TUZAKLARI BOZAN ŞAMPİYON

TUZAKLARI BOZAN ŞAMPİYON
Gençlerbirliği gibi Denizlispor’u da üç golle geçen Kara Kartal, zorlu Malatyaspor deplasmanına gittiğinde haftalar 28’i gösteriyordu. Beşiktaş bu zorlu deplasmandan da Aboubakar’ın asisti Atiba’nın golüyle evet yanlış...

Gençlerbirliği gibi Denizlispor’u da üç golle geçen Kara Kartal, zorlu Malatyaspor deplasmanına gittiğinde haftalar 28’i gösteriyordu. Beşiktaş bu zorlu deplasmandan da Aboubakar’ın asisti Atiba’nın golüyle evet yanlış okumadınız bu ikilinin paslaşmasında son vuruşu yapan Atiba’nın golüyle 3 puanı daha hanesine yazacaktı.

Beşiktaş Malatya’yı yenerken, Galatasaray, Ankaragücü’ne kaybedecek, Fenerbahçe ile evinde Antalyaspor ile berabere kalacaktı. 28 hafta sonunda Beşiktaş Galatasaray ve Fenerbahçe’den bir maçı eksik olmasına karşın liderlikten sadece bir gol uzaklıktaydı. Onun da ortadan kalkması sadece 4 gün sürecekti.
Gaziantep maçı Aboubakar’ın maçına dönüşecek, bir Ghezzal’dan bir Larin’den aldığı paslarla fileleri sarsacaktı. Bu müsabakada orta hakem Mete Kalkavan Sergen Yalçın’ı delirtebilmek için elinden geleni yaptı. Sonunda gösterdiği kartla Başakşehir maçında cezalı duruma düşürecekti. Sahada durdurulamayan Beşiktaş’a kenarda operasyon çekiliyordu.
Ama artık Beşiktaş liderdi. 2 puan farkla liderdi ve bir maçı eksik olarak liderdi.
Beşiktaş 29. haftada bir kez daha oturacağı liderlik koltuğunu artık kimseyle paylaşmayacaktı. Bundan sonra son ana kadar mücadele sürdü ama Beşiktaş bir daha liderlikten inmedi.
Beşiktaş’ı locadan idare etti Başakşehir maçında Sergen Yalçın. Fenerbahçe maçı öncesi Rossier, Josef ve Ghezzai sarı kart sınırındaydı. Aykut Kocaman’lı Başakşehir’in inanılmaz mücadele ettiği maçı Beşiktaş deplasmanda 3-2 yenerek Fenerbahçe maçının hazırlıklarına başlayacaktı.

3-4’LÜK KADIKÖY’ÜN RÖVANŞINDA NELER YAŞANDI?
Tarihin yıllar sonra tekerrür ettiği Kadıköy’deki 4-3’lük galibiyetin rövanşı öncesi sezonun Game Of Thrones’u aratmayacak oyunları başlamıştı.
Beşiktaş’ın yürüyüşünü, Sergen Yalçın’ın hiç beklenmedik biçimde iki kupadaki yürüyüşünü hazmedemeyenler algı oyunlarına başladılar.
Oysa sezonun hakemlerden en çok çeken takımı Beşiktaş’tı. Rakipleri maç sonrasında kendi kötü oyunlarıyla ilgilenmiyor, Sergen Yalçın’a ve Beşiktaş maçlarına göndermeler yapıyordu. Amaçları hem kamuoyu ve federasyonu etkilemek hem de Beşiktaş’ın ayarlarını bozmaktı.
Tecrübeli oldukları bu konuda kimi zaman başarılı oldukları da bir gerçekti. Zira Dolmabahçe’deki rövanş öncesi seviyesini yükselttikleri algı operasyonu maça Beşiktaş maçlarındaki yanlış kararlarıyla nam yapmış Halil Umut Meler’in verilmesiyle sonuç aldı.
Karşılaşmaya oldukça sert bir oyunla başlayan Fenerbahçe’de Gustavo ilk yarı ikinci sarıdan oyun dışı kalabilirdi. Kart dahi görmedi. Pelkas’ın rakibe kasıtlı faulleri ancak 90 artı 2’de sarı kartla ödüllendirildi.
Ama kaleci Altay’a ayrı bir başlık açmalı. Kalesinde gördüğü 6 net pozisyonu çıkarmayı bildi. Beşiktaş’ın ikinci yarının başında Vida ile bulduğu golle ‘maç böyle bitiyor’ derken Ozan Tufan’ın attığı şut gol olunca beraberlik kaçınılmaz oldu. Fenerbahçe rövanşı alamadı ama Beşiktaş önemli bir 2 puanı bırakmış oldu. Ancak Galatasaray’ın da yenilmiş olmasıyla haftayı karlı kapatan yine Beşiktaş’tı.

