Umut baz etkisinde

Umut baz etkisinde
Dolar tarihi zirvesini yineleyerek 18,46’ya dayanmışken, resmi enflasyon bile yüzde 80’i aşmışken Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, ekonomik kriz eleştirilerine ilginç bir yanıt verdi. Son 20 yıllık iktidarları boyunca...

Dolar tarihi zirvesini yineleyerek 18,46’ya dayanmışken, resmi enflasyon bile yüzde 80’i aşmışken Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, ekonomik kriz eleştirilerine ilginç bir yanıt verdi. Son 20 yıllık iktidarları boyunca Türkiye’ye her alanda tam anlamıyla çağ atlattıklarını ileri süren Nebati “Ülkemizin tarihi başarılarını yok sayan, dönemsel bazı negatif verilerle gündem saptırmaya çalışan bir kesim var. Çarpıtmalarla, olmadık felaket senaryolarıyla milletimize karşı adeta psikolojik bir harp uyguluyorlar’’ dedi.

Bakan Nebati, bu konuşmayı Sabah gazetesi tarafından Hazine ve Maliye Bakanlığı himayesinde, Turkuvaz Medya Merkezi’nde düzenlenen “2. Türkiye Çiftçi Zirvesi”nde yaptı.

Bakan Nebati, son 20 yılda Türkiye’nin her alanda önemli atılımlar gerçekleştirdiğini ve bu sürece yakinen tanıklık eden sektörlerin başında da tarım ve hayvancılık sektörünün geldiğini savundu. Oysa artan üretim maliyetleri ve yetersiz kalan destekler nedeniyle çiftçi tarım ve hayvancılık yapmaktan vazgeçer oldu, çiftçi sayısı hızla azaldı, azalmaya da devam ediyor.

Nebati tarımsal ürünlere verilen destekleri artırdıklarını oranları paylaşarak anlattı ancak bu yıl açıklanan tüm tarımsal destekler için çiftçiler mutsuz, çünkü maliyetlerini karşılayan fiyatlar açıklanmadı iktidar tarafından.

Bakan Nebati, tarımsal üretime dair aldıkları tedbirlerle Türkiye’de Avrupa ve ABD’deki gibi boş market raflarıyla karşılaşılmadığını da söyledi. Ancak Türkiye’de alım gücünün düşüşünden, açlık sınırı altındaki asgari ücretin yaygın hale gelmesinden söz etmedi. Ayrıca Avrupa ve ABD’de marketlerde boş raflar olmadığı da biliniyor.

Bakan Nebati, çözülmesi gereken sorunların başında enflasyonun geldiğini belirterek, “Bizler, ekonomimizde durgunluğa ve işsizliğe sebebiyet vermeden fiyat istikrarını sağlamak ve vatandaşımızın alım gücünü artırmak için gereken tüm mücadeleyi kararlılıkla vermeye devam ediyoruz. Aldığımız tedbirler ve küresel düzeyde yaşanacak normalleşmeyle birlikte enflasyonu da yeneceğiz” dedi.

Bakan, dünyada enflasyon artışı Avrupa, ABD ve diğer birçok ülkede yüzde 8-9’lara çıkmışken aynı dönemlerde Türkiye’de enflasyonun yüzde 20’lerden yüzde 80’lere çıkmasına açıklık getirmedi. AKP lideri Erdoğan’ın “Faiz sebep enflasyon sonuç” teorisi ve “Nass (İslami kural) oradayken bize ne oluyor” anlayışıyla piyasa şartları uygun olmadığı halde faiz indirme ısrarıyla Türkiye bu noktaya geldi. Bu politikayla döviz kurları ve enflasyon hızla katlanarak yükseldi, cari açık rekorlar kırarak arttı, kredi faizleri rekorlar kırdı, iş insanları finansman bulamaz hal e geldi.