Yargı kararı: Hürriyet gazetesinde sendika yetkili

Yargı kararı: Hürriyet gazetesinde sendika yetkili
Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın Hürriyet gazetesinde toplu pazarlığa başlamak için yeterli çoğunluğu olduğu mahkeme kararı ile tescillendi. Yeterli çoğunluğu sağlamasına rağmen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı...

Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın Hürriyet gazetesinde toplu pazarlığa başlamak için yeterli çoğunluğu olduğu mahkeme kararı ile tescillendi. Yeterli çoğunluğu sağlamasına rağmen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yetkilerinin verilmemesi üzerine açtığı dava İstanbul 24. İş Mahkemesi’nde karara bağlandı.

Hürriyet çalışanları 2019 yılında yaptıkları örgütlenme ile TGS’nin işyerinde çoğunluğa ulaşmasını sağladı. Sendika çoğunluğa ulaşmasının ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına yetki başvurusunda bulundu. Bunun üzerine Demirören Grubu 45 gazeteciyi geriye dönük olarak işten çıkarttı. Bakanlık da TGS’nin yeterli çoğunluğu sağlamadığı yönünde tespitte bulunarak yetki vermedi.

TGS’den yapılan son açıklamada, davanın sonuçlandığı ve yeterli çoğunluğun sağlandığının tespit edildiği ifade edildi.

TGS, Çalışma Bakanlığı’na yetki belgesini gönderme Hürriyet’e de bir an önce toplu iş sözleşmesi masasına oturma çağrısı yaptı. Sendika, açıklamasını “Bu karar, meslektaşlarımızın güvencesizliğe, düşük ücrete, baskılara teslim olmadan çalışabileceğini gösteren bir karardır. Bu karar, Türkiye medyasında sendikasız çalışmanın artık son bulabileceğini gösteren bir karardır” ifadeleriyle tamamladı.