Ukrayna krizinde ‘şimdilik’ tansiyon düştü

Ukrayna krizinde ‘şimdilik’ tansiyon düştü
Almanya Başbakanı Olaf Scholz, önceki günkü Ukrayna ziyaretinin ardından dün de Rusya’ya gitti. Başkent Moskova’da Rusya Devlet Başkanı Valdimir Putin ile bir araya gelen Scholz, Rusya’nın Ukrayna sınırındaki birliklerin...

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, önceki günkü Ukrayna ziyaretinin ardından dün de Rusya’ya gitti. Başkent Moskova’da Rusya Devlet Başkanı Valdimir Putin ile bir araya gelen Scholz, Rusya’nın Ukrayna sınırındaki birliklerin bir bölümünü geri çekme kararını “olumlu bir işaret” olarak değerlendirdi.

Deutsche Welle Türke’nin haberine göre, Scholz görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Avrupa’daki güvenlik sorunlarının sadece “Moskova ile birlikte hareket edilmesi” durumunda çözülebileceğini ifade etti. Diyalog içinde olmanın önemine dikkat çeken Scholz, Ukrayna krizinde diplomatik imkanların henüz tükenme noktasında olmadığını belirtti.

“Benim neslim için Avrupa’da savaş düşünülemez hale geldi” diyen Scholz, politikacıların barışın korunması için çaba göstermesi gerektiğini ifade etti. Scholz, NATO’nun doğuya doğru genişlemesinin şu anda gündemde olmadığını vurguladı.

PUTİN: MÜZAKERELERE HAZIRIZ
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de görüşme sonrasında ılımlı mesajlar verdi. Avrupa güvenliği konusunda Batı ile birlikte iş birliği içinde olmaya hazır olduğunu belirten Putin, “Müzakere yolundan gitmeye hazırız” açıklamasını yaptı. “Biz Avrupa’da savaş istemiyoruz” diyen Putin, sorunun Minsk barış süreci çerçevesinde çözülmesi gerektiğini ifade etti. Putin, ülkesinin NATO’dan talep ettiği güvenlik garantilerine ise henüz “tatmin edici” bir yanıt gelmediğini vurguladı.

YİNE PCR YİNE MESAFE

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmek üzere Moskova’ya giden Almanya Başbakanı Olaf Scholz’un Rus PCR testini yapmayı reddettiği belirtildi.

Putin ile görüşecek liderlerinin Kremlin’de PCR testi olması isteniyor. Reuters’a konuşan bir kaynak ise Scholz’un Rus PCR testini yapmayı reddettiğini, uçakta test olacağını söyledi. Putin ve Scholz, geçen hafta Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile olduğu gibi uzun masanın ucunda oturarak görüştü.

BIDEN’DAN AÇIKLAMA

ABD Başkanı Joe Biden, dün gece yarısına doğru yaptığı açıklamada, "Putin ile diplomasiye devam için mutabık kaldık, diplomatik çabalarımız devam edecek. Rusya askerlerini çektiğini söylüyor ancak biz bu durumu daha göremedik” dedi.

Biden, "Rusya Ukrayna'ya saldırırsa yıkımı ve ölümü seçtiğini dünya unutmayacak. Bu dünyayı savaşa çekmektir. Bu durumda NATO yanıt verir. Bunun da çok uzun dönem sonuçları olur" tehdidini de sürdürdü.