Uyuşturucu kullanımında dikkat çeken artış: "İktidar izliyor"

Uyuşturucu kullanımında dikkat çeken artış: "İktidar izliyor"
CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, Türkiye'de uyuşturucu kullanımındaki artışa dikkat çekerek, İçişleri Bakanlığına soru önergesi verdi.Türkiye’de uyuşturucu kullanımındaki artışın önüne geçilemezken kullanımın ilkokul...
CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, Türkiye'de uyuşturucu kullanımındaki artışa dikkat çekerek, İçişleri Bakanlığına soru önergesi verdi.

Türkiye’de uyuşturucu kullanımındaki artışın önüne geçilemezken kullanımın ilkokul çocuklarına kadar düştüğü kamuoyunun tartıştığı konulardan birisi oldu.

Bu kapsamda Jandarma Genel Komutanlığı’nın son yayımladığı veriler de uyuşturucu kullanımındaki durdurulamaz artışı gözler önüne serdi.

Verilerden hareketle 2017’de yapılan operasyonlar kapsamında sentetik ecza tableti şeklinde ele geçirilen uyuşturucu miktarı toplam 73 binken son yapılan operasyonlarda bu sayının 14 milyon 101 bine ulaştığı görüldü.

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, bu artışı Meclis gündemine taşıyarak İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi verdi.

"İktidar izliyor"

“Jandarma Genel Komutanlığının son yayımladığı veriler, uyuşturucunun, ülkenin her yerinde ne kadar yaygınlaştığını ortaya koyuyor. Jandarma sorumluluk bölgesinde 2017 yılında yapılan uyuşturucu operasyonlarında sentetik uyuşturucu olarak bilinen sentetik ecza tabletinin ele geçirilme sayısı yalnızca 73 bin civarındaydı.

Ancak aradan geçen 7 yılda bu miktarın tam 192 kat artmış olduğunu tespit ettik. Jandarmanın en son geçtiğimiz yıl yaptığı operasyonlarda ele geçirdiği sentetik ecza tablet sayısı 14 milyon 101 bine ulaşmış durumda.

Yine jandarma bölgesinde uyuşturucu ile ilgili 2017 yılında 11 bin 305 şüpheli yakalanırken, yakalanan şüpheli sayısı 2023 yılında 38 bini geçmiş durumda. Yakalanan şüpheli sayısındaki artışın da üç kattan fazla olduğunu görüyoruz. Aynı 7 yıllık dönemde yakalanan metamfetamin miktarı da yaklaşık 10 kat artmış durumda. Tüm bu veriler, esrar, eroin gibi uyuşturucu maddelerinin yanı sıra gençlerin çok daha ölümcül uyuşturucu türleri ile karşı karşıya olduğunu ortaya koyuyor. İktidar ise verilerin ortaya koymuş olduğu bu korkunç tabloyu izlemekle yetiniyor.”

Kaç kişi hayatını kaybetti?

Emir, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya ise şu soruları yöneltti: “Jandarma sorumluluk bölgesi dışında, Türkiye genelinde 2023 yılında yakalanan sentetik ecza tableti sayısı kaçtır? Sentetik ecza tableti ile ilgili yapılan operasyonlarda 2023 yılı içerisinde kaç şüpheli yakalanmış, kaçı hakkında dava açılmıştır? 2023 yılı içerisinde kaç kişi sentetik ecza tableti kullanımı nedeniyle kaç kişi hastaneye başvurmuş, kaç kişi yaşamını yitirmiştir?”