Üretici ile market fiyat farkı 5.3 katına çıktı

Üretici ile market fiyat farkı  5.3 katına çıktı
Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Bayraktar, üreticilerin değil aracıların kazandığını belirterek, “İnsaflı olun, üreticinin emeğine saygı gösterin” dedi. Bakan Albayrak, 2018 yılında ‘Yeni Hal Kanunu’ çıkacağını...

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Bayraktar, üreticilerin değil aracıların kazandığını belirterek, “İnsaflı olun, üreticinin emeğine saygı gösterin” dedi. Bakan Albayrak, 2018 yılında ‘Yeni Hal Kanunu’ çıkacağını komisyonculuğun ve stokçuluğun tarihe karışacağını söylemişti, o yasa çıkmadı.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ramazanın son günlerinde, üretici ve market fiyat farkının 5,3 kata kadar ulaştığına dikkati çekti. Bayraktar, yaptığı açıklamada, “Üreticilerimiz değil, aracılar kazanıyor. Aracıların insaflı olmasını, üreticilerimizin emeğine saygı göstermesini bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.
Ramazan ayı sonunda fiyatı en fazla artan ürünün markette ve üreticide havuç, fiyatı en fazla düşen ürünün ise markette sivri biber ve üreticide kuru soğan olduğunu belirten Bayraktar, “Ramazan ayı sonunda markette 21, üreticide 9 üründe fiyat artışı, markette 10, üreticide 8 üründe fiyat düşüşü oldu, markette 5, üreticide 11 üründe fiyat değişmedi.” değerlendirmesinde bulundu.
BİBER DÜŞTÜ
Ramazan ayı öncesine kıyasla markette kuru fasulye, kuru üzüm, Antep fıstığı, zeytinyağı ve yeşil soğan fiyatında bir değişim meydana gelmezken, markette fiyat düşüşünün en fazla yüzde 58,48 ile sivri biberde görüldüğünü bildiren Bayraktar, şöyle devam etti:
“Sivri biberdeki fiyat düşüşünü yüzde 43,26 ile kuru soğan, yüzde 38,61 ile patates, yüzde 34,16 ile salatalık, yüzde 25,43 ile kabak izledi. Markette en fazla fiyat artışı ise yüzde 52,36 ile havuçta yaşandı. Havuçtaki fiyat artışını yüzde 12,87 ile yumurta, yüzde 10,62 ile elma, yüzde 8,82 ile kuru kayısı, yüzde 8,31 ile mısırözü yağı, yüzde 7,85 ile kuru incir, yüzde 7,74 ile ayçiçek yağı, yüzde 6,73 ile pirinç takip etti.”
YÜZDE 75.26
Bayraktar, ramazanın son günlerinde, ramazan öncesine kıyasla üreticide, maydanoz, yeşil soğan, elma, kuru fasulye, nohut, kırmızı mercimek, yeşil mercimek, pirinç, kuru incir, zeytinyağı ve süt fiyatında değişim yaşanmadığını, yüzde 75,26 azalmayla fiyatı en fazla düşen ürünün kuru soğan olduğunu söyledi.