Vekillerin EYT hesabı

Emeklilikte yaşa takılanlara seçim öncesinde yaş sınırı olmadan emeklilik hakkı verecek düzenlemede sona gelinirken, bu kapsama giremeyen milletvekillerinin de kulis yaptığı ortaya çıktı. Halen 600 vekilden 150 kadarının henüz emekliliği hak etmediği, bunlardan 50 kadarının da EYT kapsamında olduğu belirtiliyor.

VEKİLLERİN KULİS ÇALIŞMASI
Edinilen bilgiye göre, AKP’nin seçimde avantaj kazanmak için çalıştığı EYT düzenlemesinden yararlanacaklar arasında milletvekilleri de bulunuyor. TBMM’de emeklilik bekleyen milletvekilleri de EYT’den yararlanma yollarını araştırmaya başladılar. Henüz emeklilik hakkına kavuşmayan ve çifte maaş almayan 150’den fazla milletvekilli olduğu belirtiliyor. Ancak bu milletvekillerinin en fazla 50 kadarının EYT kapsamına gireceği iddia ediliyor.

BİZ DE YARARLANALIM
Kapsama girmek isteyen bazı milletvekillerinin, erkeklerde askerlik ve kadınlarda doğum borçlanması ile sigortalılık tarihini 8 Eylül 1999’dan önceye çekebilmek için kulis yaptıkları ortaya çıktı. Tartışmanın yasadaki iki farklı uygulamadan kaynaklandığı belirtiliyor. Devlet memurlarında sigortalılık tarihinin geri çekilemediği, bazı milletvekillerinin bu nedenle sorun yaşadığı, geçmişte SGK’ya tabi çalışanların ise doğum ve askerlik borçlanması ile sigortalılık tarihini geriye çekebildiği ifade edildi. Bu ayrımın ortadan kaldırılması için çalışıldığı dile getirildi. Kulis çalışması yapanlar, eğer EYT ile ilgili getirilecek kanunla bir değişiklik yapılmazsa SGK’ya tabi
çalışanların bu haktan yararlanacağını, devlet memuru kökeni olanların yararlanamayacağı iddia ettiler.

BAKAN İTİRAZ EDİYOR
Taslak çalışmaya göre, ilk sigortalı olduğu tarih Eylül 1999’dan önce olup da çalışma yılını ve prim gün sayısını dolduranlar, yeni düzenlemeden yararlanarak emekliliğe hak kazanacaklar. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, “EYT için net tarih 8 Eylül 1999. Yıpranma hakkı, doğum ve askerlik borçlanmaları olsa bile işe başlangıç tarihi geriye çekilemez. Bunlar ancak eksik prim gün sayısını tamamlamak üzere yapılır. Yani o eksik kalan prim gün sayısını telafi eder” demişti.

GÖZLER BU PAKETTE
Yasal düzenleme ile ilk etapta 1,5 milyon kişinin, aşamalı olarak da 4 milyon kişinin bu kapsama gireceği belirtiliyor. Toplam EYT’li sayısının 6 milyon olduğu dile getiriliyor. EYT, 8 Eylül 1999’dan önce sigortalı olanların emekliliği hak etme koşullarının değiştirilmesiyle ortaya çıktı. Kendilerine “EYT mağduru” diyen kişiler prim ve yıl şartını karşılamalarına rağmen yasanın değişmesiyle emeklilik yaşlarının gelmesini bekliyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Nuray Babacan Arşivi