MİLLİ MAÇ ARASI BEŞİKTAŞ’I DAĞITTI AYNI HAKEM ÜST ÜSTE ATANDI
Daha önceki milli maç aralarını çok iyi değerlendiren Beşiktaş son milli maç arasında adeta darmadağın oldu. Dorukhan ve Cenk kamptan virüs kapmış olarak döndü. Hasic milli maçında sakatlandı ve sezonu kapattı. Aboubakar Kamerun milli maçından sakat döndü. Ghezzal sarı kart cezalısıydı üstüne üstlük.
Necip sezona başladığı gibi sağ beke geçecek, Ghezzal’ın yerinde Rosier oynayacaktı. Yedek kulübesinde 6 topçu vardı, ikisi kaleci. Bu artık sezon sonuna kadar böyle gidecekti.
Bu yetmezdi. Yukarıda sözünü ettiğim algı operasyonlarının etkisine federasyon da eklendi. Beşiktaş ile inatlaştı. Futbol tarihinde görülmemiş bir kararla Halil Umut Meler bu maça da verildi. Meler, 1-0 öne geçen Kasımpaşa’ya bir de penaltı hediye etti ama bu Ersin’den döndü. Ama Beşiktaş kaybetti. Algıcılar amaçlarına ulaşmıştı ama kendi takımlarının haline bakmıyorlardı. Beşiktaş hala liderdi.
Cenk Tosun’un virüsü yenip idmansız çıktığı, Atiba’nın futbol dersi verdiği, Ghezzal’e sihirbaz unvanının verildiği Alanya karşısında alınan 3-0’lık galibiyet moralleri yerine getirdi.
“Atiba yıldızlaştı” dedik ya. Maçın ardından FIFA resmi twitter hesabından Atiba için bir paylaşım yaptı. Paylaşımda Kartal’ın 38 yaşındaki kaptanı için şu ifadeler kullanıldı:
“Ahtapotların okyanustaki en yaratıcı canlılar arasında olduğunu söylüyorlar. Asistlerle bir hat-trick, ‘Ahtapot’ neden Boğaziçi’nin en yaratıcıları arasında olduğunu bir kez daha gösteriyor.”
4-2 kazanılan Erzurumspor maçı, Beşiktaş’ın sıralamadaki yerini sağlamlaştıracak ama Erzurumspor maçında Cenk’in sakatlanıp sezonu kapatması tüm planları bozacaktı. Beşiktaş’ta forvetsiz kalma tehlikesi ortaya çıkmış, Sergen Yalçın’ın hem sezon başı hem de ara transfer döneminde isteklerinin boşa olmadığı anlaşılmıştı. Necip ve Atiba’nın santrafor oynaması tartışılmaya bile başlandı.
Ankaragücü maçına gelindiğinde Beşiktaş lehine 17 maçtır penaltı çalınmıyordu. Bu maçın hemen başında biraz zorlanarak da olsa “VAR” yardımıyla çalındı. Ancak N’Koudou öyle sersem öyle laubali bir atış yaptı ki penaltıyı kaçırdı. Ankaragücü’nden Kulusic’in kendi kalesine attığı iki gol ile öne geçen Beşiktaş’tan penaltı rövanşı elbette alınacaktı. Ankaragücü lehine verilen iki penaltı ile Halis Özkahya maçı berabere bitirmeyi başardı.
Ardından Sivas maçında bir çelme de eski büyük kaptanı Rıza Çalımbay’dan yedi Beşiktaş. Bu maçta kaybedilen puanlara mı, sakatlanıp sezon sonuna kadar bir daha forma giyemeyecek Aboubakar’a mı üzüleceğine karar veremedi Beşiktaş.
Beşiktaş son 6 maçta 9 puan kaybetmişti. Bu maçtan sonra da kurulan tuzakları bozmak, masa hesaplarını yırtıp atmak, hakemleri yenmek zorunda olduğunu daha iyi anladı Beşiktaş kenar yönetimi.

BEŞİKTAŞ TÜRKİYE KUPASI’NI NASIL KAZANDI?

