaş, “Fena halde merak ediyoruz bu ürünlerde fiyatlar nasıl geriledi diye?” yazdı.