Yargıdaki yolsuzluk ve rüşvet iddialarının araştırılması önerisi AKP ve MHP'lilerin oylarıyla reddedildi

Yargıdaki yolsuzluk ve rüşvet iddialarının araştırılması önerisi AKP ve MHP'lilerin oylarıyla reddedildi
HEDEP’nin yargıdaki rüşvet ve yolsuzluk iddialarını araştırma önerisinin bugün TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmesine ilişkin grup önerisi, AKP ve MHP'li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. HEDEP Grup Başkanvekili Meral...

HEDEP’nin yargıdaki rüşvet ve yolsuzluk iddialarını araştırma önerisinin bugün TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmesine ilişkin grup önerisi, AKP ve MHP'li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. HEDEP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, önergenin reddedilmesi üzerine söz alarak “Kocaman bir ülkede bir Başsavcı mektup yazıyor. Meclis’i göreve davet ediyoruz. Hayır oyuyla iktidar şunu söylüyor. ‘Yargı rüşvetle işlemeye devam etsin. Biz baskıyla yargıyı işletelim’ diyorlar. Bunun başka bir izahı yok” dedi.

HEDEP’nin yargıdaki rüşvet ve yolsuzluk iddialarıyla ilgili araştırma önerisinin gündemin önüne çekilerek bugün TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmesine ilişkin grup önerisi, AKP ve MHP’li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.

Anka'nın aktardığına göre önerinin gerekçesini açıklayan Yeşil Sol Parti Van Milletvekili Zülküf Uçar, şunları söyledi:

"Yargıyı tekeline alarak demokrasi mücadelesine karşı Demoklas’in kılıcı gibi yaşanan sorunlardır. Hükümet eliyle hakimlere talimatlar gönderilmekte, özgür irade ve vicdani tutumda ısrar eden hakimler sürülmekte, tehdit edilmekte, ihraçlarla tutuklamalarla yüz yüze bırakılmaktadır. Yargının siyasallaşmasının başlangıç noktalarından biri olan 2011 yılındaki Yargıtay ve Danıştay üye sayısını iki katına çıkaran ve yapısını değiştiren yasal düzenlemeye karşı muhalefetin o günkü sessizliği ve tavrı geldiğimiz noktanın sebeplerinden biridir.”

"Hayır oyuyla iktidar şunu söylüyor, 'Yargı rüşvetle işlemeye devam etsin'

Yeşil Sol Parti Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, önergenin reddedilmesi üzerine söz alarak “Kocaman bir ülkede bir Başsavcı mektup yazıyor. Meclis’i göreve davet ediyoruz. Hayır oyuyla iktidar şunu söylüyor. ‘Yargı rüşvetle işlemeye devam etsin. Biz baskıyla yargıyı işletelim’ diyorlar. Bunun başka bir izahı yok” dedi.

Kaya: İktidar partisine mensupların sivil toplum kuruluşu gibi meydanlarda yürüyüş yapması bir izzet değil bir acziyettir

Saadet Partisi Grup Başkanvekili Bülent Kaya ise şunları söyledi:

“Bir iktidar partisinin Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru hakkını getirmekle övündüğü ama Anayasa Mahkemesi kararlarını işine geldiği zaman tanıdığı, işine gelmediği zaman Anayasa Mahkemesi’ni suçladığı, yine Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarının sadece tazminat boyutunu değil, aynı zamanda yeniden yargılama hakkını getiren bir iktidarın Avrupa insan Hakları Mahkemesi’nden çıkan bir karara karşı, ‘Biz bu kararı tanımıyoruz bu dış güçlerin oyunudur’ diyebilecek şekilde anlattığı bir yargı düzenimiz var deyin. Onlar Türkiye’nin yargı düzeni içerisindeki hali anlamış olurlar. Bir muhalefet partisi kendisini muhalefetin kendisine tanıdığı imkanlar çerçevesinde ortaya koyar bir iktidar partisi ise ne sivil toplum kuruluşu ne de muhalefet gibi hareket eder. İktidarın kendisine tanıdığı imkanlarla imtihan olunur, onun için iktidar partisine mensupların sivil toplum kuruluşu gibi meydanlarda yürüyüş yapması bir izzet değil bir acziyettir.”

"Bu ve buna benzer onlarca dilekçe, ilgili makamlara verilmeye devam edilecek"

İYİ Parti Antalya Milletvekili Uğur Poyraz da şu konulara dikkat çekti:

“Bugün 81 ildeki baro başkanlarının 81 ildeki avukat arkadaşlarımın buna benzer onlarca örneği var. Ama biraz önceki Yeşil Sol Parti hatibinin örnek verdiği gibi ‘senin kumpas davan, benim kumpas davam’ üzerinden örnek vermeye gerek yok. Burada Türk hukukunu tüm davalarda objektif, tarafsız ve bağımsız ve karar metni üzerine, Türk milleti adına karar veren bir iradeyle davranması bizim için önemli. Bugün Türkiye’de Adalet Bakanı’nı atayan Sayın Cumhurbaşkanı. Bakan yardımcılarını atayan Sayın Cumhurbaşkanı. Adalet Bakanlığı bürokrasisini atayan sayın Cumhurbaşkanı. Bütün bu atama silsilesinde temel konu nedir, denetim ödevi. Her kurum içerisinde çürükler olacaktır ama denetim mekanizması bu çürükleri öngörerek tespit etmek ve gereğini yapmak durumdadır. Bu doğrultuda bu atamaları Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin getirdiği imkan ve yetkiyle tek kanaldan, tek elden yapıldığı hakkı zatında aynı tornadan geçmiş gibi bir hemşehrilik ilişkisi bir devre ilişkisiyle yapıldığı bir sürece bu ve buna benzer onlarca dilekçeyi ilgili makamlara verilmeye devam edilecektir.” (ANKA)