2008-2009 finalinde Fenerbahçe’yi 4-2 mağlup ederek kupaya uzanan Beşiktaş, 2010-2011 sezonunda da Başakşehir’i penaltılarla geçerek kupanın 9. Kez sahibi olmuştu.
Kara Kartal o tarihten bu sezona kadar final dahi yaşayamadı.
Sergen Yalçın’lı 2020-2021 sezonunda ise durum farklıydı. Teknik Direktör Yalçın, futbolcularına sezon başında iki kupayı da almak istediğini söylerken, “Avrupa’ya gitmenin en kolay yolu bu kupa. 5 maçlık bir turnuvayı geçersek, Avrupa bileti cebimizde olur” diyordu.
Ziraat Türkiye Kupası. Bu yıl pandemi nedeniyle tek maçlık eleme usulüne göre oynanacak, Beşiktaş turnuvaya 5. turdan itibaren dahil olacaktı.
Kartal’ın ilk rakibi Tarsus İdman Yurdu’ydu. Rosier’in kariyerinin ilk golünü atacağı müsabakada, Larin ve Güven Yalçın’ın golleri turu getirecekti.
Beşiktaş’ın kupanın son 16 turundaki rakibi ise Rizespor’du. Siyah beyazlı ekip hayli zorlandığı bu maçı Larin’in tek golüyle geçecek, çeyrek finalde Konyaspor ile karşılaşacaktı.
Konya’da oynanan maçta Oğuzhan ve Abdülkerim’in karşılıklı golleri ile normal süre 1-1 bitti. Uzatmalarda skor değişmeyince maç penaltılara gidecek, Mensah’ın penaltı kaçırmasına karşın Beşiktaş 3-2 ile Konyaspor’u eleyip yarı finale kalacaktı.
Aykut Kocaman’ın Başakşehir’i final öncesi son müsabakaydı. Beşiktaş Aboubakar ve Larin ile 2-0’ı bulacaktı. Ancak Başakşehir, önce Deniz Türüç, ardından Giuliano ile beraberliği yakalayacak ve maçı uzatmaya taşıyacaktı.
İki takım oyuncuları arasında zaman zaman gerilimin yükseldiği maçta Beşiktaş, 102. dakikada Larin’in attığı golle finale kalmayı başaracaktı.
Türkiye Kupası’nın 59. finalinde Beşiktaş’ın rakibi Antalyaspor oldu. Pendik, Boluspor, Bursaspor, Sivas ve Alanya’yı eleyerek finale gelen Antalyaspor kupada henüz gol yememişti.
Üstelik Sergen Yalçın’ın da Beşiktaş’ın da bu sene yenemediği tek takım Antalyaspor’du. Lig müsabakalarının ikisi de 1-1’lik skorla tamamlanmıştı.
Beşiktaş maçın skorunu karşılaşmanın hemen 3. dakikasında Josef de Souza, 30. dakikasında da Ghezzal’ın mükemmel asistiyle Rosier’in ayağından gelen gollerle belirleyecek ve kupayı 10. kez müzesine götürecekti.
Sergen Yalçın’ın öğrencileri, Beşiktaş tarihinin üçüncü dublesini yapmış oldu. Sergen Yalçın, Gordon Milne ve Mustafa Denizli’den sonra Beşiktaş’ta aynı sezonda Süper Lig ve Türkiye Kupası kazanan üçüncü teknik direktör oldu.

TÜRKİYE KUPASI KAZANAN TAKIMLAR:

Galatasaray 18
Beşiktaş 10
Trabzonspor 9
Fenerbahçe 6
Altay 2
Ankaragücü 2
Gençlerbirliği 2
Göztepe 2
Kocaeli 2
Kayserispor 1
Bursaspor 1
Eskişehirspor 1
Sakaryaspor 1
Konyaspor 1
Akhisarspor 1

Beşiktaş hem lig hem de Türkiye Kupası şampiyonu olduğu için Süper Kupa’yı yine Antalyaspor ile oynayacak. Kurallar gereği bir takım hem şampiyon hem de kupa sahibi olunca rakibi kupa finalisti olarak belirleniyor.

“Beşiktaş yapamaz!” söyleminin etkisi oldu. Biz bunu kullandık. Ben, biz hep futbolcularımıza söyledik bu söylemleri. Hırslandık. Bu sene de inşallah otoriteler ‘Beşiktaş başarılı olamaz’ der. İyi geliyor bize. Şeref Bey’in, Baba Hakkı’nın, Süleyman Seba’nın ruhları şad olsun. Şerefiyle, hakkıyla şampiyon Beşiktaş. İnanmayanlara rağmen şampiyon Beşiktaş.”
AHMET NUR ÇEBİ
Beşiktaş Kulübü Başkanı

“Benim futbol hayatımda tıpkı 100. yılda attığım şampiyonluk golü gibi unutamadığım anlar olmuştur. İmza töreni bambaşka bir geceydi. Ve o gece kendi kendime dedim ki: Üzerime çok ağır bir yük bindi ama bu taraftarla bu yükü kaldırabiliriz.”
SERGEN YALÇIN
Beşiktaş Teknik Direktörü

“Kanının son damlasına kadar hak etmek cümlesi bu şampiyonluktan sonra Beşiktaş’a gerçekten çok yakıştı. Muazzam bir sezon oldu. Mali zorluklar, kıt kanaat yapılan transferler, dar kadro, sakatlıklar ve birçok problem… Ama yılmayan, pes etmeyen ve her maçta yüksek iradesini ortaya koyan oyuncu grubu ve onları yöneten bir Sergen Yalçın gördük.”
ALİ GÜLTİKEN
Beşiktaş eski Futbolcusu

“Sergen Yalçın, altyapıdan yetişen ve bir ilke imza atan teknik direktördür artık. Şimdi takımdan ve Sergen hocadan beklentiler bir kat daha arttı. Sergen hocamızla gurur duyuyoruz.”
Mehmet Özdilek (Şifo) / Beşiktaş eski Futbolcusu

“Sergen bizim kardeşimiz. Biz öz be öz Beşiktaş’tan yetiştik, Şeref Stadı’nda büyüdük. Sergen, Kilyos’tan minibüslerle idmana gelirdi. O da zengin çocuğu değildi, ben de değildim. İçimizden birinin Beşiktaş’ı şampiyon yapması çok güzel.”
RIZA ÇALIMBAY
Beşiktaş eski Kaptanı Sivasspor Teknik Direktörü