Polonya'da polis Cumhurbaşkanlığı Sarayını bastı: Eski İçişleri Bakanı gözaltına alındı

Polonya'da polis Cumhurbaşkanlığı Sarayını bastı: Eski İçişleri Bakanı gözaltına alındı
Polonya Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda büyük bir gelişme yaşandı. Polonya polisi, 'görevi kötüye kullanmak' ve 'yolsuzluğa azmettirmek' suçlamasıyla 2’şer yıl hapis cezasına çarptırılan eski İçişleri Bakanı Mariusz Kaminski...
Polonya Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda büyük bir gelişme yaşandı. Polonya polisi, 'görevi kötüye kullanmak' ve 'yolsuzluğa azmettirmek' suçlamasıyla 2’şer yıl hapis cezasına çarptırılan eski İçişleri Bakanı Mariusz Kaminski ile Yardımcısı Maciej Wasik’i Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na girerek gözaltına aldı.

Reuters'ta yer alan habere göre bir kaynak, Polonya Devlet Başkanı Andrzej Duda'nın Varşova'daki diğer resmi konutu Belweder'de sürgündeki Belarus muhalefet lideri Sviatlana Tsikhanouskaya ile görüştüğü sırada polisin saraya girdiğini söyledi.

"Yasadışı girdiklerine, başbakanlık çalışanlarının direnmediğine, polisin kaba davrandığına ve bana eylemlerine izin verecek herhangi bir belge sunmadıklarına inanıyoruz" dedi. Kaynak, "(Duda)'ya haber verildiğinde hemen gelmek istedi ancak Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın çıkışı bir belediye otobüsü tarafından engellendi" iddiasında bulundu.

Bakan yardımcısı iddiaları doğruladı

Polonya İçişleri Bakan Yardımcısı Czeslaw Mroczek sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, Kaminski ile Yardımcısı Wasik’inin Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda gözaltına alındığını doğruladı.

The Guardian'da yer alan habere göre, bu gelişme ülkenin yeni Başbakanı Donald Tusk'ın hükümeti ile sekiz yıl boyunca Polonya'yı yöneten muhafazakar Hukuk ve Adalet partisi arasında tırmanan anlaşmazlığın sonuncusu oldu.

Tusk, cumhurbaşkanını 'seçim yenilgisinin ardından kaos ve istikrarsızlık yaratmakla suçladı' ve Duda'nın "çok tehlikeli bir duruma yol açan bu gösteriyi durdurması gerektiğini" söyledi.

Başbakan, cumhurbaşkanını suçladı

Başbakan, cumhurbaşkanının aranan adamlara sığınma hakkı vererek adaleti engellediğini iddia etti. Düzenlediği basın toplantısında, Duda'nın ihlal ettiğini iddia ettiği ceza kanununun üç aydan beş yıla kadar hapis cezası öngören bölümünü okudu. Tusk, "Ben sadece başkanın siyasi arkadaşlarının onu nasıl kandırdığının farkında olmasını istiyorum. Ona tuzak kuranlar onlar, ben değil" dedi.

Siyasi tutsaklara özgürlük

Yüzlerce protestocu, Kaminski ve Wasik'in de üyesi olduğu PiS partisinin emriyle başkanlık sarayı ve ikilinin tutulduğu polis karakolunun önünde toplandı. Kalabalık, 'Siyasi tutsaklara özgürlük' ve 'Utanç!' sloganları attı.

PiS sözcüsü Rafał Bochenek, sosyal medya hesabından yayınlandığı bir gönderide polisin eylemlerini 'yasadışı bir adam kaçırma ve tüm demokratik kuralların ihlali' olarak nitelendirdi.

Aftan yararlanmışlardı

Polonya’da 2007-2010 yılları arasında Yolsuzluk Karşıtı Merkez Büro CBA Başkanı olan Kaminski ve Yardımcısı Wasik hakkında siyasi amaçlarla "görevi kötüye kullandıkları" ve "yolsuzluğa azmettirdikleri" suçlamasıyla Varşova Yerel Mahkemesi’nde dava açılmıştı. 2015 yılında sonuçlanan dava neticesinde mahkeme Kaminski ve Wasik’i suçlu bularak 3’er yıl hapis cezasına mahkum etmişti.

O dönem Kaminski ve Wasik’in de üyesi olduğu Hukuk ve Adalet Partisi (PiS) iktidara gelmişti. Aynı yıl PiS’in adayı olarak Cumhurbaşkanlığı görevine seçilen Duda ise af yetkisini kullanarak, 2016 yılının mart ayında Kaminski ve Wasik’in hapis cezalarını affettiğini açıklamıştı. Kaminski ve Wasik, Polonya parlamentosunda milletvekilliği görevlerine devam etmiş, 2019-2023 yılları arasında Mariusz Kaminski İçişleri ve İdari İşler Bakanı, Maciej Wasik ise Bakan Yardımcısı olarak görev yapmıştı.