Çin, Tayvan’ı askeri tehditleri ‘abartmakla’ suçladı

Çin, Tayvan’ı askeri tehditleri ‘abartmakla’ suçladı
Çin Savunma Bakanlığı yaptığı haftalık açıklamada Tayvan’ı adada yapılacak seçimler öncesi askeri tehditleri kasıtlı olarak abartmakla suçladı.Çin ve Tayvan arasında on yıllardır süren gerginlik son zamanlarda yükseldi....
Çin Savunma Bakanlığı yaptığı haftalık açıklamada Tayvan’ı adada yapılacak seçimler öncesi askeri tehditleri kasıtlı olarak abartmakla suçladı.

Çin ve Tayvan arasında on yıllardır süren gerginlik son zamanlarda yükseldi. Ada üzerinde hak sahibi olduğunu söyleyen Çin, 13 Ocak’ta gerçekleşecek Tayvan merkezi seçimlerin sonucunu bekliyor. Seçim sonucu iki devlet arasındaki beş senelik ilişki durumunu belirleyecek.

Seçim yaklaşırken Tayvan, Çin savaş uçaklarının ve savaş gemilerinin adanın etrafında dolaştığını ve balonların hassas Tayvan Boğazı’ndan geçtiğini bildirdi; ancak ordu bunların büyük olasılıkla hava durumu izleme amaçlı olduğunu söylüyor.

Pekin’de düzenlenen aylık basın toplantısında konuşan Çin savunma bakanlığı sözcüsü Wu Qian, gerginliklerden Tayvan hükümetinin sorumlu olduğunu söyledi.

Wu, Pekin’in ayrılıkçı olarak gördüğü Tayvan’ın iktidar partisine atıfta bulunarak, “Demokratik İlerici Parti (DPP) yetkilileri kasıtlı olarak ‘anakaradan gelen askeri tehdit’ olarak adlandırılan tehdidi abartıyor ve gerilimleri abartıyor.” dedi.

Tayvan’ı “yüzleşmeyi kışkırtmak ve seçimi manipüle etmek için tanıdık bir seçim taktik kitabını” kullanmakla suçlayarak, “Bunun tamamen seçim kazancı elde etme amacı taşıdığını” söyledi.

Wu’nun konuşmasından kısa bir süre sonra Tayvan savunma bakanlığı, Perşembe öğleden sonra su yolunun orta hattını geçen veya yakınında uçan 12 askeri uçağın tespit edildiğini belirterek, Çin’in boğazda başka askeri faaliyetlerde bulunduğunu bildirdi.

J-11 ve Su-30 savaş uçaklarının da aralarında bulunduğu uçakların Tayvan’ın kuzeyi, merkezi ve güneybatısındaki hava sahasına girdiğini ve “ortak savaşa hazırlık devriyeleri gerçekleştirmek için komünist gemilerle işbirliği yaptığını” söyledi.