Uyaranlara ‘Mandacı’ dedi

Uyaranlara ‘Mandacı’ dedi
Enflasyon, döviz kurları zirveden zirveye koşarken, Türkiye’de insanların alım gücü her gün erimeye devam ederken Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başka konuştu. Erdoğan, “Kur, faiz ve fiyat artışları üzerinde oynanan oyunları...

Enflasyon, döviz kurları zirveden zirveye koşarken, Türkiye’de insanların alım gücü her gün erimeye devam ederken Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başka konuştu. Erdoğan, “Kur, faiz ve fiyat artışları üzerinde oynanan oyunları görüyoruz; mandacı iktisatçıların politikalarını reddediyoruz” diyerek ekonomiyle ilgili bilimsel gerçekleri anlatan ve Türkiye’yi her geçen gün fakirleştiren ekonomi politikasına karşı çıkan iktisatçıları “mandacı” ilan etti.

HEP DIŞ GÜÇLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Merkez Bankası’nın faiz indirimi kararının ardından Türk Lirası’nın tarihi değer kaybı yaşamasına ilişkin konuşurken, “Ülkemizi bunca tuzaktan, badireden nasıl çıkardıysak Allah’ın yardımı ve milletimizin desteğiyle bu ekonomik kurtuluş savaşından da zaferle çıkartacağız” dedi.

“TEPESİNE TEPESİNE BİNECEĞİZ”
Erdoğan, geçmişte yüksek faiz, düşük kur yönteminin denendiğini ancak sonuç alınamadığını öne sürerken, “Üretim, yatırım, istihdam, büyüme odaklı ekonomi politikasında ülkemiz ve milletimiz için en doğrusunu yapmakta kararlıyız. Kurun piyasadaki hareketlerini bunun için takipte özellikle kararlıyız. Yatırımı, üretimi, ihracatı bu yüzden teşvik ediyoruz. Felaket tellallarının gürültülerini bunun için dikkate almıyoruz. Mandacı iktisatçıların reçetelerine bunun için itibar etmiyoruz. Fahiş fiyat artışları yapan fırsatçılara da göz açtırmayacağız, hepsinin tepesine tepesine bineceğiz” dedi.

YENİ POLİTİKA HEDEFİ: CARİ AÇIK
Erdoğan, “Fiyatlardaki düzenli artışı ifade eden enflasyonun olduğu yerde yatırım olmayacağı, üretim azalacağı, istihdam düşeceği için dengeler bozulur. Sadece kurdaki yükselişe bağlı olarak ortaya çıkan fiyat artışıyla yatırımı, üretimi, istihdamı doğrudan etkilemez” derken, Türkiye’nin enflasyon problemini cari açık vermeyerek çözeceğini söyledi.

“NE YAPTIĞIMIZI GAYET İYİ BİLİYORUZ”
Küresel ekonominin ciddi bir bocalama içinde olduğunu öne süren Erdoğan, “Karşımızdaki bu tablo bizi bir tercihe zorlamıştır. Ya ülkemizden eskiden beri hâkim olan anlayışı sürdürecektik, ya da kendi önceliklerimize göre yolumuza devam ederek tarihi bir mücadeleyi göze alacaktık. Biz mücadeleyi tercih ettik” ifadesini kullandı. Erdoğan, “Bu politikayla biz ne yaptığımızı, niçin yaptığımızı, hangi risklerle karşı karşıya bulunduğumuzu, sonunda ne elde edeceğimizi gayet iyi biliyoruz” dedi.

Erdoğan, “Faiz sebeptir, enflasyon neticedir” görüşünde de ısrarlı: “Bu tespitimiz ülkemizin bugüne kadar yaşadıklarından çıkardığımız derslere dayanmaktadır. Faizin sebebini belirleyecek olan ülkenin ihtiyaçlarıdır. Ülkemizi mandacı iktisatçıların arzuladığı şekilde küçültecek, insanlarımızı açlığa yoksulluğa mahkum edecek politikaları reddediyoruz.”

Erdoğan, “İnşallah önümüzdeki aylardan itibaren bu politikanın insanlarımızın günlük hayattaki etkilerini görmeye devam edeceğiz” dedi. Cumhurbaşkanı, asgari ücret zammına ilişkin de “Çalışanlarımızı fiyat artışlarına karşı koruma politikamızı asgari ücrette de sürdüreceğiz” ifadesini kullandı.

Erdoğan konuştu dolar rekor tazeledi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Biz geçmişte uzunca bir süre denenmiş ama bir türlü sonuç alınamamış yüksek faiz, düşük kur kısır döngüsü yerine üretim, yatırım, istihdam, büyüme odaklı ekonomi politikasında ülkemiz ve milletimiz için en doğrusunu yapmakta kararlıyız. Kurun piyasadaki hareketlerini bunun için takipte özellikle kararlıyız” dedi. Erdoğan’ın sözlerinin ardından dolar/TL kuru günlük yüzde 1 yükselişle 11,47’nin üzerine çıkarak yeni bir rekor kırdı.