Türkiye garanti istiyor

Türkiye garanti istiyor
Rusya’nın restine rağmen Finlandiya ve İsveç NATO üyeliği için irade beyanında bulunduktan sonra Türkiye en üst ağızdan, “Bu iki ülkenin üyeliklerine sıcak bakmıyorum” açıklaması yaptı, gerekçe olarak da iki ülkenin...

Rusya’nın restine rağmen Finlandiya ve İsveç NATO üyeliği için irade beyanında bulunduktan sonra Türkiye en üst ağızdan, “Bu iki ülkenin üyeliklerine sıcak bakmıyorum” açıklaması yaptı, gerekçe olarak da iki ülkenin PKK’ya yaklaşımlarını gösterdi. Bu kritik açıklamadan sonra taraflar Berlin’de NATO Dışişleri Bakanları toplantısında buluştu.

Toplantıdan sonra açıklama yapan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “PKK ile görüşen ülkeler bu tutumlarından vazgeçmeli” dedi.

NATO’nun açık kapı politikasını desteklediklerini söyleyen Çavuşoğlu “NATO toplantısında İsveç ve Finlandiya’nın terör örgütüne desteğini üye ülkelere anlattık. Özellikle İsveç’in yaptığı silah yardımı konusunu açık şekilde dile getirdik. İsveç ve Finlandiya dışişleri bakanlarıyla üçlü bir görüşme gerçekleştirdik. Endişelerimiz meşrudur ve açıkça ortadadır” dedi.

İsveç ile Finlandiya’nın PKK’yı desteklediğini ve bunun da endişe yarattığını belirterek “İsveç Dışişleri Bakanı’ndan yapıcı bir tutum gelmiyor. Finlandiya Dışişleri Bakanı daha gerçekçi bir tavır takınıyor” diye konuştu.

İsveç ile müzakereler devam edecek
İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde, Türkiye ile dün akşam yapılan müzakerelerde çözüme ulaşamadıklarını ve diplomatik müzakerelere devam etme kararı aldıklarını söyledi.

NATO olumlu sonuçtan emin

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye’nin İsveç ve Finlandiya’nın üyeliğini engelleme niyetinin olmadığını söyledi.

Stoltenberg ayrıca Türkiye’nin İsveç ve Finlandiya üyeliği konusundaki endişelerinin de çözüme kavuşturulacağından emin olduğunu söyledi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Berlin’de yapılan Gayrıresmi Dışişleri Bakanları toplantısı sonrası gündemi değerlendirdi.

İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğinin ‘saldırganlığın kazandırmadığını göstereceğini’ savunan NATO Genel Sekreteri, Türkiye’nin endişelerinin çözüme kavuşturulacağından emin olduğunu sözlerine ekledi.