Vekil transferi planları: "Zayıf halkalar" kimler?

TBMM’de taşlar yerine oturmaya başladı. İttifaktan ayrılanlar, grup kurmaya çalışanlar konuşulurken, işin bir de görünmeyen yanı var. AKP’de transfer yapılabilecek "zayıf halkalar" konuşuluyor. Gözler bu nedenle DEVA, Gelecek ve Saadet Partisi’nde. Hatta bu üç partiden bazı isimlerle dolaylı temas kurulduğu iddiası var.

İlginç sohbetler

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun güç birliği yapmak adına ittifaka aldığı, toplam yüzde 2,5’luk oya 34 milletvekili hediye ettiği Saadet Partisi, DEVA Partisi ve Gelecek Partisi, yeni dönemde çok konuşulacak. Kılıçdaroğlu’nun hesap uzmanlığını tartışma konusu yapan bu milletvekili aritmetiği, orta vadede AKP’nin işine yarayacak gibi. Partisinin yüzde 7 oy kaybetmesini hazmedemeyen Erdoğan ve ekibi, kritik oylamalara kendilerinden çok da farklı düşünmeyen küskün eski arkadaşlarına başını çevirebilecek.

Zayıf halkalar kim?

Parti içerisinde bir süredir, AKP’ye geçme potansiyeline olan isimlerden söz ediliyor. Bu üç partiden bazı milletvekillerinin eski arkadaşları olduğu, hatta diyaloglarının sürdüğü, bazılarının AKP’ye geçmesinin hiç sürpriz olmayacağı konuşuluyor. Hatta il il isim çıkaranlar bile var. Bu sohbetlerde kabul edilen bir gerçek, üç partinin grup kurması durumunda, vekil transfer etmenin zor alacağı.

Soylu'nun hedefi

Bu haftanın konusu eski bakanların yeni görevleri olacak. Görünen o ki, Süleyman Soylu kendisine verilen hiçbir görevi kabul etmeyecek. Kendisinin sadece grup toplantılarında görünseniz şaşırmayın. Soylu’nun özellikle İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nı istediği, en kötü Ankara’ya razı olacağı konuşuluyor. Bu planın son aşaması, 3-5 yıl sonra siyasi liderliğe soyunmak olarak özetleniyor.

Kim, nerede olacak?

Eski bakanlardan Murat Kurum’un adı da İstanbul ve Ankara için geçiyor. Mevlüt Çavuşoğlu’nun Antalya Belediye Başkanlığı diğer iddialar arasında. Biliyorsunuz, belediye başkanı seçilemeyen vekil, yeniden Meclis’e dönebildiği için alınabilecek bir risk yok. Eski bakan Hulusi Akar’ın TBMM Milli Savunma Komisyonu için ikna edileceği iddia ediliyor. Eski bakan Mehmet Muş’un Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı yapılması düşünülüyor. Bekir Bozdağ’ın Meclis Başkanvekilliği kesin gibi.

Bakanları bana bırakın

Eski bakanlara komisyon başkanlığı veya başka bir görevle ilgili olarak kararı Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın vereceği öğrenildi. Erdoğan, onlarla ilgili değerlendirmeleri kendisinin yapacağını söylediği için parti grup yönetimi bu konuya hiç girmedi. Bayram öncesi, Meclis’teki tüm görevlere atama yapılmış olacak. Komisyonlarda görev almak isteyen milletvekilleri uzmanlık alanlarına göre dağıtılacak. Tüm milletvekillerinin buna ilişkin talepleri alındı.  Bu hafta, komisyonlarda hangi partiye kaç üyelik düşüyor belirlenecek. Başkanlık Divanı dağılımı da yapılacak.

Yasama bayram sonrası

AKP, yarın basına kapalı grup toplantısıyla, grup yönetim kurulunu seçecek. Belirlenen komisyon üyelikleri Meclis Başkanlığı'na bildirilecek. Büyük ihtimalle perşembe gününe kadar başkanlık divanı ve komisyonlar oluşacak. Bayram sonrasına kadar bir yasama çalışması olmayacak. TBMM tüm görev dağılımları tamamlandıktan sonra bayramdan sonra yasama çalışmasına başlayacak.

Beklenen vaatler

Yasama çalışması dediğimiz seçim kampanyasındaki vaatlerle ilgili düzenlemeler. Emekli ve memur maaşlarındaki artış oranları için 10 maddelik bir torba yasa hazırlanacak. Deprem ve EYT harcamaları nedeniyle ek bütçe gerektiği tartışmaları sürüyor. Ek bütçeye ihtiyaç olup olmadığı da bayramdan sonra kesinleşecek. İşte asıl ondan sonra ekonomik tablonun durumu, krizin boyutu ve ekonomi yönetiminin marifeti ortaya çıkacak.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Nuray Babacan Arşivi