Uzmanlar ‘Uzun Covid’e diyabeti de ekledi

Uzmanlar ‘Uzun Covid’e diyabeti de ekledi
Pandemiden iki yıl sonra, bilim insanları ve doktorlar dikkatlerini, Covid-19 hastalığının “Uzun Covid” olarak adlandırılan uzun vadeli sonuçlarına yönlendiriyor. Son araştırmalar ise olası “Uzun Covid” sonuçları listesine...

Pandemiden iki yıl sonra, bilim insanları ve doktorlar dikkatlerini, Covid-19 hastalığının “Uzun Covid” olarak adlandırılan uzun vadeli sonuçlarına yönlendiriyor. Son araştırmalar ise olası “Uzun Covid” sonuçları listesine diyabeti de ekliyor.

Uzmanlar, diyabetli kişilerin Covid-19 hastalığında riskli grupta olduklarını kabul etmişlerdi ancak şimdi kalıcı hastalıklarla koronavirüs arasında yeni bir bağ daha kuruluyor. Buna göre Covid-19 hastalığı, diyabet için daha yüksek bir riske yol açabilir. Bu ay yayınlanan bir çalışmada, Almanya’da Covid-19’u hafif geçiren 35 bin kişi incelendi ve bu kişilerin hastalığı hiç geçirmemiş kişilere kıyasla, tip 2 diyabet teşhisi konma olasılıklarının yüzde 28 daha fazla olduğu bulundu.

HASTALIK ŞİDDETLİYSE DİYABET RİSKİ DE ARTIYOR
Amerika Birleşik Devletleri’nde benzer şekilde yapılan bir araştırma da Covid-19’dan iyileşen kişilerde diyabet insidansının arttığını buldu. The Lancet dergisinde yayımlanan ve 180 binden fazla kişi üzerinde yapılan araştırmaya göre, hastalıktan bir yıl sonra diyabet riskinde yüzde 40’lık bir artış vardı. Araştırmacılar, Covid-19 ile enfekte olan her 100 kişiden yaklaşık 2’sinin yeni bir diyabet tanısı alacağını tahmin ediyor.

YOĞUN BAKIMDA YÜZDE 276 ARTIŞ
Üstelik araştırmacılar enfeksiyon ne kadar şiddetliyse, diyabet riskinin o kadar yüksek olacağını söylüyorlar. Yoğun bakımda tedavi gören kişilerde diyabet riski yüzde 276 artarken bu artışın nedeninin bazı hastaların hastane ortamında aldıkları ve kan şekeri düzeylerini de artırabilen steroidlerle ilgili olabileceği belirtiliyor.