Veriler açıklanmıyor şüpheler artıyor

Veriler açıklanmıyor şüpheler artıyor
Bakan Koca hidroksiklorokin ile favipiravire devam edildiğini bilgisini verirken “Verileri özellikle açıkladık” dedi. TTB Başkanı Adıyaman “Koca veri paylaşmadı. Madem başarılıyız neden bilgileri açıklamıyor. Başarı...

Bakan Koca hidroksiklorokin ile favipiravire devam edildiğini bilgisini verirken “Verileri özellikle açıkladık” dedi. TTB Başkanı Adıyaman “Koca veri paylaşmadı. Madem başarılıyız neden bilgileri açıklamıyor. Başarı hikayesi veri saklanarak mı kurgulanıyor?” diye sordu. Prof. Yarış da “Bakanlık elindeki 100 bin veriyi insanlık için açıklamalı” dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından tartışmalı ilaçlar hidroksiklorokin ve favipiravire dair açıklamalarda bulunmuştu.
Hidroksiklorokin klinik çalışmasını askıya alan Devlet Sağlık Örgütü’nün çalışmayı yeniden sürdürme kararı almasının ardından ilaçla ilgili tartışmalar sürüyor. Öte yandan yine Kovid 19 tedavisinde başvurulan favipiravirin de yan etkileri tartışma konusu olmuştu.
Önceki gün açıklama yapan Koca “Her geçen gün vakan sayımızın azalması, pnömoni oranının düşmesi, ağırlıklı burada uyguladığımız tedavi yaklaşımlarından bir tanesi olan bu ilaca (hidroksiklorokin) bağlıydı. Türkiye’de hastanelerden toplanan 1811 veride bu ilaçla ilgili kalıcı bir sorunun olmadığını gördük. Erken dönemde farklı olarak uyguladığımızı ve sonuç aldığımızı söylemek istiyorum” demişti.
Koca favipiravir için de “Bildiğiniz gibi biz Favipiraviri daha hastalarımızı gördüğümüz ilk günlerde başlamıştık. Bundan fayda gördüğümüzü, hangi dozda ve hangi hasta grubuna kullandığımızı özellikle paylaştık” demişti. Sağlık bakanı daha önce de Türkiye’nin bu ilaçları stokladığını duyurmuştu.
BAKAN AÇIKLAMASIYLA BİLİM YAPILAMAZ
Ancak hekimler hem şüpheli hem de tepkili. TTB Merkez Konsey Başkanı Sinan Adıyaman “Bakan veri paylaştığını söylüyor. Bize bilgi vermedi. Kiminle paylaşmış bu verileri?” diye sordu.
“Bu iki ilaç hakkında işe yarayıp yaramadıklarını kanıtlayan bilimsel bir bilgi yok. DSÖ de verilerle ilgili sıkıntı yaşadığı için durdurmuştu çalışmayı. Bilimsel çalışmalar Bakanlığın iznine tabi. Yani bilim insanları çalışma yapamıyor. Bırakın yapsınlar” diyen Adıyaman şöyle devam etti: “İlk günden beri iller bazında hasta grubu, yaş, cinsiyet bilgileri istedik. Bugüne kadar açıklanmadı. Tüm verilerin Sağlık Bakanlığında toplanmasıysa bilim olmaz. Dünyada böyle değil. Bakanın açıkladığı rakamlara inanmak zorunda değiliz.”
SAĞLIKçıların BAŞARISI
Adıyaman veriler konusunda şeffaf olunmamasının tek açıklaması olduğunu söyledi: “Hata yapmışlarsa ortaya çıkmasını engellemek. Madem başarılıyız analizleri açıklasınlar.”
Normalleşme sürecinin de halkın sağlığı değil ekonomik ve siyasi çıkarlar doğrultusunda başlatıldığını söyleyen Adıyaman “Başarılı olduğumuz da muamma çünkü verileri bilmiyoruz. Türkiye Avrupa’ya göre daha genç nüfusa sahip. Ölüm sayıları bu yüzden düşük. Eğer bir başarı varsa cansiperane çalışan sağlık çalışanlarının başarısıdır” dedi.